AKM nesitraukia – užfiksuotas naujas židinys

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad šį kartą mirtina kiaulėms ir šernams liga nustatyta nekomercinėje kiaulių laikymo vietoje Jurbarko rajono savivaldybėje, kurioje buvo laikytos 6 kiaulės savo reikmėms.

Kiaulių laikytojas kreipėsi į veterinarijos gydytoją, kai pastebėjo, kad viena iš laikytų kiaulių nustojo ėsti ir pasidarė vangi. Įtariant AKM buvo informuoti VMVT specialistai, paimti kraujo mėginiai iš sergančių gyvūnų ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute patvirtinta, kad kiaulės serga AKM.

Kiaulių laikymo vietoje, VMVT specialistai jau atliko viruso likvidavimo ir priminės dezinfekcijos darbus. Visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos ir saugiai sunaikintos. Aplink ūkį, 3 ir 10 km spinduliu nustatyta apsaugos ir priežiūros zonos, kuriose taikomi kiaulių judėjimo apribojimai mažiausiai 30 dienų, bus vykdoma stebėsena, siekiant išsiaiškinti, ar nėra daugiau viruso atvejų ūkiuose.

VMVT primena, kad kiaulių laikytojai šiuo metu privalo būti ypač budrūs, kadangi miškuose suaktyvėjus AKM šernų populiacijoje, šios pavojingos ligos virusą bet kada galima parsinešti iš užkrėstos aplinkos į savo ūkį, jei nebus laikomasi biologinio saugumo reikalavimų. Net ir nedideliame nekomerciniame ūkyje laikoma viena užkrėsta kiaulė sukelia didžiulius nuostolius regionui dėl kelis ar keliolika mėnesių taikomų prekybos ir judėjimo apribojimų. Daugiau apie pagrindines biologinio saugumo taisykles bei AKM prevenciją: https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-sveikata/gyvunu-ligos/afrikinis-kiauliu-maras


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

NBA

NBA portretas
Užmirškit ta kiauliu mara iš Indijos pareina pamidorų maras...HA HA HA
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių