AKM nesitraukia – virusas plinta laukinėje gamtoje ir kelia pavojų ūkiams

  • Teksto dydis:

Medžiotojams pradėjus aktyvesnį medžioklės sezoną, šalies miškuose dažniau nustatomos ir afrikiniu kiaulių maru (AKM) užkrėstos vietos.

Per pastarąjį mėnesį gegužės 7–birželio 6 d. laukinėje gamtoje AKM buvo nustatytas 47 vietose, kuriose buvo rasti 43 nugaišę ir sumedžioti 26 virusu užsikrėtę šernai. Iš viso šiemet mūsų šalyje AKM diagnozuotas 418 šernų (307 nugaišusiems ir 111 sumedžiotų).

Šią savaitę registruotas ir pirmas šiais metais AKM atvejis kiaulių laikymo vietoje. Liga nustatyta nedideliame Šakių rajono Plokščių seniūnijos ūkyje. Patvirtinus AKM diagnozę, ūkyje laikytos dvi kiaulės saugiai sunaikintos, atlikta ūkio dezinfekcija, aplink protrūkio vietą nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos.

VMVT specialistai dar kartą atkreipia kiaulių laikytojų dėmesį, kad laukinėje faunoje nuolat fiksuojami AKM atvejai yra didžiausias rizikos veiksnys, dėl kurio atsiranda sąlygos į ūkius patekti ligą sukeliančiam virusui. Šiltuoju metu tokia tikimybė yra pati didžiausia, tad būtina rūpintis laikomų kiaulių sveikata ir griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų. Būtina saugoti gyvulius nuo galimo kontakto su pašaliniais asmenimis, kitais gyvūnais, negalima šerti kiaulių termiškai neapdorotais pašarais ir virtuvės atliekomis. Einant į tvartą būtina pasikeisti avalynę, darbo drabužius, naudoti tik kiaulių šėrimui ir priežiūrai skirtą inventorių, laikytis asmeninės higienos. Prieš patenkant į patalpą, kur laikomos kiaulės, būtina įsirengti dezinfekcinį kilimėlį batų dezinfekcijai ir jį nuolat užpildyti aktyviu dezinfekciniu tirpalu, veikiančiu prieš AKM.

Vengiant įgyvendinti šiuos reikalavimus arba juos įgyvendinant aplaidžiai, nukenčia visi aplinkiniai kiaulių augintojai, kurie patiria nemenkų nuostolių dėl taikomų veiklos apribojimų. Į ribojimų zoną patekus mėsos perdirbimo įmonei ar komerciniam kiaulininkystės ūkiui, dėl produkcijos ir gyvūnų išvežimo draudimo jų patiriami ekonominiai nuostoliai gali siekti ir dešimtis tūkstančių eurų. Todėl kiaulių laikytojai turėtų realiai įvertinti savo galimybes užtikrinti ir laikytis biologinio saugumo reikalavimų, o jų nesant – nedelsti ir pasiskersti kiaules bei jas suvartoti savo reikmėms. Nustačius AKM, nugaišinamos visos ūkyje laikomos kiaulės bei sunaikinama visa mėsa ir jos produktai, kurie galėjo būti užkrėsti AKM.

VMVT primena, kad pastebėjus pakitusį laikomų kiaulių elgesį ar joms pradėjus gaišti, būtina nedelsiant kreiptis į veterinarijos specialistus arba pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių