Apie sprendimus kalbėti ne gėda

  • Teksto dydis:

Vos pradedant kalbėti apie šlapimo nelaikymą stoja nejauki tyla... dingsta atvirumas ir drąsa. Moterys gėdijasi ir vengia apie tai kalbėti, nedrįsta klausti ir ieškoti pagalbos, susitaiko su esama padėtimi. Taigi kalbiname slaugos specialistę, slaugos konsultacijų centro SIDABRA vadovę Neretą Stanislovienę. Ji atsakys į moterų užduodamus klausimus apie gyvenimiškas situacijas esant šlapimo nelaikymui.

Jau keletas metų kosint ar čiaudint vargina šlapimo ištekėjimai, naudoju įklotus. Kodėl vyresniame amžiuje atsiranda šlapimo nelaikymas? Genutė, 58 metai

Šis negalavimas dažniausiai vargina vyresnes nei 55 metų moteris. Vyresniame amžiuje pamažu silpnėja pilvo sienos ir tarpvietės raumenų tonusas, labai pasikeičia mažojo dubens organų padėtis. Spaudžiant pasislinkusiai gimdai, susikaupęs net ir nedidelis šlapimo kiekis iš pradžių išteka tik sunkiai keliant, čiaudint, kosint, o vėliau – ir staigesnio judesio metu ar net visai ramiai vaikštant. Gali būti ir kitų priežasčių, todėl visada būtina nedelsti, nesivaržyti ir kreiptis pagalbos į medikus specialistus.

Kartais nebesuspėju nubėgti į tualetą... Iš pradžių galvojau, kad susirgau šlapimo pūslės uždegimu. Kurį laiką gėriau vaistus, arbatas, bet nuo jų – ne geriau. Pas gydytoją eiti nedrįstu. Gėda kažkaip. Ar gali būti, kad tai nepraeis? Jūratė, 49 metai

Medikai pastebi, kad labai nedaug moterų ateina pasitarti su savo gydytoju. Kaip svarbiausią priežastį, kodėl neieško pagalbos, jaunos moterys nurodo gėdą. Tačiau taip elgtis tikrai nederėtų, nes visi be išimties specialistai šlapimo nelaikymą vertina kaip pagydomą moters sveikatos sutrikimą. Todėl kiekviena moteris turi įsisąmoninti – tai visiškai negėdinga problema, kurią galima įveikti, tik reikia drąsiai kreiptis pagalbos į medikus. Taip pat reikėtų prisiminti, jog mūsų dienomis tikrai nesudėtinga rasti specialių urologinių įklotų, palengvinančių šlapimo nelaikančių moterų kasdienybę ir higieną. Todėl jokiu būdu negalima apsimesti, kad nieko nenutiko, slėpti šį negalavimą nuo artimųjų, gydytojų ar net nuo savęs pačios. Nieko nedarant situacija gali tik pablogėti.

Dirbu sunkų fizinį darbą, tenka sunkiai kilnoti. Pastebėjau, kad keliant sunkumus vis dažniau nesulaikomas šlapimas. Pradėjau naudoti higieninius įklotus, tačiau jie nesugeria tiek, kiek reikėtų. Ar yra įklotų ir didesniam šlapimo kiekiui sugerti? Julija, 46 metai

Taip. Urologiniai įklotai gali sugerti ir didelį išsiskiriančio šlapimo kiekį, kai kurie – beveik 1000 ml. Jums tereikia kreiptis į vaistininką, apžiūrėti pavyzdžius ir išbandyti kelis dydžius, kol rasite labiausiai sau tinkantį. Ir nesigėdykite apie tai kalbėti su gydytoju – gal problema gali būti išspręsta kitaip.

Daugiau informacijos www.sidabra.lt arba nemokama linija 8 800 00226 – atsakymai į visus klausimus apie šlapimo nelaikymą ir slaugą.

 


Šiame straipsnyje: SIDABRA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių