Dalijamasi patirtimi su Moldovos kolegomis

  • Teksto dydis:

Šią savaitę, rugsėjo 6–10 d., Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) vieši Moldovos Respublikos nacionalinės maisto saugos agentūros (ANSA) atstovai.

Į Lietuvą mokomojo vizito atvykusius kolegas VMVT ekspertai supažindina su maisto saugą ir veterinarinę kontrolę Lietuvoje užtikrinančia sistema bei padeda pasiruošti Europos Komisijos Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato (DG SANTE) auditams dėl paukštienos, paukštienos produktų ir kiaušinių atitikimo Europos Sąjungos (ES) reikalavimams ir dėl veterinarinių vaistų likučių, teršalų kontrolės gyvuose gyvūnuose ir gyvūninio maisto produktuose, įskaitant veterinarinių vaistų kontrolę.

Svečiai daugiau susipažins su VMVT vykdoma oficialia valstybine kontrole bei jos planavimu, taip pat Tarnybai pavaldaus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto veikla, kurioje atliekamas rizikos vertinimas maisto ir veterinarijos srityse, maisto produktų bei jų žaliavų tyrimai, vykdoma mokslinė rizikos analizė.

Vizito metu Moldovos delegacija taip pat lankysis keliose šalies įmonėse – numatyti praktiniai išvykstamieji vizitai į broilerių auginimo, paukščių skerdimo bei paukštienos perdirbimo, kiaušinių produktų gamybos, lašišos produktų perdirbimo bei šaldytų kulinarinių gaminių įmones.

VMVT su Moldovos ANSA specialistais bendradarbiauja jau ne pirmus metus. Kaip svarbi partnerė VMVT buvo pasirinkta įgyvendinti dvejų metų trukmės ES Dvynių programos projektą MD 16 ENI AG 01 19 (MD/37) „Tolesnė parama žemės ūkio, kaimo plėtrai ir maisto saugai Moldovos Respublikoje“. Tai itin didelis žemės ūkio, kaimo plėtros ir maisto saugos tobulinimo ir stiprinimo projektas, kurį VMVT įgyvendina kartu su kolegomis iš Austrijos „Agrarmarkt“ bei Lenkijos Žemės ūkio pertvarkymo ir modernizavimo agentūros.

„Pirmieji projekto metai buvo išties intensyvūs. VMVT ekspertai dalyvavo net 22 nuotolinėse misijose, dar 7 išvykstamosiose misijose buvo surengti gyvūninio maisto įmonių oficialios kontrolės patikrinimai, suorganizuoti mokymai valstybiniams inspektoriams. VMVT kartu su ANSA darbuotojais atliko skerdyklos ir paukštienos perdirbimo įmonės, kiaušinių pakavimo centrų, dedeklių vištų ir broilerių laikymo vietų, ledų gamybos įmonės patikrinimus, todėl ir šis vizitas Lietuvoje labai svarbus tuo, kad praktiškai bus supažindinama su mūsų šalies įmonėmis, kurios atitinka ES reikalavimus ir sėkmingai eksportuoja savo produkciją į ne ES priklausančias šalis“, – komentuodamas projekto rezultatus sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas, jaunesnysis šio Dvynių projekto lyderis Vidmantas Paulauskas.

Anot jo, tokių projektų metu gaunama abipusė nauda, užtikrinamas glaudus abiejų šalių veterinarijos tarnybų bendradarbiavimas bei didinama tarptautinė patirtis.

Šiuo metu be Moldovos projekto VMVT įgyvendina dar du projektus: Etiopijoje – kartu su Belgijos ir Šveicarijos kolegomis Techninės pagalbos projektą dėl Etiopijos gyvūnų sveikatos kaimo plėtrai ir Bosnijoje ir Hercegovinoje – ES Dvynių projektą, kuriuo siekiama pasidalinti

specialistų sukaupta praktine patirtimi, užtikrinant aukščiausius maisto saugos ir kokybės kontrolės standartus. Pastarasis įgyvendinamas drauge su partneriais iš Italijos ir Vengrijos.

VMVT kaip lyderė arba partnerė iš viso jau yra sėkmingai įgyvendinusi 9 Dvynių projektus Turkijoje, Ukrainoje, Moldovoje, Kosove, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Rumunijoje, Serbijoje ir dar tris ES finansuojamus techninės pagalbos projektus Baltarusijoje, Serbijoje ir Ukrainoje.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių