Išaiškintas maisto produktų galiojimo terminus klastojęs tinklas

  • Teksto dydis:

Lietuvos kriminalinė policija bendradarbiaudama su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) išaiškino plataus masto organizuotą nusikalstamą tinklą, galimai klastojusį tinkamumo vartoti terminus ant maisto produktų pakuočių bei tokius produktus tiekusį vartotojams. Policija atvejį pradėjo tirti dar prieš metus, o praėjusią savaitę informaciją perdavė ir VMVT. Gavusi šiuos duomenis, VMVT nedelsiant prisijungė prie bendrų patikrinimų su Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnais, kurių metu buvo vertinama maisto klastojimo rizika, tinkamumo vartoti terminai, atliekama valstybinė produktų saugos, ženklinimo kontrolė, ypač didelį dėmesį skiriant į galimą suklastoto maisto tiekimą rinkai.

„Šis nustatytas atvejis, kai sąmoningai buvo keičiamas maisto produkto galiojimo laikas, turės didžiulių neigiamų pasekmių tiek verslo santykiuose vertinant tiekėjų patikimumą, tiek vartotojų, kurie buvo apgaudinėjami prekybininkų, pasitikėjimu produkcija. Dėkojame Lietuvos kriminalinės policijos biurui už didžiulį darbą išsiaiškinant šį vieną didžiausių nesąžiningos prekybos maistu atvejų. Ypatingai svarbią ir atsakingą užduotį šiandien vis dar vykdo VMVT specialistai, kurie negailėdami nei savo laiko, nei pastangų jau atliko virš 40 patikrinimų. Dėl didelės apimties, patikros vis dar tęsiasi ir šiuo metu, taip pat atrinkta virš 30 pratęsto galiojimo terminų produktų mėginių laboratoriniam įvertinimui. Šios dienos duomenimis sulaikyta virš 35 t maisto produktų, kurie buvo rasti su pasibaigusiu galiojimo terminu arba neturint įsigijimo dokumentų, ar su suklastotu galiojimo terminu. Tyrimo eigoje bus sprendžiama dėl šių produktų sunaikinimo“,- paaiškino VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

VMVT atliekamo tyrimo duomenimis, dalis susijusių įmonių veikė nelegaliai, jų veikla nebuvo registruota.  Apie galimą suklastotų produktų pateikimą į rinką VMVT nedelsiant nurodė visiems maisto tvarkymo subjektams atlikti kuo skubesnę savikontrolę ir pašalinti nurodytus produktus iš prekybos. Apie atvejį informuotos ir atsakingos ES institucijos, kadangi šis tinklas galimai veikė ir užsienio šalyse.

VMVT dar kartą kreipiasi į visus su maistu dirbančius subjektus  - atsakingai atsirinkti produkcijos tiekėjus, tikrinti jų reputaciją, vykdyti savikontrolės tyrimus, kilus abejonių kritiškai vertinti teikėjų pasiūlytą kainą, kuri yra ženkliai mažesnė nei kitų rinkos dalyvių. Tam, kad apsisaugotumėte nuo tokių nesąžiningų tiekėjų, labai svarbu kontroliuoti visus maisto produktų patekimo į rinką etapus: gamybą, prekių gabenimą, prekybą. Prižiūrėti jų priėmimą, laikymo sąlygas, nuodugniai peržiūrėti teikiamą dokumentaciją.

Maisto tvarkymo subjektai, sužinoję, kad maistas gali būti nesaugus ir suklastotas, privalo:

* nedelsdami nutraukti jų pateikimą rinkai;

* informuoti vartotojus;

* informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą;

* imtis kitų tinkamų veiksmų rizikai vartotojų sveikatai pašalinti.

Vartotojai, kuriems kyla bent menkiausia abejonė dėl maisto produkto ženklinimo ar jo saugos turi nedelsiant kreiptis į maisto produkto pardavėją. Jei situacijos nepavyksta išspręsti, pranešti VMVT.

Nustatyti nesaugūs produktai šiuo metu yra pašalinti iš rinkos, tačiau vis dar vyksta patikrinimai produktų laikymo vietose, tikrinama ir dokumentacija siekiant nustatyti visą nesaugių produktų kiekį. Tyrimas tęsiamas.

Daugiau informacijos policijos pranešime spaudai.


Šiame straipsnyje: VMVTblogas maistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš  portretas
Todėl, masiškai miršta jauni žmonės......??????

T

T portretas
Tai gal gana maisto ir veterinarijos tarnyboms sėdėti kabinetuose ir dėlioti popieriukus .Gal dažniau parduotuvėse apsilankyti be perspejimo.Juk tam ir yra patikra kad pamatyti kas iš tikrųjų dedasi ten.

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai klastojama yra ir Maximoje.Perštampuoja galiojimo laiką ir parduoda.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių