Maisto sauga besirūpinančios institucijos praktikavosi valdyti galimus užkrečiamų ligų protrūkius

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau  - VMVT) šią savaitę organizavo seminarą – stalo pratybas „Per maistą plintančios infekcijos protrūkis“ Nacionalinio maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo instituto (NMVRVI), Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC), Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) bei Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos specialistams. Daugiau nei šimtas dalyvių, dalis iš jų seminare nuotoliniu būdu, susipažino su institucijų veiksmais identifikuojant ir valdant imituojamą per maistą plintančios salmonella infekcijos protrūkį.

„Greitam užkrečiamųjų ligų valdymui labai svarbus koordinavimas, diagnostika, duomenų rinkimas ir analizė, todėl tikiu, kad šiandieninės pratybos: dalinimasis patirtimi, atvejų nagrinėjimas ir išmoktos pamokos, tikrai prisidės prie plataus specialistų rato kompetencijos didinimo ir glaudesnio tarpinstitucinio bendradarbiavimo. Pratybos yra planuotas VMVT darbas, kuris šalia kitų, numatytas Protrūkių prevencijos plane, o jų fokusas – salmonella atvejų nagrinėjimas. Jeigu anksčiau tai buvo sukėlėjas susijęs dažniausiai su paukštiena ir jos produktais ir pagal tai buvo taikomos kontrolės bei prevencinės priemonės, tai dabar turime registruotus salmoneliozės protrūkius sezamų sėklose, melionuose, o pernai salmonella aptikta net šokolado gaminiuose. Todėl akivaizdu, kad užkrečiamų ligų grėsmė nesitraukia ir jos ribos plečiasi, todėl visi atsakingi už maisto saugą privalo atkreipti didesnį dėmesį į galimų protrūkių prevenciją bei jų likvidavimą”, – perspėja VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Pratybų tikslas – pasidalinti informacija apie institucijų, dalyvaujančių per maistą plintančios infekcijos protrūkio, siejamo su maisto tvarkymo subjekto veikla, veiksmus, įvertinti pasirengimą vykdyti teisės aktuose nustatytas funkcijas ir pateikti siūlymus protrūkio tyrimo tobulinimo srityje.

Pratybų dalyviai sprendė imituojamą salmonella protrūkio atvejį viename vaikų darželių, diskutavo apie protrūkio nustatymo ir patvirtinimo metodus, jos viešinimą, tarpinstitucinį keitimąsi informacija, įskaitant valstybinį ir Europos Sąjungos lygmenis. Dalyviai pateikė siūlymus, įžvalgas, nuomonę apie darbuotojų sveikatos patikrą ir sergančiųjų asmenų nušalinimą nuo darbo, anoniminių skundų nagrinėjimą, akcentavo viso genomo sekoskaitos metodo taikymo svarbą protrūkio ir ne protrūkio metu išskirtiems sukėlėjams identifikuoti. Dalyviai įvardijo kompetencijų tobulinimo galimybės protrūkių tyrimo srityje ir bendradarbiavimo su mokslo institucijomis svarbą ir aktualumą.

Tai pirmosios VMVT organizuotos stalo pratybos šiais metais, kuriose krizinę situaciją maisto saugos srityje sprendė atsakingų institucijų specialistai.


Šiame straipsnyje: VMVT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių