Marijampolės rajone – dar vienas AKM protrūkis

  • Teksto dydis:

Šiandien, birželio 13 d., naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys patvirtintas dar viename kiaulių ūkyje Marijampolės rajone, Netičkampio kaime. Šiame ūkyje netikėtai ėmė karčiuoti keletas kiaulių, dvi iš jų nugaišo. Iš viso ūkyje laikomos 52 kiaulės. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ėmėsi visų būtinų apsaugos priemonių, kad virusas neišplistų iš ūkio, aplink jį nustatytos apsaugos ir priežiūros zonos, pradedami ligos židinio likvidavimo darbai.

VMVT ir Afrikinio kiaulių maro kompetencijos centro ekspertų duomenimis, AKM į ūkius, kuriuose šiemet patvirtinti ligos židiniai, pateko dėl biologinio saugumo reikalavimų pažeidimų.

„Situacija Marijampolės ir Šakių rajonuose labai įtempta. Juose daug smulkių kiaulių laikytojų, nuolat randama AKM užsikrėtusių šernų. Šiandien patvirtintas dar vienas AKM atvejis komerciniame ūkyje Marijampolėje. Be to, Šakių rajono ūkyje patikrinimo metu aptiktos nesilaikant biosaugos reikalavimų nelegaliai laikomos kiaulės. Svarbu pabrėžti, kad ir du pirmieji smulkūs ūkiai, kuriuose pasireiškė AKM, buvo patikrinti dar šių metų gegužės mėnesį ir įspėti dėl nepakankamų biologinio saugumo priemonių. Deja, kiaulių laikytojai tinkamų išvadų nepasidarė ir nesureagavo į perspėjimus, todėl dabar turime tokias pasekmes“, – pabrėžia VMVT direktorius Darius Remeika.

AKM protrūkių tyrimo metu specialistai išsiaiškino, kad abiejuose ūkiuose kiaulės pašarui gavo šviežiai nupjautos žolės ir maisto atliekų. Vieno iš ūkių savininkai dažnai lankėsi aplinkiniuose miškuose, kuriuose rinko sraiges. Taip pat abiejų ūkių šeimininkai įeidami į tvartą nereguliariai ir netinkamai naudojosi dezinfekciniais kilimėliais, neužpildydavo jų dezinfekcinėmis medžiagomis, ne visuomet pasikeisdavo drabužius ir avalynę, kiaules laikė drauge su kitais, iš ganyklų parvestais ūkiniais gyvuliais. Visa tai sudaro didelę riziką AKM virusui patekti į kiaulių laikymo vietas.

„Kiekvienas AKM atvejis kiaulių ūkyje sukelia neigiamas pasekmes ne tik patiems ūkiams, kuriuose liga nustatyta, bet ir visam šalies ūkiui. Kiekvienas maro židinys – tai ribojimai eksportui, ribojimai prekybai gyvuliais ir mėsos produktais. Vadinasi – nuostolius patiria aplink židinį kiaules auginantys ūkiai, skerdyklos ar mėsos perdirbimo įmonės. Visi turi suvokti, kad aplaidžiai į biosaugą ūkyje žiūrintys ir elementarias atsargumo taisykles ignoruojantys kiaulių laikytojai savo veiksmais sukelia didelį pavojų savo kaimynams, aplinkiniams ūkiams ir įmonėms“, – sako D. Remeika.

Pagrindinės priežastys, dėl kurių ūkyje gali kilti AKM protrūkis:

- kiaulių šėrimas šviežia žole,

- lankymasis miškuose renkant sraiges, uogas, grybus, medžiojant ir kt.,

- kitų gyvūnų laikymas kartu su kiaulėmis toje pačioje patalpoje,

- kiaulių šėrimas termiškai neapdorotomis maistinėmis atliekomis.

Norintys apsaugoti savo ūkį kiaulių laikytojai turi įsidėmėti šiuos rizikos veiksnius ir griežtai laikytis biologinio saugumo reikalavimų: keisti avalynę ir darbinius drabužius bei švariai nusiplauti rankas prieš įeinant į kiaulių laikymo patalpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hahaha

Hahaha portretas
Prasidėjo kariniai mokymai ,prasidėjo ir infekcijos ,NATO okupantai atveža nuodus užkratą ,kad Lietuva nesudaryti konkurencijos danams dėl kiaulių verslo,žlugdo ekonomika
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių