Moldovos atstovai gerąją Lietuvos praktiką ruošiasi pritaikyti savo šalyje

  • Teksto dydis:

Lapkričio 21–25 dienomis Moldovos Nacionalinės maisto saugos agentūros generalinio direktoriaus vadovaujama delegacija drauge su Moldovos Žemės ūkio ir maisto pramonės ministerijos darbuotojais mokomojo vizito tikslais lankėsi Lietuvoje. Moldovos atstovai dalyvavo susitikimuose su Ekonomikos ir inovacijų ministerijos vadovybe, taip pat Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovais, lankėsi pas maisto gamintojus, ūkininkus, įmonių atstovus mažais kiekiais tiekiančius į Lietuvos rinką maisto produktus.

„Labai dėkoju už ilgalaikį tarpinstitucinį bendradarbiavimą, tarnybos pagalbą ir patirtį maisto ir veterinarijos kontrolės srityje. Šis vizitas ypatingas, leido susipažinti su taikomomis išimtimis mažų kiekių gamintojams, kurie tiekia gaminius tik į vietinę rinką. Pasidalinta praktika turės tiesioginės naudos,  inicijuosime sukurti lanksčią politiką ir kontrolės sistemą mūsų šalies mažiems gamintojams, įskaitant gamybą namuose. Dar kartą pasitvirtino, kad VMVT patirtis ir pagalba padės sėkmingai diegti naujoves mūsų šalyje“, - Radu Musteata, Moldovos Nacionalinės maisto saugos agentūros generalinis direktorius.

Po šio vizito moldavai analizuos galimybes keisti teisės aktus, įskaitant oficialios kontrolės sistemą, kad smulkieji maisto gamintojai turėtų galimybę pradėti savo verslą lankstesnėmis sąlygomis.

„Prieš kelis metus mūsų parengti supaprastinti reikalavimai mažų kiekių gamintojams, sudomino daug žmonių, kurie savo maisto gamybos hobį pavertė verslu. Šį vizitą organizavome su tikslu kolegoms iš Moldovos papasakoti apie mūsų gerosios praktikos pasiekimus, gyvai aplankyti įmones, ūkininkus, kurie yra sėkmingai įgyvendinę reikalavimus bei rekomendacijas smulkiajam verslui. Moldavams buvo įdomu gyvai pamatyti kaip smulkiesiems gamintojams, ypač tiems kurie veiklą vykdo namų sąlygomis, sekasi įgyvendinti savikontrolės procedūras, ženklinimo reikalavimus, užtikrinti atsekamumą taip pat kaip užtikrinti saugų maisto produktų transportavimą šeimos automobiliu. Lankėmės ir prekybos tinkle, kuris prekiauja mažųjų gamintojų produkcija, labai įdomu buvo apsilankyti ir parodyti moldavams pačius mažiausius mūsų gamintojus, kurie gamina liofilizuotas uogas, nuostabaus grožio ir skonio desertus ir tortus, svečiuotis kaimo turizmo sodyboje, kurioje lankytojams tiekiama jų pačių ūkyje užauginta produkcija.  Vis dėl to, su kolegomis  daug diskutavome apie tai, kad nepaisant pastangų supaprastinti reikalavimus ir galimybes padėti  maisto gamybos verslą pradėti paprasčiau, institucijų dėmesys maisto saugai visuomet turi išlikti didžiausias“, – apie vizitą pasakojo VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Mokomojo Moldovos vizito Lietuvoje tikslas buvo susipažinti su smulkiųjų gamintojų, taip pat ir gaminančių maistą pardavimui namų sąlygomis maisto produktų gamybos ir prekybos veiklos reglamentavimo politika bei procedūrų supaprastinimo galimybėmis.  

Vizitas organizuotas Europos Komisijos techninės pagalbos ir informacijos mainų instrumento (TAIEX) projekto rėmuose.


Šiame straipsnyje: VMVT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių