Naujajame Kauno rajono biudžete – daugiau lėšų daugiabučių kiemams, keliams, vandentvarkai

Kauno rajono savivaldybės taryba sausio 27 d. patvirtino pagrindinį finansinį dokumentą – 2022 m. biudžetą. Jo pajamos sudaro beveik 132,5 mln. eurų ir, palyginti su pernai, yra net 29 proc. didesnės. Žymiai – 22 proc. – auga ir bendros biudžeto pajamos.

Apie tai, kokie yra pagrindiniai biudžeto akcentai, kokie darbai šiemet bus pradėti ir kokie projektai užbaigti, kalbamės su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu.

– Kas turėjo didžiausios įtakos, kad žymiai auga biudžeto mokestinės pajamos?

– Daugiausia įtakos turėjo augantis darbo užmokestis ir didėjantis gyventojų skaičius. Šių metų sausio 3 d., Registrų centro duomenimis, Kauno rajone gyvenamąją vietą buvo deklaravę daugiau kaip 105 tūkst. gyventojų. Per vienus metus jų padaugėjo beveik 3 tūkst. Tai svarbu, nes gyventojų pajamų mokestis sudaro savivaldybių biudžetų pagrindą. Pernai surinkome 1,7 mln. eurų infrastruktūros mokesčio, taip pat žemės, žemės nuomos, turto, kitų mokesčių, bet jie sudaro nežymią dalį.

Dėsningumas: pasak Kauno rajono mero V.Makūno, pakaunėje kuriasi nauji gyvenamieji kvartalai, sparčiai plečiasi gatvių tinklas, todėl kelių ir vandentvarkos infrastruktūros plėtra yra tarp Kauno rajono savivaldybės prioritetinių sričių. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

– Prioritetas, kaip ir anksčiau, išlieka švietimas. Kokia suma tenka šiai sričiai? Kiek ji didėja, palyginti su praėjusiais metais? Kokie šios srities darbai numatyti?

– Švietimui iš valstybės ir savivaldybės biudžeto bus skirta 73,7 mln. eurų (vien iš savivaldybės biudžeto – 37,1 mln. eurų), Taigi, šios srities finansavimas išaugo 27,7 proc. Tai mums leis tęsti jau pradėtus darbus: rekonstruoti Užliedžių ir Ramučių daugiafunkcius centrus, Šlienavos pagrindinę mokyklą.

Bus suremontuoti Neveronių ir Zapyškio vaikų darželiai, apšiltinta Vandžiogalos gimnazija, Zapyškio pagrindinė mokykla ir Jonučių progimnazija. Prie mokyklų bus atnaujintos viešosios erdvės, sporto aikštynai, įgyvendinti kiti projektai.

Veiksmas: sparčiai kyla Zapyškio pagrindinės mokyklos priestatas. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

– Šių metų biudžete net 50 proc. didėja finansavimas vandentvarkos ir kelių infrastruktūros plėtrai. Kas lėmė tokį sprendimą? Kokie bus didžiausi ir svarbiausi šių sričių projektai?

– Kauno rajone kuriasi nauji gyvenamieji kvartalai, sparčiai plečiasi gatvių tinklas, todėl kelių ir vandentvarkos infrastruktūros plėtra yra tarp Kauno rajono savivaldybės prioritetinių sričių.

Siekdami palengvinti šią naštą, parengėme naują tvarkos aprašą, kuris suteiks galimybių daugiabučių namų gyventojams savo kiemuose įsirengti daugiau patogumų.

Vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklai bus plečiami Batniavoje, Ežerėlyje, Vandžiogaloje, Raudondvaryje ir kitose seniūnijose. Šiems darbams savivaldybė skirs 5 mln. eurų.

Keliams tvarkyti iš biudžeto ir Kelių plėtros programos bus skirta 9 mln. eurų. 2022 m. bus rekonstruotos Žalgirio gatvė (Ringaudai), Neries gatvė (Domeikava), J.Janonio ir J.Zikaro gatvės (Kačerginė), Akacijų alėja ir V.Augustausko gatvė (Kulautuva), V.Montvilos gatvė (Garliava) ir kt. Batniavos seniūniją ir Vilkijos miestelį sujungs dviračių takas.

– Kokius darbus planuojate kitose svarbiose srityse?

– Garliavos apylinkių seniūnijoje pradėsime statyti bendruomeninius vaikų globos namus, Užliedžių, Garliavos apylinkių ir Raudondvario seniūnijose – grupinio gyvenimo namus.

2022 m. planuojame baigti viešojo ir privataus sektorių partnerystės (VPSP) projektą, kurio metu bus rekonstruotas Mastaičių baseinas, pastatyta pradinė mokykla ir vaikų darželis. Bus rekonstruota Kačerginės mokykla, pastatytos Kačerginės ir Zapyškio mokyklų sporto salės.

Planai: šiemet numatyta užbaigti Akacijų alėjos ir V.Augustausko gatvės rekonstrukciją Kulautuvoje. / UAB „Studija Archispektras“ vizualizacija

– Pernai startavo Sodininkų bendrijų rėmimo programa. Ar ji pasiteisino, kas buvo atlikta?

– Pernai savivaldybė gavo 19 sodininkų bendrijų paraiškų. Daugiausia sodininkai paramos prašė kelio remonto ir priežiūros darbams, kelių ir bendrojo naudojimo žemės sklypų kadastriniams matavimams ir teisinei registracijai, naujiems objektams (vandens gręžinių, gatvių apšvietimo) statyti.

Šiais metais programai įgyvendinti numatyta 50 tūkst. eurų suma.

– Šiemet bus pradėta įgyvendinti nauja – Daugiabučių kiemų sutvarkymo – programa. Kas lėmė jos atsiradimą?

– Matome, kaip Kauno rajono daugiabučių gyventojai aktyviai naudojasi Kauno rajono savivaldybės Daugiabučių namų ir jų aplinkos atnaujinimo, plėtros ir administravimo rėmimo fondo parama. Ji skirta sklypams formuoti, daugiabučiams remontuoti.

Vis dėlto pastebėjome, kad gyventojams tenka pernelyg didelė finansinė našta norint atnaujinti ir savo namą, ir daugiabučio aplinką – asfaltuoti kiemus, įrengti automobilių stovėjimo vietas. Pastaruosius keletą metų dėl daugiabučių aikštelių įrengimo paramos kreipėsi vos kelios daugiabučių bendrijos.

Siekdami palengvinti šią naštą, parengėme naują tvarkos aprašą, kuris suteiks galimybių daugiabučių namų gyventojams savo kiemuose įsirengti daugiau patogumų.

Pateikę prašymus savivaldybei, daugiabučių namų gyventojai gali tikėtis, kad bus padengta net iki 100 proc. kiemo tvarkymo išlaidų. 2022 m. daugiabučių namų valdytojams numatyta skirti 1 mln. eurų. Viliamės, kad, panaudojus šias lėšas, daugiabučių kiemai taps jaukesni, patogesni.

– Kodėl beveik 5 proc., palyginti su pernai, mažinamos lėšos Kauno rajono verslo plėtros ir investicijų programai?

– Kauno rajono verslo plėtros ir investicijų programos lėšų sumažėjimą paveikė mažėjanti ES parama. 2021 m. prasidėjo naujas 2021–2027 m. ES investicinis laikotarpis. Šiuo metu vyksta pasirengimas, teikiamos paraiškos projektams įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bitė

Bitė portretas
Pasipuikuoti ir pasigirti, tai tikrai mokame, bet reikėtų, vasarą kai sausa ir piko valandos užsukti į Ringauduose esančią Beržų g. gabaliuką kur namai stovi dulkių klane ( Beržų 2, 2a, 2b, 2c, 2e, 2f....), gabaliukas vos keli šimtai metrų, o asfalto niekaip neužtenka.

bet

bet portretas
Šakių kaimas kaip koks pavainikis, didžiausia Kauno rajono valdininkų gėda, ar ponulis meras iš savo išpuoselėtos Garliavos dar žino, kad egzistuojame ir mes???? - išvažiuoti rytais ir grįžti vakarais Vandžiogalos plentu neįmanoma, nesugaišus 40 min., pėsčiųjų takų nėra net prie prekybos centrų projektų (pvz., Įgulos g.), po liūčių ir net smulkaus lietaus gyvename venecijoje, nes lietaus vandens surinkimo šlaitiniuose sklypuose net nieks nepasivargino suprojektuoti, visi projektai savivaldybėje be drenažo ir lietaus surinkimo sistemų buvo tiesiog už pinigus (nes, o kaip kitaip galvoti) patvirtinti, geriamojo vandens spaudimo nėra žiemą-vasarą, visą vasarą - juodas vanduo.. Beje, gyv. namų statybos dar plečiasi..

Pilietis

Pilietis portretas
Apie kokias paraiškas rašote, juk senas ar neįgalus žmogus ,negalintis per purvą ir duobes išeiti į gatvę , parduotuvę , neskaito jūsų straipsnių internete,tiesiog darykit ir viskas . Juk seniūnai mato , kur blogai, tai tegu ir tvarko ...Jei nemato, tegul pasivaikšto pėsčiomis ,gal pastebės ...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių