Naujausi duomenys apie paukščių gripą: Lietuvoje patvirtinti jau 32 židiniai

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje nuo metų pradžios jau nustatyti 32 didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8 potipio) atvejai. Primename, kad pirmas atvejis Kaune nustatytas š. m. sausio 8 d. Nauji židiniai, balandžio 29 d. duomenimis, užfiksuoti Vilniaus miesto (5) bei rajono (18), Trakų (3), Elektrėnų (2), Širvintų, Molėtų ir Prienų raj. (po 1) savivaldybėse.

Kol kas visi nauji protrūkiai, kaip ir pats pirmasis Kaune, kilo mažuose ūkiuose, laikančiuose paukščius savo reikmėms, todėl komerciniams paukštininkystės ūkiams, patekusiems į nustatytas apribojimų ir stebėsenos zonas, judėjimo ribojimai nėra taikomi.

VMVT duomenimis, naujausias užkrato židinys Prienų raj. nustatytas ūkyje, kuriame buvo laikoma 20 vištų, staiga nugaišus 12 iš jų. Ištyrus gaišenų mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarinės rizikos vertinimo institute, balandžio 28 dieną patvirtintas didelio patogeniškumo paukščių gripo H5N8 virusas. Šiuo metu veterinarijos specialistai aiškinasi, kaip užkratas pateko į naminių paukščių laikymo vietą. Pirminiais duomenimis, laikytoja naujų paukščių neįsigijo, todėl labiausiai tikėtina, kad paukščių gripo virusas galėjo būti perneštas iš užsikrėtusių laukinių vandens paukščių.

Viruso paveiktame smulkiame paukščių ūkyje Prienų raj. taikomi apribojimai, aplink židinį nustatytos 3 ir 10 km ribojimų zonos, kad liga nebūtų išplatinta, draudžiamas paukščių bei jų produktų judėjimas. Paukščių gaišenos sunaikintos ūkio teritorijoje, atliekama pirminė paukščių laikymo vietos dezinfekcija. Pradėtas epidemiologinis tyrimas, siekiant nustatyti, kaip virusas pateko į ūkį ir ar nebuvo iš jo išplatintas.

„Dar kartą kreipiamės į visus gyventojus, prašome pastebėjus tiek naminių, tiek ir laukinių vandens paukščių kritimus, kuo skubiau informuoti VMVT padalinius, taip pat nerizikuoti ir nepirkti paukščių iš nepatikimų prekeivių ir įsigyjant paukščius reikalauti jų kilmės vietą patvirtinančių dokumentų. Bet koks paukščių pirkimas šiuo laiku turėtų būti labai atsakingas“, – akcentuoja VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Šiuo metu VMVT sprendimu paukščių gripo viruso paveiktose rajonų savivaldybėse uždrausta prekyba gyvais paukščiais turgavietėse ar iš laikymo vietų be atskiro Tarnybos leidimo. Taip pat sugriežtinta prekiautojų gyvais paukščiais ir paukščių laikymo vietų kontrolė ir biosauga, atliekamos paukščių laikymo vietų patikros, siekiant nustatyti užkrato išplitimą bei jo kilmę, galimus kitus užkrėstus ūkius.

VMVT ragina gyventojus naudotis interneto tinklalapyje viešinamais prekiautojų paukščiais sąrašais (https://vmvt.lt/opendata/vko/index.php, langelyje „Veikla“ įveskite kodus – 74 ir 75) ir pirkti paukščius tik iš patvirtintų augintojų. Pirkėjui turi būti pateikiamas dokumentas, įrodantis paukščių kilmę, jų sveikatos būklę, veislę. Net ir vieną viščiuką parduodant privalu pirkėjui paduoti dokumentą – važtaraštį, kuriame būtų pateikta visa reikalinga informacija.

Pastebėję, kad laikomi paukščiai nebelesa, darosi apatiški ar staiga gaišta, paukščių augintojų prašoma kuo skubiau apie tai pranešti VMVT nemokama telefono linija 8 800 40403.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių