Paukščių gripas jau gali tykoti ir už jūsų naminių paukščių ūkio tvoros!

  • Teksto dydis:

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai įspėja: Labai patogeniškas paukščių gripo virusas (LPPG H5N1) jau apėmęs 23 Europos šalių laukinę fauną. Lietuvoje šiuo metu jau yra nustatytos 13 laukinių paukščių gripo vietos. Virusas sparčiai plinta ir kaimyninėse šalyse: Lenkijoje užfiksuotos 79 LPPG užkrėstos vietos, kuriose daugiausiai nuo viruso krito kirai net 41 vietoje, kitur: gulbės, fazanai, ereliai, žąsys ir antys. Latvijoje  - užfiksuotos 2 masinės kirų gaišimo vietos.

Skaičiuojama, kad Europoje žiemojančių kirų populiacija yra daugiau kaip 4 milijonai paukščių. Pavasarinė migracija prasidėjo vasario pradžioje, o didžiausia migracija kovo pabaigoje-balandžio mėn. Mažesni kirai pradeda migruoti gegužės viduryje. Iš perėjimo vietų paukščiai pradeda migruoti liepos mėn. įvairiomis kryptimis, todėl šiais laikotarpiais paukščių gripo plitimas ypač didelis. 

„Gripo virusų plitimo dinamika itin sudėtinga ir sunkiai nuspėjama. Dažnai laukiniai paukščiai neturi klinikinių požymių ir staiga negaišta, todėl tokiu būdu gali pernešti virusą dideliais atstumais ar jį platinti migracijos keliais. Dar kartą raginame gyventojus – aptikus nugaišusį laukinį paukštį jo neliesti ir pranešti VMVT, kad būtų galima identifikuoti galimą užkrėstą virusu vietą, bei įspėti aplinkinių teritorijų gyventojus ar ūkininkus apie grėsmę naminiams paukščiams. Nesilankyti laukinių paukščių, ypač gausiai kolonijose šiuo metu perinčių kirų, būriavimosi vietose. Išgąsdinti paukščiai virusą platina į aplinkines teritorijas, perneša į kitas būriavimosi vietas, o paliegę išbaidyti paukščiai gali atsirasti ir nugaišti naminių paukščių laikymo vietose. Tuomet išvengti protrūkio ūkyje beveik neįmanoma, infekcija gali sukelti staigų paukščių gaišimą be jokių ligos požymių. Gydymo nuo paukščių gripo nėra. Nustačius teigiamą paukščių gripą naminių paukščių ūkyje, visu 100 procentu laikomi ūkyje paukščiai  yra sunaikinami. Tuomet aplink protrūkio vietą nustatomos ribojimų zonos, kurios gali aplinkiniams ūkiams atnešti rimtus ekonominius nuostolius“, - įspėja VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėja Vilija Grigaliūnienė.

Svarbu !

Paukščių gaišimo vietose atrenkami mėginiai paukščių gripo tyrimui. Patvirtinus ligą, šios vietos paženklinamos informaciniais ženklais apie patvirtintą atvejį.

Specialistai įspėja:

*  Nesilankyti vietose pažymėtose "LPPG židinys", nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais. 

* Jei kontaktą su laukiniais paukščiais vis dėl to turėjote laikykitės griežtos asmens higienos ir jokiu būdu nesilankykite naminių paukščių vietose. 

* Aptverti ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokį galimo kontakto pasireiškimą su laukiniais paukščiais.

* Laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose.

* Nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

* Paukščių gripą galite parnešti ir įsigiję jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko. Pirkite naminius paukščius tik iš legalių pardavėjų.

* Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.

Į nustatytus paukščių gripo židinius  - neiti !

Pastaruoju metu LPPG H5N1 potipio virusas nustatomas Kirinių rūšies paukščiams. Juodgalviai kirai peri didelėmis kolonijomis, kurias dažnai sudaro keli tūkstančiai paukščių porų, jie apsistoja ežeruose, apsuptuose nendrių su mažomis salelėmis taip pat pakrantės smėlio salose, pelkėse, dirbtiniuose tvenkiniuose – sunkiai prieinamose vietose. Nustačius LPPG tokios vietos paženklinamos informaciniais stendais. Juose nurodoma nesiartinti prie tokių vietų ir vengti bet kokio kontakto su nugaišusiais ar sergančiais paukščiais, jų nebaidyti. Specialistai kartoja - išbaidyta didelė kolonija paukščių LPPG virusą gali pernešti į kitas aplinkines vietas, atsiranda didelė tikimybė virusui patekti į naminių paukščių ūkius. 

Į dideles paukščių kolonijas ar būriavimosi vietas patekus paukščių gripui - jie masiškai pradeda gaišti ir virusas, veikiamas saulės ir kitų aplinkos veiksnių (pasiekus 20 laipsnių šilumos) išlieka gyvybingas iki savaitės. Tačiau, stengiantis nesukelti papildomo paukščių judėjimo bei nugaišus didelei daliai paukščių - židinys greičiau lokalizuojasi ir nebesiplečia.

Pastebėjus paukščių gripui būdingų požymių  ar aptikus nugaišusį laukinį vandens paukštį reikia nedelsiant pranešti trumpuoju VMVT telefonu 1879 arba privačiam veterinarijos gydytojui. 

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos ministerijos atlieka žmonių užkrečiamųjų ligų atvejų ir jų protrūkių epidemiologinį ištyrimą, atvejų valdymą ir protrūkių likvidavimą bei yra parengę rekomendacijas asmenims turėjusiems tiesioginį kontaktą su sergančiais paukščiu gripu paukščiais.


Šiame straipsnyje: VMVTpaukščių gripasVMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Reikia iššaudyti visus paukščiu, o tai visur šika, ypač Kaune ant suoliukų.

Gerai,

Gerai, portretas
Kad ne corona. Invalidai ble.

Pasodinsin

Pasodinsin portretas
ZELIA LANSBERGY - ZEMKALNI cia ju nacistu tikroji pavarde LT TAUTA DOMEKITES!!! Nera ir ateity nebus nei pauksciu nei kiauliu maro MES VEL TAPSIM AGRARINE SALIM O TIE KURIE MANO SALY ZLUGDO susimastykit ŠMERŠAS jusu laukia su nu patys zinot
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių