Tokijuje ietį sviesiantis E. Matusevičius sportinę karjerą pradėjo ne lengvojoje atletikoje

  • Teksto dydis:

Tokijo olimpinėse žaidynėse netrukus startuosiantis ieties metikas Edis Matusevičius savo sportininko karjerą pradėjo ne asmeninėje, o komandinėje sporto šakoje.

Dabar Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentas yra geriausias šalies ietininkas, nors anksčiau ta pačia dešiniaja ranka jis mėtydavo ne ietį, o beisbolo kamuoliuką.

E. Matusevičiaus teigimu, ieties metimas jam priminė nedidelio, bet gana kieto ir sunkaus beisbolo kamuolio svaidymą, todėl tranformacija iš vienos panašios judesių technikos reikalaujančios sporto šakos į kitą sudėtinga nebuvo.

„Vienu metu lankiau ir beisbolą, ir ieties metimą. Žinoma, iš pradžių mums apskritai neleisdavo mesti ieties, todėl mėtydavome kamuoliukus. Beisbolo komandoje būdavo keli geri žaidėjai, kiti – jau ne tokio lygio ir jie tempdavo komandą žemyn. Tai man labai nepatikdavo ir norėjosi, kad už viską būtum atsakingas tik tu pats“, – kalbėjo individualumą mėgstantis E. Matusevičius.

Neaišku, kiek toli dabar nuskristų LSU studento mestas beisbolo kamuoliukas, tačiau ieties metimo rungtyje olimpiečiui sekasi tikrai neprastai – birželio 26 dieną Palangoje vykusiame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate E. Matusevičius ietį nusviedė 83,53 metrus.

„Šį sezoną mano ietis visose varžybose skrido daugiau nei 81 metrą, tačiau vis dar „įeidinėju“ į geresnę formą, – teigė sportininkas. – Džiugu, kad tai matosi, nes ietis su kiekvienu metimu skrenda vis toliau ir toliau. Kaip studentams pritrūksta vienos nakties, taip ir man pritrūko vienų ar dvejų varžybų, kad ta ietis skristų dar toliau, tačiau Tokijui tikrai jaučiuosi pasirengęs.“

E. Matusevičiui olimpinės žaidynės Tokijuje bus pirmosios jo sportinėje karjeroje. Išsvajoto olimpinio krikšto sportininkui teko palaukti šiek tiek ilgiau nei įprastai, mat pasaulį sustingdė koronaviruso pandemija.

Japonijoje 2020-iaisiais turėjusios vykti olimpinės žaidynės buvo perkeltos į 2021 metus, o sportininkų pasirengimo laikotarpiu laikomas olimpinis ciklas pailgėjo metais – iki penkerių.

„Tie penkeri olimpinio ciklo metai pasidalijo į kelis etapus. Pirmuosius trejus metus augau savo rungtyje, brendau kaip sportininkas, o kiti dveji metai jau buvo tikslingas ėjimas olimpinių žaidynių link. Taip ir nutiko – 2019 metais kišenėje jau turėjau olimpinį kelialapį”, – prisiminė E. Matusevičius.

„Mano svajonėse olimpinės žaidynės atrodydavo taip, kad visur yra minios žmonių, palaikančių mylimus sportininkus. Deja, šiemet to nebus, – tęsė ietininkas. – Dabar net nežinau, ko tikėtis, nes girdime kalbų, kad didžiąją dalį laiko tiesiog praleisime kambariuose ir būsime uždaryti tarp keturių sienų. Tai tikrai bus šiek tiek kitokios olimpinės žaidynės.“

Tokijo olimpinės žaidynės bus pirmosios istorijoje, kai dėl koronaviruso į Japoniją sportininkai vyks vieni ir paskui juos sekti negalės nei artimi žmonės, nei atletų sirgaliai.

Visgi E. Matusevičiui čia pasisekė kiek geriau nei kitiems lietuviams, nes į Japoniją drauge su lengvaatlečiu vyks jo tėtis, treneris Edmuntas Matusevičius.

Lietuvos olimpiečio teigimu, tėčio buvimas šalia suteiks dar daugiau motyvacijos parodyti gerą rezultatą, kurio sportininkas tikisi Tokijo olimpinių žaidynių ieties metimo rungtyje.

„Girdėti himną, skambantį man stovint ant nugalėtojo laiptelio, būtų pasakiškas jausmas. Lietuva yra mano gimtinė, šalis, kurioje gimiau ir augau, vieta, kurioje gyvena mano šeima. Atstovaudamas Lietuvai jaučiuosi lyg atstovaučiau visiems savo pažįstamiems lietuviams. Tai sukuria jausmą, kad stadione esi ne vienas – tave palaiko visa Lietuva“, – pasakojo E. Matusevičius.

Lietuvos sporto universiteto Treniravimo sistemų studijų programoje studijuojantis ieties metikas džiaugėsi Universitete įgyjamomis žiniomis ir lanksčiu paskaitų grafiku, leidžiančiu suderinti mokslą ir sportinę veiklą.

„Esu pasirinkęs ištęstines studijas, todėl galiu derinti jas su pasirengimu varžyboms. Atsiskaitymai dažniausiai būna tada, kai man poilsis ar varžybų apskritai nėra. Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau Lietuvos sporto universitetą, nes vargu ar kitur pavyktų taip gerai suderinti studijas su savo sportine karjera“, – džiaugėsi E. Matusevičius.

Olimpiečio startas ieties metimo rungtyje – rugpjūčio 4 dieną. Tokijo olimpinės žaidynės po dviejų savaičių įtemptų kovų finišuos rugpjūčio 8-ąją.


Šiame straipsnyje: LSU2021

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių