Vietinio poveikio priemonės pragulų profilaktikai

  • Teksto dydis:

Pragulos gali susidaryti kiekvienam. Tai yra dažna, bet potencialiai išvengiama būklė, neretai priklausanti nuo asmens slaugos ir priežiūros kokybės. Dažniausiai pragulos susidaro žmonėms, kurių judėjimo funkcija sutrikusi, ir pasireiškia sunkiai sergantiems didelės rizikos įvairaus amžiaus pacientams.

Pragulos yra odos ir minkštųjų audinių pažeidimas, dažniausiai susiformuojantis kaulinių išsikišimų vietose, atsirandantis dėl spaudimo, šlyties, trinties, drėgmės ar jų derinio. Pragulų gali atsirasti dėl nepatogių, spaudžiančių, susiraukšlėjusių rūbų, patalynės raukšlių ir nelygumų, netgi maisto trupinių. Netaisyklingai naudojamos kilnojimo priemonės, šlapimą surenkantys indai ir medicininiai prietaisai (vamzdeliai, kateteriai ar drenai) taip pat gali būti pragulų susidarymo priežastis. Pragulų gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, tačiau jautriausios yra tos, kuriose tarp kaulų ir odos yra mažai riebalinio audinio. Dažniausiai spaudžiama kryžkaulio sritis, klubai, alkūnės, pečiai ties mentėmis, ausys, pakaušis, kulnai. Išorinis pragulų vaizdas gali būti įvairus ir labai klaidinti. Iš pradžių pragulos gali pasireikšti kaip neblykštantis paraudimas nuspaustoje vietoje, šlapiuoti, gali atsirasti įtrūkimų, nubrozdinimų, pūslelių ar opų. Pažeidimo vietoje gali pakisti oda: suplonėti, šerpetoti ar sukietėti. Vėliau vystosi gilesnių audinių nekrozė.

Svarbu pabrėžti, kad ne tik profesionalūs specialistai, bet ir artimieji, slaugantys namuose, turėtų išmokti įvertinti riziką: bent vieną kartą per dieną apžiūrėti slaugomo asmens odą; pagal individualų planą keisti kūno padėtį; kai yra inkontinencijos problemų, saugoti nuo drėgmės poveikio ir naudoti apsauginius barjerinius kremus, kad šlapimas ir išmatos nepažeistų apsauginio odos sluoksnio. Pacientui reikėtų vengti vieną kūno dalį, kurioje yra atsikišusių kaulų, užkelti ant kitos. Taip pat būtina palaikyti gerą odos kraujotaką, tačiau jai skatinti patartina vengti stipraus masažo virš kaulinių išsikišimų.

Ankstesnė slaugos praktika stiprų ir energingą masažą naudojo kaip pragulų profilaktikos metodą. Tačiau, pasak šiuolaikinių rekomendacijų, energingas masažas turi teigiamų rezultatų sveikiems audiniams, tačiau nerekomenduojami esant ūminiam uždegimui, pažeistam ir trapiam odos epidermiui masažuoti. Intensyvus trynimas, aprašytas ankstesnėse rekomendacijose, gali būti ne tik skausmingas, bet ir sukelti uždegiminių odos reakcijų, ypač silpniems vyresnio amžiaus asmenims. Taigi stipriai masažuojant galima sužaloti poodinius audinius, tai skatina atsirasti pragulas, bet neapsaugo odos. Todėl šiuolaikinei praktikai rekomenduojama švelniai tepti odą aliejumi ar specialiu odą aktyvinančiu geliu. Ypač efektyvus yra aktyvizuojantis gelis „SENI Care“, kuris atstato ir aktyvina sutrikusią kraujotaką, neleidžia praguloms formuotis. Aktyvizuojantis „SENI Care“ kūno gelis yra vienintelis rinkoje tokios paskirties produktas kraujotakai aktyvinti. Gelio sudėtyje esanti gvaraninė paulinija ir kofeinas aktyvina kraujo mikrocirkuliaciją, bisabololis pasižymi uždegimą slopinančiu bei raminančiu poveikiu, o linų sėmenų biokompleksas minkština, maitina ir drėkina odą.

Daugiau informacijos www.sidabra.lt arba nemokama linija 8 800 00226 – atsakymai į visus klausimus apie odos priežiūrą, šlapimo nelaikymą ir slaugą.


Šiame straipsnyje: SIDABRA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Salomėja

Salomėja portretas
Sveiki,turiu senolę,kuri dar truputį vaikščioja su vaikštyne,bet labai mažai.Dienos metu daugiausia sėdi.Nešioja sauskelnes, nes nelaiko šlapimo ir išdalies išmatų.Ant užpakalio turi pragulą apie 2 cm nuo išeinamosios angos nutolusi apie 10 cm. Naudoja tepalus Bepanten,Ceramol,Mirfulan,klijuojamą gydomąjį pleistrą,kuris visai nepadėjo,tik dar labiau pablogino padėtį.Tokia vieta yra skausminga, nes ir naktį guli tik ant nugaros.Prašau patarimo.Ačiū
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių