VMVT apgynė savo poziciją ES Teisingumo Teisme dėl draudimo prekiauti nesaugia paukštiena

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) priimtu sprendimu patvirtino, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) teisingai laikėsi savo pozicijos gindama viešąjį interesą byloje su įmone, kuriai VMVT uždraudė prekiauti paukštiena su Salmonella.

2018 m. VMVT patikrino iš Lenkijos įvežtą paukštieną ir, joje aptikusi patogeninius mikroorganizmus Salmonella Kentucky, uždraudė ją tiekti į rinką bei skyrė baudą. Tos pačios įmonės įvežtoje paukštienoje 2019 m. buvo aptiktas, kitos rūšies patogeninis mikroorganizmas Salmonella Infantis. Įmonei vėl buvo uždrausta prekiauti šia produkcija.

Mėsą įvežusi UAB „Romega“ su taikytomis poveikio priemonėmis nesutiko ir pateikė teismui skundą prašydama panaikinti VMVT priimtus sprendimus ir kreiptis į ESTT dėl išaiškinimo (prejudicinio sprendimo priėmimo). Įmonė argumentavo, kad ES reglamente nėra įvardinti visų draudžiamų rūšių mikroorganizmų pavadinimai, todėl esą mėsa su tokiomis rastomis Salmonella bakterijomis galima prekiauti.

„Didžiausią riziką žmogaus sveikatai sukeliančių Salmonella serotipų priskaičiuojama per šimtą, bet ne visų jų pavadinimai yra išvardinti ES teisės aktuose. Vienareikšmiškai, bet kokios rūšies Salmonella bakterija kelia grėsmę žmogaus sveikatai. Nors įmonė ir bandė apeliuoti į tai, kad Reglamente nėra įrašyta būtent jų įvežtoje mėsoje rastos bakterijos, tačiau ES teismas išaiškino, kad reikia vadovautis protingumo kriterijumi ir būtina užtikrinti, kad vartotojus pasiektų tik saugūs maisto produktai. Dėl maisto saugos kompromisų nedarėme ir nedarysime. Šis ESTT sprendimas tik patvirtino, kad mes esame teisūs. Tuo pačiu taip pat noriu padėkoti Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus, Teisingumo ministerijos bei Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro kolegoms, kartu atstovavusiems Lietuvos valstybę ir, žinoma, visai Tarnybos komandai, atsakingai dirbusiai ties šia svarbia byla“, – komentavo VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

Tai nebuvo vienintelė įmonė, kuri ginčijo VMVT sprendimus dėl šviežioje mėsoje nustatytų patogeninių mikroorganizmų Salmonella Kentucky ir Salmonella Infantis. Po ilgus metus trukusių bylinėjimosi procesų su vištieną importuojančiomis įmonėmis, ESTT išaiškinimas padėjo galutinį tašką šiuose ginčuose.

Su šiuo sprendimu galite susipažinti ČIA.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių