- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau - VMVT) parengė rekomendacines gaires, kurios padės maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms kontroliuoti akrilamidų kiekį maiste.
Šie žalingi sveikatai junginiai susidaro, produktus, natūraliai sudėtyje turinčius amino rūgščių (asparagino) ir cukrų, tokius kaip bulves, grūdų produktus, kavą, kavos pakaitalus, gaminant aukštesnėje nei 120 °C temperatūroje (gruzdinant, skrudinant ar kepant krosnyje, grilyje). Lietuvoje ir užsienyje atliktais tyrimais nustatyta, kad didžiausi šios medžiagos kiekiai susidaro bulvių traškučiuose, gruzdintose bulvytėse, sausainiuose, tirpioje kavoje ir stipriai skrudintose kavos pupelėse. Akrilamido taip pat aptinkama ir vafliuose, trapučiuose ir kituose miltinės konditerijos gaminiuose, sausuose pusryčiuose, duonoje, perdirbtuose grūdiniuose produktuose kūdikiams ir mažiems vaikams.
Nuo 2018 metų taikomas Europos Sąjungos Reglamentas 2017/2158, kuriame nustatomos akrilamido kiekio mažinimo priemonės. Teisės akte numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalo nuolat stebėti akrilamido kiekius, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Maitinimo paslaugas tiekiančių įmonių personalas privalo žinoti kaip ruošti maistą, jog jame nesusidarytų kenksmingos medžiagos ir vartotojai gautų kuo saugesnį maistą. Tai apima ir žinias, kaip pasirinkti tinkamas žaliavas, įvertinti kokioje temperatūroje, bei per kokį laiką reikia apdoroti maistą ir pan.
„Ruošiant kai kuriuos, dažnai krakmolingus produktus, akrilamido susidarymo išvengti beveik neįmanoma, tačiau jo atsiradimo kiekį galima sumažinti, gaminant atsargiau ir atsakingiau. Pastebime, kad kavinių, restoranų kitų įstaigų virtuvėse personalo kaita yra gana didelė, todėl mūsų parengtos gairės, gali tapti puikia prevencine priemone, kurioje yra ir spalviniai pavyzdžiai, kaip vizualiai įvertinti ar maisto produkte gali būti akrilamidų. Šios gairės skirtos praktiniam naudojimui įmonėse, kuriose gaminami tokie rizikingi produktai, todėl tikimės, kad jos prisidės prie sveikesnio ir saugesnio maisto tiekimo, o vartotojams taip pat bus naudinga žinoti, kaip vizualiai galima įvertinti maisto kokybę bei restorane paprašyti sveikiau pagaminto patiekalo“, - pasakoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė – valstybinė maisto produktų inspektorė Miglė Navašinskaitė.
VMVT specialistai pataria, kad siekiant sumažinti akrilamido kiekius maiste bulves, duoną, konditerijos gaminius turėtų kepti kiek įmanoma žemesnėje temperatūroje. Taigi, norint išvengti šio kancerogeno, reikėtų kuo dažniau valgyti garuose virtus ar troškintus patiekalus, tačiau jei vis dėlto planuojama kepti – svarbu gaminamų produktų neperkepti, t.y. nelaukti, kol apskrus ar paruduos. Pavyzdžiui, bulves reikėtų kepti, kol pagels, o skrudinti ne aukštesnėje kaip 175°C temperatūroje. Taip pat akrilamidų kiekį sumažinti galima ir prieš gruzdinant bulvytes jas pamirkant šaltame vandenyje (tuomet nupilti ir perplauti švariu vandeniu), ar tiesiog jas nublanširavus. Taip bus pašalinamas perteklinis cukraus kiekis produkte, kuris turėtų įtakos akrilamido atsiradimui.
Specialūs patarimai viešojo maitinimo įmonėms, kaip gaminti su kiek mažesniu akrilamido kiekiu, VMVT gairėse.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kauno rūmų nariai prisistatė tarptautiniame „Erasmus jauniesiems verslininkams“ suvažiavime Kaune
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) – didžiausią verslo bendruomenę Kauno ir Marijampolės regionuose telkianti organizacija, kuriai patikėtos valstybės deleguotos funkcijos, taip pat ir aktyvus Europos Sąjungos vykdomų projektų pa...
-
Konferencija „GERVĖ 2024“
Aplinkos ministro S. Gentvilo pranešimas, dėmesys dirbtiniam intelektui ir žalioji išmanioji statyba Lietuvoje ir pasaulyje ...
-
Kviečiame įmones dalyvauti nuotolinėje konferencijoje „SKAITMENIZUOK'IS 2024“
Balandžio 18 d. (13:00 val.) Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmai kartu su EnterpriseEurope Network Lietuva tinklu beiskaitmeninių technologijų sektoriaus (DigiTech) asociacija INFOBALT,kviečia dalyvauti įmones nuotolinėje konferencijoje „SKA...
-
Marketingo vadovų klubo susitikimas, 55-ąjį jubiliejų mininčioje, Birštono sanatorijoje „Versmė“
Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) veikiantis Marketingo vadovų klubas vasario 22 dieną pakvietė klubo bei Kauno rūmų bendruomenės narius į susitikimą, kuris vyko Birštone, sanatorijoje „Versmė“ . ...
-
Dalyvaukite geriausioje „debesų kasyboje“ 2024-aisiais ir užsidirbkite pinigų iš namų1
Įžengus į naujus metus vis daugiau žmonių ieško būdų gauti pasyvias pajamas iš namų, o debesies kasyba tampa labai populiariu pasirinkimu. Net jei esate naujokas, galite lengvai užsidirbti pinigų iš debesies kasybos. ...
-
Kauno prekybos pramonės ir amatų rūmuose lankėsi Indonezijos Respublikos ambasadorė
Vasario 14 dieną iš anksto suplanuoto vizito į Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmus atvyko Jos Ekscelencija Indonezijos Respublikos ambasadorė Dewi Savitri Wahab su savo komanda. ...
-
Kauno PPA rūmuose lankėsi Indijos Respublikos ambasadorius
Vasario 23 dieną Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (KPPAR) apsilankė J. E. Indijos Respublikos ambasadorius DeveshUttam su delegacija. Tai – pirmasis ambasadoriaus vizitas Kaune nuo tada, kai 2023 metais Vilniuje atidaryta Indijos Respubliko...
-
Apdovanoti konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai
Sausio 25 d., ketvirtadienio vakarą, Raudondvario menų inkubatoriuje apdovanoti 11 sėkmingiausiai 2023-aisiais dirbusių Pakaunės įmonių atstovų tarp kurių – devintąjį kartą vykusio konkurso „Sukurta Kauno rajone 2023“ laureatai &n...
-
Jonavos filialo šventiniame renginyje „Palydėjus 2023-uosius“ pagerbti Jonavos sėkmingiausi verslai
Sausio 25-ąją Jonavos kultūros centre vyko Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) Jonavos filialo verslo bendruomenės šventinis vakaras „Palydėjus 2023-uosius“. Į iškilmingą renginį gausiai susirinkusius verslo ats...
-
Enterprise Europe Network – nauji kontaktai jūsų verslo plėtrai visame pasaulyje
Enterprise Europe Network (EEN) – didžiausias verslo paramos tinklas, jau 15 metų sėkmingai veikiantis visame pasaulyje (daugiau nei 40 šalių), apimantis daugiau nei 450 partnerių organizacijų ir tūkstančius ekspertų&n...