VMVT: situaciją dėl fiksuotų UAB „Straikas“ reklamos pažeidimų siekiame spręsti geranoriškai

  • Teksto dydis:

Šiandien, vasario 4 d., Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Darius Remeika ir dalyvavę atsakingi specialistai nuotolinės spaudos konferencijos metu žiniasklaidos atstovams pateikė daugiau informacijos apie viešumoje plačiai aptariamus įmonei UAB „Straikas“ teiktus nurodymus dėl jų maisto produktų reklamoje naudojamų draudžiamų ar griežtai ribojamų teiginių apie gydymą, ligų profilaktiką, maistingumą ir pan. Pristatyta situacija dėl UAB „Straikas“ patikrinimo metu užfiksuotų ženklinimo pažeidimų, kurių nemažą dalį įmonė yra įsipareigojusi ištaisyti

„Noriu pabrėžti, kad VMVT fiksuoti reikšmingi ženklinimo ir maisto produktų reklamos pažeidimai nėra susiję su gamintojų pasakos stiliumi pateikiamų aprašymų forma, nei su pasakų personažų pavadinimais ar kosminių sąvokų, pavyzdžiui, „kosminės dulkės“ ar pan. naudojimu. Taip pat labai svarbu yra tai, jog įmonei pastabos yra siunčiamos jau beveik metus, iki šiol situaciją stengiamės išspręsti geranoriškai, įmonei nėra paskirta jokių baudų ar draudimų vykdyti prekybą. Jai sudaromos visos sąlygos ištaisyti pažeidimus, kreiptis konsultacijos ar ieškoti bendro problemos sprendimo“, – paaiškino VMVT direktorius Darius Remeika.

Jis taip pat pažymėjo, kad ši įmonė gamina maistą kūdikiams ir mažiems vaikams, eksportuoja produkciją tiek į Europos Sąjungos, tiek ir į trečiąsias šalis. Todėl teisės aktai dėl produktų ženklinimo apie ligų profilaktiką ir gydymą bei maistingumą ir sveikatingumą privalo būti įgyvendinti.

VMVT atstovai taip pat informavo, kad yra gavę oficialų įmonės raštą, kuriame įmonė sutinka su nemaža dalimi VMVT nurodytų ženklinimo pažeidimų ir įsipareigoja juos ištaisyti – kaip pavyzdžiui, pakoreguoti informaciją dėl vitaminų ir mineralinių medžiagų nurodymo vaikų maistelyje, pašalinti teiginius apie imuniteto stiprinimą ir sulos antimikrobines ir organizmą valančias savybes.

D. Remeika patikino, kad VMVT yra pasiruošusi atviram ir konstruktyviam dialogui ir dėl kitų pažeidimų, kurie, maisto saugos specialistų nuomone, taip pat yra nemažiau reikšmingi (pvz. „cukinijos niekada nesukelia alerginių reakcijų“ arba teiginiai kaip „gerinantys virškinimą“ ir pan.).

„Tarnybos specialistai tikrai nusiteikę paaiškinti savo poziciją, informuoti, pakonsultuoti. Esame pasiruošę suteikti įmonei pakankamai laiko pažeidimams pašalinti, bet, tikiuosi, kad įmonė supras, jog tai negali trukti amžinybę“, – pabrėžia VMVT vadovas.

Spaudos konferencijoje dalyvavusios VMVT Vilniaus departamento direktorė Vaida Barkovskienė ir VMVT Maisto skyriaus vedėja Ona Keblienė pateikė daugiau faktų ir detalių iš vykusių patikrinimų, plačiau paaiškino ir dėl teiginių apie gydymą, ligų profilaktiką, maisto produktų sveikatingumą ar maistingumą vartojimo, bei kodėl VMVT tai traktuoja kaip reikšmingus pažeidimus.

Akcentuota, kad ši informacija yra labai jautri vartotojams, todėl tokio tipo pažeidimai visais atvejais yra nagrinėjami vertinant iš vartotojo pozicijų. Siekiama garantuoti vartotojams jų teisę renkantis vieną ar kitą maisto produktą, turėti galimybę apie šį produktą gauti visą, objektyvią ir motyvuotą informaciją, „nepagražintą“ jokiais moksliniais tyrimais nepagrįstais teiginiais apie šių produktų naudą sveikatai, kurios iš tikrųjų jie neturi.

VMVT atstovai ne kartą akcentavo, kad nori ir siekia padėti maisto produktų gamintojams ir kviečia bendradarbiauti ieškant visų pusių interesus atitinkančių sprendimų.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių