Žemės ūkio ministras ir VMVT direktorius lankėsi daugiausia siuntų apdorojamame pasienio poste

  • Teksto dydis:

Gegužės 21 dieną žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi Mantu Staškevičiumi lankėsi Medininkų pasienio veterinarijos poste, kur domėjosi vykdoma valstybine pasienio veterinarine kontrole bei sukurta infrastruktūra, būtina dokumentų tapatumo bei krovinių fiziniams tikrinimams atlikti, įskaitant mėginių laboratoriniams tyrimams atrinkimą.

Pastaraisiais metais į Lietuvą ir iš jos gabenamų prekių srautas didėja, o Medininkų postas yra vienas didžiausių ir labiausiai apkrautų pasienio veterinarijos postų. Vien per 2020 metus čia atlikta daugiau kaip 48,6 tūkst. veterinarinės kontrolės procedūrų, importo, tranzito patikrų, mėginių atrinkimo. Daugelis tikrinamų prekių yra gyvūninės kilmės, todėl itin jautrios vežimo sąlygoms ir kelionės trukmei, todėl joms suteikiamas pirmumas kertant valstybės sieną.

„Mūsų tikslas, kad patikrinimo laukiančioms transporto priemonėms nereikėtų gaišti laukiant eilėse arba jos būtų kiek galima trumpesnės. Greitis versle labai svarbus faktorius, o galimybės vežti be trikdžių labai svarbios žemės ūkio bei maisto produktų sektoriams, jų konkurencingumui tarptautiniu mastu. Esame pasirengę ir toliau tobulinti, modernizuoti procesus bei gerinti paslaugų kokybę. Efektyvus ir sklandus šio posto darbas neatsiejamas nuo modernizacijos, investicijų į skaitmenizaciją, kas neišvengiamai būtina, užtikrinant nenutrūkstamą sistemos veikimą, kontroliuojant krovinių judėjimą“, – pabrėžia Mantas Staškevičius.

Medininkų veterinarijos poste yra atliekama visų rūšių gyvūnų, gyvūninių ir negyvūninių maisto ir pašarų produktų, įvežamų iš trečiųjų šalių, veterinarinė kontrolė. Šiame pasienio veterinarijos poste per parą vidutiniškai patikrinama apie 130 maisto produktus ir pašarus gabenančių sunkvežimių. Viename pagrindinių šalies pasienio veterinarijos postų šiandien dirba 11 veterinarijos gydytojų, jų darbas organizuojamas nepertraukiamai.

Per šį pasienio veterinarijos postą į Europos Sąjungos teritoriją yra įvežami žirgai, gyvūnai augintiniai, žuvų produktai, įvairūs maisto produktai. Didelę dalį tikrinamų prekių sudaro per Lietuvos Respubliką į Kaliningrado sritį gabenami produktai.

Siekiant apsaugoti ES valstybes, kad į jas nebūtų įvežta gyvūnų užkrečiamųjų ligų bei užtikrinti, kad įvežamos prekės atitinka visus ES sveikatos reikalavimus, pasienio veterinarijos kontrolė yra griežtai reglamentuota ES teisės aktais ir privaloma įvežant tiek gyvus gyvūnus, tiek ir prekes į ES teritoriją.

VMVT vadovo M. Staškevičiaus teigimu, per 20 Medininkų veterinarijos posto veiklos metų dėl nuolatinio jo eksploatavimo susidėvėjo administracinės ir prekių patikrinimams skirtos patalpos, krovos rampos, šaldymo įranga, vandentiekio ir nuotekų sistemos, todėl efektyviai veiklai reikalingas infrastruktūros atnaujinimas.

Medininkų pasienio veterinarijos postas buvo įrengtas Lietuvai stojant į ES, PHARE projekto ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis, o pradėtas eksploatuoti 2001 m. spalį.

Iš viso Lietuvos Respublikos pasienyje su ne ES šalimis veikia 12 pasienio veterinarijos postų. Per metus vidutiniškai šiuose postuose patikrinama beveik 260 tūkstančių per mūsų šalį vežamų maisto ir pašarų, gyvų gyvūnų siuntų. Šiuo metu pasienio veterinarijos postuose Lietuvoje dirba 97 veterinarijos gydytojai.


Šiame straipsnyje: VMVT 2018

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių