Pereiti į pagrindinį turinį

Aukščiausio lygio susitikimų svečiams – kiškio kopūstai

2013-04-12 19:00
Aukščiausio lygio susitikimų svečiams – kiškio kopūstai
Aukščiausio lygio susitikimų svečiams – kiškio kopūstai / K. Vanago/BFL nuotr.

Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai renginių svečiai bus maitinami tik iš lietuviškų produktų pagamintais patiekalais, o jų sudėtyje bus net kiškio kopūstų.

Laimėjo konkursą

Užsienio reikalų ministerijos organizuotą Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai aukščiausio lygio susitikimų dalyvių maitinimo ir aptarnavimo konkursą laimėjo Lietuvos parodų ir kongresų centras „Litexpo“ kartu su partneriais.

Laimėtojų laukia rimtas iššūkis – aptarnauti ir pamaitinti daugiau kaip dvidešimties susitikimų svečius. Planuojama, kad kiekviename šių susitikimų dalyvaus nuo 100 iki 500 svečių, o bendras jų skaičius sieks keletą tūkstančių.

Kiek kainuos pamaitinti renginiuose dalyvausiančius svečius, „Litexpo“ atstovai kol kas pasakyti negali. Kaip teigė „Litexpo“ Konferencijų ir renginių organizavimo skyriaus vadovas Justinas Bortkevičius, tai priklausys nuo to, kokie patiekalai bus pasirinkti konkrečiu atveju.

„Yra pateikta įvairių patiekalų pasirinkti. Kiekvieno patiekalo kaina skirtinga, viskas priklausys nuo to, kaip Užsienio reikalų ministerija modeliuos, t. y. kokias patiekalų grupes, kombinacijas pasirinks“, – sakė pašnekovas.

Kas gamins – dar paslaptis

Nors „Litexpo“ giriasi, kad patiekalus svečiams iš užsienio gamins garsiausi Lietuvos virtuvės šefai, kas jie tokie, neatskleidžia. Kol nepasirašyta sutartis su Užsienio reikalų ministerija, nesakoma ir iš kokių šalies ūkių bus perkami produktai, nors, pasak J. Bortkevičiaus, derybos jau vyksta.

„Konkursui mūsų pateikta maitinimo ir aptarnavimo, stalų serviravimo bei dekoravimo koncepcija atitiko visus reikalavimus ir pataikė į dešimtuką – ekspertai ją įvertino aukščiausiais balais. Mums pavyko surinkti puikią komandą bei vienus geriausių Lietuvos virtuvės šefų, turinčius aukščiausio lygio tarptautinių susitikimų aptarnavimo patirties, ir pateikti geriausią konkursui iškeltos idėjos “Lietuva – moderni, kurianti, jauki„ sprendimą“, – teigė J. Bortkevičius.

Anot jo, „Litexpo“ pateikta maitinimo koncepcija remiasi Šiaurės regiono, kuriam priklauso ir Lietuva, maisto gaminimo filosofija ir sieja ją su kulinariniu mūsų šalies paveldu – klasikine bajorų virtuve bei novatoriška maisto gamyba, paremta vadinamosiomis lėto maisto (angl. – slow food) idėjomis.

Netikėtos sudedamosios dalys

Pasak J. Bortkevičiaus, didžiausias dėmesys bus skiriamas produktų kokybei, jų maistinių savybių išsaugojimui, sezoniškumui ir originaliam patiekalo pateikimui.

„Daržovės, vaisiai, mėsa bei kitos sudedamosios dalys, išskyrus keletą išimčių, bus tik lietuviškos kilmės ir užauginti specialiai tam atrinktuose vietos ekologiniuose ūkiuose. Siūlomi patiekalai bus tik iš tuo metu augančių daržovių, uogų, grybų, jokie šaldyti produktai nebus naudojami, nebus dedama jokių sintetinių priedų ir konservantų“ – teigė jis.

„Litexpo“ suburta svetingumo verslo profesionalų komanda ekspertams įvertinti pateikė ne tik maitinimo koncepciją, bet ir 300 skirtingų unikalių patiekalų valgiaraštį. Į patiekalų sudėtį įeina įvairi žvėriena, paukštiena, kiauliena, jautiena, upių ir jūrų žuvys, natūralios kruopos, šviežiai gaminami makaronai, sezoniniai vaisai, uogos ir daržovės, grybai, prieskoninės žolelės ir net tokios maisto gamyboje retai sutinkamos sudedamosios dalys kaip kiškio kopūstai, kepti ajerai, šermukšnio uogos, girtuoklės, šilauogės, šalpusniai, medaus žiedadulkės, agrastų actas ir pan.

Svečiams bus siūloma paragauti ir grynai nacionalinių patiekalų – juodos lietuviškos duonos, balto varškės sūrio, skilandžio, alaus, šakočio, medaus.

Anot J. Bortkevičiaus, sudarant valgiaraštį buvo atsižvelgta ir į tai, kad renginiuose gali dalyvauti žydų tautybės asmenų ar musulmonų. Jie galės rinktis patiekalus be kiaulienos, kitų nepriimtinų produktų. Specialūs valgiai bus ruošiami ir vegetarams.

Prireiks daugiau rankų

„Litexpo“ pateikta stalų serviravimo ir dekoravimo koncepcija remiasi klasikiniais dekoravimo sprendimais, įtraukiant modernių ir tautiškų detalių.

„Dekoro akcentas – tautiškos detalės ir simboliai. Čia taip pat naudosime tik sezonines lauko gėles, rinksimės jas tautinių spalvų, bekvapes, kad nenustelbtų patiekalų kvapo“ – sakė J. Bortkevičius.

Per kiekvieną renginį, priklausomai nuo jo dydžio, „Litexpo“ papildomai įdarbins 50–120 žmonių.

Pirmieji pagrindiniai Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai susitikimai vyks jau liepą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų