Pereiti į pagrindinį turinį

Darbo kodekse gali atsirasti naujovių

2009-05-22 09:00

Seimo Ekonomikos komitetas nesutinka, kad būtų perpus sumažintos išmokos darbuotojams, kai jie atleidžiami ne dėl jų kaltės, o darbdavio iniciatyva. Taip pat nepritarta siūlymui ir toliau drausti sudaryti terminuotąsias darbo sutartis, jeigu darbas būtų nuolatinis.

Dabar darbdavio iniciatyva atleistam darbuotojui yra išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka, atsižvelgiant į to darbuotojo nepertraukiamąjį stažą darbovietėje.

Sunkmečiu Vyriausybė neketina šios tvarkos keisti, bet pataisomis leidžia kolektyvinėse sutartyse darbdaviams ir darbuotojams susitarti ir dėl kitokio išmokų dydžio, bet ne mažesnio kaip 50 proc. nei nustatyta Darbo kodekse. Šiam siūlymui Ekonomikos komitetas nepritarė.

Dabar Darbo kodekse nustatyta, kad vienų metų darbo stažą darbovietėje, iš kurios darbdavio iniciatyva yra atleidžiamas, turintis žmogus privalo gauti vieno atlyginimo dydžio išeitinę kompensaciją, iki trejų metų – dviejų, iki penkerių – trijų algų, iki 10 metų – keturių algų, iki 20 metų – 5 algų, o per 20 metų – 6 algų dydžio išeitinę kompensaciją.

Taip pat nepritarta pataisai, kuria siūloma ir toliau drausti sudaryti terminuotąsias darbo sutartis, jeigu darbas būtų nuolatinis.

Pataisos autorius Algirdas Sysas sako, kad Vyriausybės siūlomas pakeitimas suteiktų darbdaviams teisę vienašališkai nuspręsti, jog bet koks darbas (ir nuolatinis) gali būti dirbamas, sudarius terminuotąją darbo sutartį, kuriai pasibaigus darbuotojui nebepriklauso jokios socialinės garantijos.

Pramonininkų konfederacijos viceprezidento Jono Guzavičiaus teigimu, terminuotųjų darbo sutarčių draudimas, jeigu darbas yra nuolatinis, būtų nenaudingas nei darbdaviams, nei darbuotojams.

"Mes nesibylinėsime ir neįrodinėsime teismuose, kad darbas yra laikinas. Nes teismas pasakys, kad jeigu tokį darbą įmonėje jau atlieka neterminuotąsias sutartis turintys darbuotojai, tai tuos pačius darbus negali atlikti dirbantys su terminuotosiomis sutartimis. Jeigu įmonėje tą patį darbą dirba 100 neterminuotąsias sutartis turinčių žmonių, mums gali prireikti ir trijų ar penkių darbuotojų tą patį darbą padaryti laikinai", – kalbėjo J.Guzavičius.

Dabar Darbo kodeksas neleidžia sudaryti terminuotosios darbo sutarties, jeigu darbas yra nuolatinio pobūdžio. Dėl išimčių kodeksas leidžia susitarti kolektyvinėse sutartyse.

Galutinį sprendimą Seimas ketina priimti birželį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų