Pereiti į pagrindinį turinį

"Minijos baldų" detektyvas

2009-02-25 09:00
"Minijos baldų" detektyvas
"Minijos baldų" detektyvas / Tomo Raginos nuotr. Raimundas Beinortas

Krizės kirvis vis labiau tašo šalies medienos ir baldų verslą. Bankroto byla iškelta dar vienai šio sektoriaus įmonei – "Minijos baldų prekybai". Tačiau dar kelios bendrovės panašiu pavadinimu tebeveikia.

Laukia dokumentų

Prieš dvi savaites Klaipėdos apygardos teismas iškėlė bankroto bylą uostamiesčio bendrovei "Minijos baldų prekyba". Ši prekiavo "Minijos baldų" produkcija, tad galbūt sunkūs laikai atėjo ir šiai baldų gamybos įmonei? Visoje šalyje prekiaujanti bendrovė iki šiol garsėjo aukštos kokybės minkštais, miegamojo ir svetainės baldais. Paaiškėjo, kad surasti atsakymą ne taip paprasta. Informacijos paieškos priminė detektyvą.

"Minijos baldų prekybos" bankroto administratoriumi teismas paskyrė Pajūrio administratorių agentūrą. Tačiau įgaliotasis asmuo – Laima Liuda Krisiūnienė – teigė tebelaukianti dokumentų iš žlungančios įmonės, tad negalėjo pasakyti, kas ją pastūmėjo bankroto link.

Daug panašių pavadinimų

Apie bankroto priežastis nieko nepavyko sužinoti ir paskambinus įmonės telefonu.

"Nėra čia su kuo kalbėti", – teigė "Minijos baldų prekybos" telefonu atsiliepusi darbuotoja. Vyriausiąja buhaltere prisistačiusi moteris tvirtino negalinti suteikti informacijos nei apie žlugusią "Minijos baldų prekybą", nei apie "Minijos baldus".

"Baldų gamyba vyksta, tačiau kitoje įmonėje", – rinkdama žodžius kalbėjo vyriausioji buhalterė ir atkakliai kartojo, kad nėra įpareigota teikti jokios informacijos.

Paprašyta nurodyti kalbėti galintį administracijos atstovą pašnekovė sutriko: "Minijos baldų prekyboje" jokios administracijos nėra. Kas vadovauja "Minijos baldams"? Palaukite, leiskite pagalvoti... Šitos įmonės net telefono neturiu. Suprantate, yra daug įmonių, kurios panašiai vadinasi."

Skundėsi pristigę lėšų

Galų gale paaiškėjo, kad bendrovės "Minijos baldai" nurodytu "Minijos baldų prekybos" telefonu atsiliepė "Minijos baldų plius" buhalterė. Ji paragino informacijos teirautis pastarosios įmonės direktoriaus Rolando Jurkevičiaus. Deja, jis visą dieną mobiliuoju telefonu taip ir neatsiliepė.

Akivaizdu, kad visos trys minėtos bendrovės išties susijusios. Ir ne tik todėl, kad viešai skelbiamas tas pats telefonas. Įmonė "Minijos baldai plius" registruota uostamiestyje tuo pačiu adresu, kaip ir "Minijos baldų prekyba". Maža to, uostamiestyje yra įkurta ir dar viena bendrovė Minijos baldų centras, registruota ten pat, kaip ir "Minijos baldai".

Prieš porą metų "Minijos baldų prekybai" taip pat vadovavo R.Jurkevičius. Dar pernai gruodį spaudoje jis kalbintas kaip "Minijos baldų" direktorius. Tuomet jis skundėsi, kad jau nuo šios vasaros ir įmonė, ir jos partneriai iš bankų ėmė gauti tik neigiamus atsakymus dėl paskolų ir faktoringo sutarčių pratęsimo.

"Mums paskolos reikalingos apyvartinėms lėšoms, bet dabar mes neturime jokių galimybių pasiskolinti ar iš kur nors kitur gauti pinigų", – savaitraščiui "Veidas" aiškino direktorius. Jis teigė, esą jei taip būtų nutikę tik jiems vieniems, tai nebūtų itin siaubinga, bet pirmieji naująją bankų politiką pajuto šios įmonės tiekėjai. "Juk jie nebegali mums tiekti medžiagų, nes ir jiems nebepratęsiamos faktoringo sutartys."

"Kaip susidarius tokiai padėčiai elgiamės? Sąnaudas karpome, etatų mažinimas vyksta", – išeitis tąkart vardijo R.Jurkevičius.

Tiekėjai sunerimę

Pasidairius po "Minijos baldų" interneto tinklalapį, susidaro įspūdis, kad įmonė tebedirba. Skelbiama, jog nuo 1991-ųjų veikianti bendrovė "Minijos baldai" gamina plataus asortimento gaminius: minkštus svetainės baldus, įvairių tipų stalus bei kėdes, biuro ir vaikų kambario, taip pat baldus, skirtus mokykloms ir vaikų darželiams. Kolekcijų pavyzdžiai puikuojasi virtualioje erdvėje.

Taip pat skelbiama, kad produkcijos galima įsigyti ne tik įvairiuose Lietuvos miestuose, bet ir Latvijoje bei Suomijoje.

Tačiau bendrovės partneriai sunerimę. Vienos įmonės vadovas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, dienraščiui sakė, kad iki šiol sutartis pasirašinėjęs su Minijos baldų centru, šis šiek tiek vėluoja atsiskaityti, tačiau skolininkų sąraše nėra tarp didžiausių.

"Tačiau apie bendrovę "Minijos baldai plius" nieko neteko girdėti", – pečiais gūžčiojo pašnekovas.


Raimundas Beinortas, asociacijos "Lietuvos mediena" vadovas:

Mano nuomone, tai visiškai skirtingos, tik panašų pavadinimą turinčios įmonės. Kiek man žinoma, "Minijos baldų prekyba" yra klaipėdiečių baldais prekiaujanti bendrovė, turinti 14 parduotuvių. Jie, man regis, prekiavo įvairių gamintojų baldais. Apie "Minijos baldus plius" nieko negirdėjau. Gal jie ką nors ir gamina? Tačiau asociacijoje tokios bendrovės tikrai nėra. Kad "Minijos baldų prekyba" turi finansinių bėdų, sužinojau vos prieš savaitę, kai gavau prašymą iš bankroto administratoriaus. O daugiau neturiu jokios informacijos. Bendrovės žlugimo priežastis taip pat galime tik spėlioti – matyt, tos pačios, kaip ir kitų bankrutuojančių įmonių.


Panašus pavadinimas

2008 m. birželį bankroto byla buvo iškelta medienos apdirbimo ir baldų gamybos įmonei "Minija".

Plungėje veikusios bendrovės produkcija buvo išparduota, 130 darbuotojų atleista.

"Minijos" bankrotą lėmė medienos kainų augimas, didelė medžio apdirbimo įmonių konkurencija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų