Pereiti į pagrindinį turinį

Nesibodi prekiauti senu maistu

2012-05-18 23:59
Nesibodi prekiauti senu maistu
Nesibodi prekiauti senu maistu / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parduotuvių lentynose akyli pirkėjai randa produktų, kurių galiojimo laikas jau pasibaigęs ir kuriais prekiauti prekybininkams draudžiama. Pasenusį maistą pardavinėjančių baudos neatgraso.

Alkio nenumalšino

Kad perkant maisto produktus reikia tikrinti jų tinkamumo vartoti terminą, žino kiekvienas pirkėjas. Parduotuvės pasitikėjimo nekelia, nes kaip tyčia nepasižiūrėjęs galiojimo laiko imi ir nusiperki pagal gamintojų rekomendacijas jau netinkamo valgyti maisto.

Taip neseniai atsiliko ir dienraščio skaitytojui Andriui M. (pavardė redakcijai žinoma). Vykdamas į sodybą atlikti pavasario sodininkystės darbų pakeliui jis stabtelėjo vienoje Šalčininkų buitinių prekių parduotuvėje nusipirkti durpių substrato, o prie kasos pačiupo pora šokoladinių batonėlių "Snickers".

Po kelių valandų darbo praalkęs vyriškis užkando šokoladinio batonėlio ir ėmėsi tolesnių darbų. "Netrukus pasijutau prastai ir negalėjau dirbti, sutriko virškinimas, teko grįžti namo. Pradėjau spėlioti, nuo ko sunegalavau. Įtarimą, kad nuo šokoladinio batonėlio, sukėlė pasibaigęs galiojimo terminas, nurodytas ant dar nesuvalgyto antrojo batonėlio pakuotės. Jo vartojimo terminas jau buvo pasibaigęs prieš pusantro mėnesio", – pasakojo jis.

Šokoladinio batonėlio "Snickers" gamintojai deklaruoja, kad nuo pagaminimo dienos jį tinkamiausia suvartoti per 217 dienų.

7 kg seno šokolado

Apie jau ilgiau nei mėnesį pardavinėjamus netinkamus vartoti šokoladinius batonėlius Andrius M. pranešė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Telefonu užfiksuotą skundą VMVT išnagrinėjo beveik per savaitę ir vartotojui pranešė, kad parduotuvėje rado dar 7 kg netinkamų pardavinėti šokoladinių batonėlių, t. y. apie 140 vienetų.

Šį kiekį parduotuvė buvo įpareigota sunaikinti. Nesunku apskaičiuoti, kad nepardavusi šio šokolado parduotuvė negavo beveik 195 litų pajamų. VMVT parduotuvės administracijai taip pat skyrė 100 litų baudą.

Kiek domėjosi Andrius M., VMVT iš parduotuvės gavo pranešimą, kad šokoladiniai batonėliai buvo utilizuoti.

"Niekada negali žinoti, kada ir kuo gali apsinuodyti. Manau, kad nors ir nedidelė bauda, bet neatidžius arba nesąžiningus pardavėjus ji turėtų sudrausminti", – pabrėžė skaitytojas.

Užsistovi kaimuose

"Snickers" ir daugelio kitų šokoladinių batonėlių Lietuvoje didmeninės prekybos bendrovės "Mars Lietuva" Korporatyvinių reikalų skyriaus vadovas Ramūnas Severinas apgailestavo, kad taip nutiko su bendrovės produktu.

"Tai populiariausi šokoladiniai batonėliai, jų apyvartos tempas neleidžia jam užsigulėti parduotuvėse. Per minutę Lietuvoje vidutiniškai nuperkama 15 "Snickers" batonėlių. Tačiau minimu atveju į prekybą nebetinkamas vartoti produktas galėjo patekti mažo tinklo ar pavienėje parduotuvėje", – komentavo R.Severinas.

Pasak jo, tai išskirtinis šiurkštus prekybininko pažeidimas, už kurį visa atsakomybė tenka jam. "Nusižengti galėjo tik neatsakingas nepriklausomos prekybos atstovas, nedalyvaujantis organizuotoje ir griežtai kontroliuojamoje prekybos grandinėje, o savarankiškai įsigyjantis produktus parduoti", – svarstė pašnekovas.

Atidesni ir aktyvesni

VMVT Maisto skyriaus vedėjo pavaduotojos Ingos Keniausytės pastebėjimu, kelerių metų tendencija rodo, kad vartotojų sąmoningumas didėja ir vis daugiau jų žino apie maisto produktų saugos, kokybės, ženklinimo reikalavimus.

Per pirmą šių metų ketvirtį VMVT gavo 36 pagrįstus vartotojų skundus dėl maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, t.y. 33 proc. daugiau, nei buvo gauta atitinkamu laikotarpiu pernai.

Nors maisto produktų gamybos ir prekybos įmonėse, pasak I.Keniausytės, įdiegta dviguba kontrolė – vidinė kontrolė ir VMVT inspektavimas – pirkėjams vis tiek rekomenduojama būti atidiems ir tikrinti galiojimo terminą ant pakuotės.

Turi atlyginti žalą

Nusipirkus nebetinkamą vartoti maisto produktą, pardavėjas privalo jį pakeisti į gerą produktą arba grąžinti pinigus. Tačiau jeigu žmogus apsinuodijęs maistu kreipėsi į gydytoją, jam buvo paskirtas gydymas, galima iš pardavėjo arba gamintojo išieškoti patirtą žalą.

"Pagal Maisto įstatymo nuostatas už gaminamo maisto saugą ir kokybę atsako gamintojas. Visais atvejais, kai įrodoma, kad dėl maisto tvarkymo subjekto veiklos įvyko ūmių infekcinių žarnyno ligų protrūkis, už visus padarinius atsako gamintojas, taip pat susirgę vartotojai per teismą gali įrodyti juos susargdinusią įmonę ir pareikalauti atitinkamos kompensacijos už gydymo išlaidas. Visais atvejais susirgę vartotojai turi kreiptis į gydytoją, kad būtų diagnozę patvirtinantys medicininiai dokumentai, kuriuos galima pristatyti teisėsaugos institucijoms", – sakė VMVT Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja I.Keniausytė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų