Pereiti į pagrindinį turinį

Protestuotojų neįtikina net mokslininkų išvados

2013-03-20 23:59
Protestuotojų neįtikina net mokslininkų išvados
Protestuotojų neįtikina net mokslininkų išvados / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Lietuvos mokslininkai pritaria skalūnų dujų žvalgybai, tačiau tai neatgraso šių energetikos išteklių gavybos priešininkų nuo protestų, kuriuose netrūksta net įžeidimų politikams.

Lygino su Hitleriu ir Stalinu

Neblėstančio entuziazmo vedami skalūnų dujų priešininkai vakar vėl susirinko sostinėje. Tiesa, jų gretos buvo gerokai praretėjusios. Tačiau agresyvumo netrūko.

Plakatuose aplinkos ministras Valentinas Mazuronis buvo vadinamas beždžione ir kartu su Andriumi Kubiliumi bei Gediminu Kirkilu prilygintas Stalinui ir Hitleriui.

Ant bačkos lipo ir dar didesnes aistras bandė kurstyti Seimo narė Aurelija Stancikienė bei jau buvęs jos kolega Algimantas Matulevičius. Liaudies instrumentais muzikuojančius piketuotojus noriai palaikė būgnais apsiginklavusi saujelė neva neformalaus jaunimo.

Žvalgybai pritaria

Tą pačią dieną Mokslų akademijos prezidiumas pritarė mokslininkų išvadoms dėl galimybės Vakarų Lietuvoje žvalgyti skalūnų dujų išteklius. Pasak BNS, speciali komisija konstatavo, kad skalūnų dujų gavyba Lietuvoje galima, bet su tam tikromis sąlygomis. Be to, mokslininkai mano, kad amerikiečiai tikisi rasti kur kas daugiau dujų nei lietuviai.

"Žvalgyti, be jokios abejonės, reikia, nes turime žinoti, kokių turtų turime savo valstybėje. Dėl gavybos – kadangi žvalgyba užima gana ilgą periodą, valstybė turi pasirengti ir atlikti vadinamuosius namų darbus. Teisės aktai yra tobulintini", – citavo BNS Lietuvos mokslų akademijos prezidentą Valdemarą Razumą.

Jis pridūrė, kad Vyriausybė turėtų keisti teisės aktus, susijusius su geologija, sveikatos apsauga, gamtiniais ištekliais.

"Viena tokių išvadų ir siūlymas yra, kad valstybė turi rūpintis, jog gavyba duotų rimtų pajamų. Jeigu atsitiktų ekologinė nelaimė ar būtų pakenkta žmonių sveikatai, visa tai reikėtų kompensuoti ir ištaisyti padarytas klaidas", – kalbėjo V.Razumas.

Spręs politikai

Mokslininkų išvadose taip pat įvardijamos galimos grėsmės išgaunant skalūnų dujas, o didžiausia jų – kad naudojama labai daug vandens. Mokslininkai nurodė, kad Lietuvoje esama skalūnų dujų išteklių, tačiau jų vertinimai labai skiriasi nuo amerikiečių.

"Kad skalūnų dujų yra, tai taip. Bet nuomonės nelabai atitinka. Reikėtų sukurti realią metodiką, kaip tas dujų atsargas įvertinti, nes amerikiečių vertinimai gerokai didesni, nei mano mūsų Geologijos tarnybos specialistai", – sakė V.Razumas.

Parlamentiniai Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai, gavę mokslininkų analizę, pateiks Vyriausybei savo išvadą – jie į posėdį dėl skalūnų dujų rinksis šiandien. Po to Vyriausybė apsispręs, ar leisti JAV energetikos bendrovei "Chevron" žvalgyti skalūnų dujas Vakarų Lietuvoje.

Lietuvos geologijos tarnyboje ketinama įkurti specialų poskyrį, kuris kontroliuotų būsimus skalūnų dujų gręžinius.

Skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos rėmėjai tikina, kad tai gali padėti Lietuvai užsitikrinti energetinį savarankiškumą ir paskatinti investicijas šalyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų