Pereiti į pagrindinį turinį

Tviartas Europos Komisijos žodis

2012-09-03 23:59

Praėjusią savaitę vienas įtakingiausių Europos lyderių Europos Komisijos (EK) prezidentas José Manuelis Barroso pateikė viešą kreipimąsi, kuris yra bene stipriausias ES lyderių pareiškimas per pastaruosius metus. EK prezidentas teigia, kad visi iki šiol vykdyti veiksmai vedė prie stipresnės Europos ir didesnės konsolidacijos, Europa tapo vieningesnė ir integracija tęsiasi.

Nors dauguma gražių aprašymų kelia nerimą dėl bandymo uždangstyti tragišką makroekonominę situaciją, tačiau J.M.Barroso viešai įsipareigojo, kad EK iki rugsėjo 12 d. pateiks pasiūlymus, kaip efektyviai tęsti ES integracijos procesą ir judėti federacinės sąjungos link. Pasiūlymas bus pateiktas remiantis trimis principais: 1) vienas finansų rinkos priežiūros organas visai Europai; 2) Europos centrinio banko (ECB) patikimumo stiprinimas; 3) plačiai apimančios ir lanksčios priežiūros mechanizmo sukūrimas.

EK prezidentas kalba apie visoje Europoje taikomą indėlių ir investicijų draudimo schemą – ji sustiprintų pasitikėjimą visos ES bankų sistema ir taip sukurtų tikrą bankų sąjungą, kuri leistų palaikyti dabar labai silpną euro valiutą. Priežiūros mechanizmo standartizavimas ir sutelkimas į vienas rankas yra turbūt blaiviausias pasiūlymas per visą krizės laikotarpį. Labai keista, kad bene vienintelio efektyvaus ES valdžios organo prezidentas apie tai prabilo taip vėlai, kai ES lyderystės klausimas jau priėjęs beveik juokingą tašką – turime ES prezidentą, kuris neturi jokių derybinių galių. Europai atstovauja Europos Komisija, ECB vadovai, atskiros šalys veda derybas su užsienio partneriais be bendros politikos ir yra daug kitų pavyzdžių, kurie mūsų partneriams sukuria aiškų įvaizdį, kad apie vientisą Europos komandą kalbėti dar labai vėlu. Tad labai natūraliai kyla klausimas, ar šis EK prezidento pareiškimas yra galų gale perimtas Europos lyderystės vairas, ar tik retorika prieš neišvengiamas katastrofas.

Rugsėjis bus svarbiausias mėnuo Europai šiais metais: Vokietijos teismas pateiks išvadą, ar Europos gelbėjimo fondo sudarymas ir valstybinių lėšų skyrimas jam nepažeidė šalies konstitucijos, vadinamoji "troika" (ECB, EK ir TVF) pateiks išvadas dėl Graikijos progreso sprendžiant šalies finansų problemas, įvyks keli ypač svarbūs viršūnių susitikimai, nulemsiantys didžiausio pasaulio ekonomikos vieneto ateitį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų