Mirė legendinis Lietuvos ringo džentelmenas A. Šocikas

Trečiadienį Kaune, eidamas 85-uosius metus, po sunkios ligos mirė vienas garsiausių Lietuvos sportininkų Algirdas Šocikas.

Ringo džentelmenu vadintas boksininkas dusyk tapo Europos (1953 ir 1955 m.), šešis kartus Sovietų Sąjungos (1950-1954 ir 1956 m) bei šešis sykius Lietuvos (1947, 1948, 1951, 1952, 1953 ir 1956 m.) sunkaus svorio čempionu.

A. Šocikas ringe praleido 11 metų. Per tą laiką turėjo 128 kovas ir iškovojo 118 pergalių, iš jų 70 - nokautais. A. Šocikas pasižymėjo tobula technika, džentelmeniškumu ringe, o 1956 metais pripažintas geriausiu Lietuvos sportininku.

„Ringo džentelmeno“ vardas lietuvių boksininkui prigijo 1955 metais Berlyne, kai jis antrą kartą laimėjo Europos čempiono diržą. Tada A. Šocikas finale susitiko su vokiečiu Horstu Wittersteinu. Po vieno iš daugelio smūgių A. Šocikas pastebėjo, kad jo varžovas nokdaune, ir atsitraukė, tuo duodamas H. Wittersteinui galimybę akimirką pailsėti ir atkreipdamas šį svarbų momentą praleidusio teisėjo dėmesį. 1995 m. sausio 9 dieną Štutgarte (Vokietija) už šį poelgį pirmą kartą CIFP (Tarptautinio Fair Play judėjimo komisijos) Garbės diplomas buvo įteiktas Lietuvos atstovui.

Baigęs aktyvią sportininko karjerą 1957 metais A. Šocikas tapo Lietuvos bokso rinktinės treneriu. Jo garsiausi auklėtiniai Ričardas Tamulis, Algimantas Zurza, Juozas Juocevičius, Nikolajus Jarofejevas ir Jonas Čepulis iškovojo daug pergalių tarptautinėje arenoje.

1964 metais A. Šocikui suteiktas Sovietų Sąjungos nusipelniusio trenerio vardas, o 1997 metų gegužės 11 dieną jam suteiktas Kauno miesto Garbės piliečio vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kkk

kkk portretas
uzuojauta ir pagarba siam ZMOGUI IR BOKSININKUI,kuris buvo vadinamas RINGO DZENTELMENU...gaila ir liudna kai si pasauli palieka garbingi bet musu valstybes neivertinti zmones ....RIP.....

bb

bb portretas
Man tas ringo džentelmenas taip juokingai skamba. Ponas, ar malonėtumėte pasisukti šitaip? Aš jums tuoj iš kairės perp per veidą.

2-jam

2-jam portretas
Pilnai suprantama tamstos pašaipa, nes juk gatvės mušeikos nesuvokia, kas yra tikrasis vyriškumas. O tikrasis vyriškumas -- tai kilnumas ir atjauta silpnesniam už save.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių