S. Jovaiša: vilniečiai yra psichologinėje smegduobėje (komentarai)

Vilniaus „Lietuvos rytas“ išgyvena sunkų periodą. Niekaip iš pralaimėjimų liūno neišbrendantys vilniečiai aukojo kalėdines atostogas ir vylėsi, kad sunkus darbas treniruotėse atsipirks. Deja, pirmasis blynas prisvilo – VTB Vieningosios lygos rungtynėse rytiečiai namuose pripažino Sankt Peterburgo „Spartak“ komandos pranašumą (63:83).

Apie nesėkmingo žaidimo priežastis bei klubo ateities perspektyvas mintimis sutiko pasidalinti trys Lietuvoje puikiai žinomos krepšinio asmenybės – Kęstutis Kemzūra, Tomas Pačėsas ir Sergėjus Jovaiša.

Buvęs vyriausiasis Lietuvos rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra įsitikinęs – net geriausia treniruotė neprilygsta rungtynėms. Strategas pripažino, kad su panašiomis problemomis susidūrė treniruodamas jaunus žaidėjus Lenkijoje, Gdynės „Asseco Prokom“ klube.

VTB lygos vykdantysis direktorius Tomas Pačėsas apgailestauja, kad vilniečiams nepavyko su turimu biudžetu suburti pajėgesnės komandos. Anot jo, „Lietuvos rytas“ praleido puikų šansą sužibėti Eurolygoje, nes šių metų turnyras yra kiek silpnesnis, nei esame įpratę matyti.

Legendinis krepšininkas Sergėjus Jovaiša mano, kad sostinės ekipa pasmerkta nelaimėti kelių rungtynių iš eilės. Pasak Seimo nario, nuolatiniai pralaimėjimai smarkiai smukdo žaidėjų savivertę. Specialisto teigimu, treneriai muštru rezultato nepasieks, o geriausias vaistas šioje situacijoje – geras žodis ir 2-3 žaidėjų įsigijimas.

- „Lietuvos rytas“ šventiniu laikotarpiu intensyviai šlifavo žaidimą, stengėsi įdiegti tam tikrų naujovių. Tačiau atsigavimo ženklų kol kas nematyti. Kodėl?, – paklausėme specialistų.

K. Kemzūra: „Nereikia pamiršti, sekmadienį buvo žaidžiama su stipriu varžovu, kuris perprato vilniečių sistemas. Nežinau kuria kryptimi buvo dirbama, tačiau „Spartak“ sutrukdė įgyvendinti visus „Lietuvos ryto“ sumanymus. Galbūt treniruočių kokybė buvo gera ir daug žadanti, bet jokios pratybos niekada neprilygs varžyboms“.

T. Pačėsas: „D. Maskoliūnas minėjo, kad žaidėjai yra pervargę, sunkiai dirbo per treniruotes. Jeigu bandoma pakeisti kažką iš esmės, tai reikalauja daug jėgų. Išlaikyti šviežumą nėra paprasta. Tai matėme sekmadienį – krepšininkai vėluodavo gynyboje, nespėdavo paskui savo dengiamuosius“.

S. Jovaiša: "Kur neprivalgei, ten neprilaižysi. Komanda labai smukus psichologiškai. Jau sezono pradžioje sakiau, kad turėsime tenkintis viena kita „Lietuvos ryto“ pergale. Neabejoju, du ar trys “Prienų“ žaidėjai deramai atstovautų vilniečių gretas ir nereiktų kviestis Balkanų jaunimo. Komplektacija silpna, vienintelis Renaldas Seibutis viso  sezono metu išlieka aukštame lygyje, kiti žaidėjai prie komandos aruodo prisideda nestabiliai.

- Tikėtasi, kad mažas rungtynių skaičius leis produktyviau pasiruošti būsimoms dvikovoms. Galbūt šiai jaunai komandai naudingiau žaisti kuo daugiau rungtynių, o ne karštligiškai treniruotis?

K. Kemzūra:Vien tik žaisti ir keliauti yra labai sunku. Tam tikriems dalykams reikia pasiruošti dar prieš sezoną. Sunku kalbėti, kai nesu matęs nei vienos treniruotės, tačiau jei klube trūksta pajėgių žaidėjų, treneris turi nuolat nurodinėti kaip ir kam perduoti kamuolį, kaip pasisukti ar užsiimti poziciją. Su panašiomis problemomis susidūriau dirbdamas Gdynės „Asseco Prokom“ klube. Dirbant su jaunais žaidėjais reikia laiko“.

T. Pačėsas: „Šiai dienai geriau taip, kaip yra dabar. Treneriai turi laiko sukurti kitą mechanizmą. Kai klubas rungtyniavo Eurolygoje, šlifuoti detales nebuvo laiko. „Lietuvos rytas“ vis dar yra ieškojimų kelyje, nuolat ieško žaidėjų, kurie galėtų komandą stumti į priekį. Svarbiausia yra atrasti savąjį stilių“.

S. Jovaiša: „Teisintis varžybų gausa ar jų trūkumu būtų nesąžininga. Su panašiomis problemomis susiduria ir kitos komandos. Tam ir daromi planai, kad jėgos būtų paskirstomos tolygiai. Suprantama, kad įtemptame varžybų grafike pasitaiko duobių. Panašioje situacijoje vienu metu buvo atsidūręs Kauno „Žalgiris“, tačiau lygiavertis atsarginių žaidėjų suolelis tą duobelę leido amortizuoti“.

- Vyr. treneris Darius Maskoliūnas po paskutiniųjų VTB Vieningosios lygos rungtynių pareiškė, kad žaidėjai nesupranta jo nurodymų. Kaip paaiškintumėte šią situaciją?

K. Kemzūra: „Tai yra niuansai ir smulkios detalės. Iš vienos pusės, krepšinis yra labai paprastas žaidimas. Deriniai „2 prieš 2” ar schemos “3 prieš 3” kartojasi ir jas taiko dauguma klubų, nesvarbu kokiame lygyje žaistų. Galbūt pasireiškia seni krepšininkų įpročiai, kuriuos pakeisti yra sunku. Nėra paprasta sinchronizuotai judėti gynyboje, o tai labai svarbu“.

T. Pačėsas:Darius yra emocinis žmogus, panašius pasisakymus reikėtų vertinti su tam tikra paklaida. Net valstybių vadovai pasako aštresnių dalykų. Jo įtūžis buvo suprantamas, auklėtiniai paruošė ne pačią smagiausią gimtadienio dovanėlę. Treneriai ir žaidėjai šventiniu periodu aukojo savo šeimų gerovę, dirbo, stengėsi ir tikėjosi rezultato. Su laiku viskas susigulės, nereikia daryti toli siekiančių išvadų. Jeigu komanda dirbo išties sunkiai, patarčiau treniruotis dar daugiau, nes kito kelio tiesiog nėra“.

S. Jovaiša:Jonas Kazlauskas net nevykdo treniruotės, jei žaidėjai nesugeba tiksliai įvykdyti jo nurodymų. Manau, šioje vietoje bet kuriam žaidėjui padėtų geras žodis. Juk jie suaugę žmonės, profesionalai. Muštras čia pridarytų tik dar didesnės žalos. Krepšininkai suinteresuoti žaisti geriau, jų karjera nesibaigia ties šiuo sezonu. Treneris negali būti aukščiausios klasės psichologas, sportininkas turi išmokti pats save valdyti ir disciplinuoti“.

- Ne paslaptis, sostinės klubas išgyvena ne pačius geriausius laikus ir finansiniu požiūriu. Su turimu biudžetu buvo įmanoma sukomplektuoti konkurencingesnę komandą?

T. Pačėsas: „Dabartiniame taške visi galime būti protingais. Prieš sezoną niekas nežinojo, ar atitinkami žaidėjai deramai įsilies į žaidimą. Pagrindinis uždavinys treneriams – diagnozuoti komandos ligą. Manau, net su tokiu biudžetu vilniečių komplektacija galėjo būti solidesnė. Gaila, nes šį sezoną turime kiek silpnesnį Eurolygos turnyrą. Nando de Colo ir Aleksėjus Švedas išvyko į NBA, ten sugrįžo Andrėjus Kirilenka. Tokių žaidėjų daug. Žaidimo kokybė yra kritusi. Graikijos, Ispanijos ir kitų komandų biudžetai nebėra išpūsti. Šį sezoną jaučiamas finansinių galimybių supanašėjimas. Tai buvo šansas silpnesniems klubams iššauti ir tapti Eurolygos sensacija“.

S. Jovaiša: „Jau seniau šią ekipą vadinau Balkanų jaunimo rinktine. Tai vidutinių gabumų komanda. Negalime leisti sau prabangos auginti svetimus žaidėjus. Legionieriai į komandą atvyksta turėdami kitą statusą, jie privalo būti rimta paspirtis. Puikus lakmuso popierėlis yra ir ištuštėjusios tribūnos. Man tikrai dėl to nuoširdžiai gaila, bet turime susitaikyti su esama padėtimi ir viltis, kad situacija laikina“.

-  „Lietuvos rytas“ anksčiau pasižymėjo kaip klubas, kuris išugdo jaunus žaidėjus. Šiuo atveju matote krepšininkų, kurie gali atsiskleisti?

K. Kemzūra: „Talentingų vyrukų tikrai yra. Jiems atsiskleisti trukdo nesėkmingas sezonas, tačiau  didžioji jo dalis dar prieš akis. Jauni žaidėjai nerodo stabilumo, tai suprantama“.

T. Pačėsas: „Tas pats R. Seibutis nėra senas, kiek ryškiau matomas Simas Buterlevičiaus tobulėjimas. Pasigendu svaresnio Pauliaus Dambrausko, Dovydo Rediko ir Deivido Dulkio indėlio. Vilmantas Dilys traumuotas, o Edvinas Šeškus paskolintas „Sakalams“. Galbūt tai laikina, Martyno Gecevičiaus ar Jono Valančiūno pavyzdžiai dar kartą įrodo, kad klubas daug investuoja į jaunus žaidėjus ir jų tobulėjimą“.

S. Jovaiša: „Keletas žaidėjų yra, tačiau jie negali žaisti gerai būdami gilioje psichologinėje duobėje. Tokie komandos senbuviai kaip Steponas Babrauskas ir Artūras Jomantas anksčiau net pralaiminėdami kaudavosi lyg už Tėvynę. Dabar matome, kad jie ir legionieriai esant kritinei situacijai po truputį nuleidžia rankas“.

- Atrodo, vienu metu vilniečiai jau buvo beišsikapstą iš duobės ir einantys teisingu keliu, tačiau stabilesnio žaidimo taip ir nesulaukiame. Kodėl nepavyksta numegzti tvirtų komandos saitų?

K. Kemzūra: Ankstesniais metais vilniečiai turėjo daugiau talento ir stipresnę sudėtį. Šiemet taip pat buvo momentų, kai klubas pagaudavo savąjį žaidimą, tačiau po nesėkmingų epizodų krepšininkai prarasdavo koncentraciją, ypač gynyboje. Rytiečių dalia šį sezoną – nusiteikti kiekvienoms rungtynėms, nemąstyti apie tolimą ateitį ir nepalūžti“.

S. Jovaiša: „Ekipa pasmerkta nelaimėti kelių rungtynių iš eilės. Kai nuolat pralaimima, žaidėjų galvose sukasi mintys, kurios tikrai neskatina pasitikėjimo savimi. Laimėjus 4-5 rungtynių seriją atmosfera komandoje visiškai pasikeistų“.

- Klubą išgelbėtų atitinkamos pozicijos sustiprinimas ar kiti radikalūs pasikeitimai? Galbūt reiktų verstis dabartinėmis pajėgomis?

K. Kemzūra: „Tokie dalykai geriausia matyti treneriams, kurie su krepšininkais kasdien praleidžia po kelias valandas, žino bendrą atmosferą ir nuotaikas komandoje. Kokybiškas impulsas visada padeda, nauji žaidėjai geresniais padaro ir kitus komandos draugus. Tačiau nesiimu spręsti ar vilniečiams reikia naujo pastiprinimo“.

T. Pačėsas: „Manau, sudėtį reikia stiprinti, o neproduktyvius žaidėjus atleisti. Nenoriu minėti konkrečių pavardžių. Treneriai atlieka analizę, sumuoja žaidėjų rezultatus ir jų naudingumą komandai. Tuomet viskas tampa paprasta“.

S. Jovaiša: „Norint pakeisti situaciją, reikėtų ne mažiau 2-3 žaidėjų, kurie iš moralinio susmegimo prikeltų kitus komandos narius. Šviežio kraujo įliejimas dažniausiai duoda teigiamą rezultatą. Tačiau žinant „Lietuvos ryto“ finansines galimybes, vadovybė sezoną turbūt baigs esama sudėtimi“

- Ar ateitis išties tokia niūri ir klubas gali net nepatekti į LKL finalą?

K. Kemzūra: „Komanda turi tam tikrą pamatą. Viskas priklausys nuo žaidėjų charakterio tvirtumo. Tikiu, kad „Lietuvos rytas“ ras jėgų kovoti ir atsitiesti po nesėkmių, kur dar tikrai bus. D. Maskoliūnas ir D. Adomaitis ne iš tų žmonių, kurie lengvai pasiduoda. Tai prisimename iš jų pačių krepšininkų karjeros. Manyčiau, matysime tradicinį LKL finalą“.

T. Pačėsas:Vilniečiai tikrai pateks į VTB Vieningosios lygos atkrintamąsias varžybas. Ten viskas priklausys nuo to, kokią formą komandai pavyks pasiekti konkrečiu metu. Ta pati situacija ir LKL pirmenybėse. Sudėtis tikrai pajėgi patekti į finalą. „Prienams“ pasisekė, kad rytiečius prigavo esant duobėje. „Prienai“ gali pasikandžioti ir pusfinalio serijoje, tačiau ne daugiau“.

S. Jovaiša:Matau bandymus atsitiesti ir atsidavimą. Tačiau pasitaiko atkarpų, kai atrodo, komanda neturi dvasinių ir fizinių jėgų. Vilniečiai turėtų patekti į finalą, tačiau nugalėtojas jame buvo aiškus jau rugsėjį“.


Šiame straipsnyje: Lietuvos rytasEurolygaLKLVTB

NAUJAUSI KOMENTARAI

GARASTS

GARASTS portretas
Vilnieciai jau 40 metu-smegduobeje,nuo tu laiku,kai sukure STATBA,noredami dirbtinai atimti is KAUNO krepsinii.Rankini eurocepioniska is kaunieciu pereme-gavosi snipstas.VILNO -niekada netures eurolygos krepsinio chempijonu- niekada,nes silpnadvasiai ir pilnapadziai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių