„Atplaišos“ nukėlė į Savaną

„Galerijoje Lyceum“ atidaryta jaunosios kartos menininkės Verdenės Monikos Valkiūnaitės aliejinės tapybos paroda „Atplaišos“. Šią parodą sudaro paveikslai iš kūrybinio dailininkės ciklo „Savanos“. Tai – paskutinė šios po Lietuvą ir užsienį keliaujančios parodos stotelė.

Ekspoziciją sudaro paveikslai iš kūrybinio autorės ciklo „Savanos“.

Kiek daugiau nei metus šio ciklo kūriniai keliauja po įvairias Lietuvos parodų sales ir net aplankė Estijos Tartu miesto galeriją „Jakobik“.

Paroda „Atplaišos“ – paskutinė šios keliaujančios ekspozicijos stotelė.

Parodos darbuose atsiskleidžia nuoširdus, atviras autorės žvilgsnis į įsivaizduojamą savanų kraštą.

Egzotišką atmosferą kūriniuose įkūnija egzotiški gyvūnai, augalai, ornamentų ir raštų gausa ir kone kiekviename darbe išnyrantys dangaus šviesuliai.

Būtent gebėjimas išlaikyti tą trapią proskyną tarp šviesos ir tamsos, tarp džiaugsmo, žaismingumo ir susimąstymo atspindi tapytojos profesionalumą ir brandumą.

„Autorė priima realybę labai kūrybiškai, labai atvira emocijoms. „Atplaišos“ tai yra toks truputį intriguojantis pavadinimas ir jis apskritai atspindi visos kūrybos, dailės misiją ar likimą. Aš matau autorės sąžiningą santykį su savimi, man atrodo, čia yra jautrus ir sąžiningas atsivėrimas. Matau šiek tiek teatrališkumo, kuris pasitarnauja didesniam efektui, įtaigai. Tie gyvūlėliai tokie pasakiški, juokingi, bet tai yra profesionalūs sprendimai, lyg džiazo improvizacija. Primena spalvinę muziką“, – kalbėjo dailininkas Juozas Vosylius.

Puikiai valdydama koloritą bei liniją, autorė kuria įtaigias, žiūrovus įtraukiančias vizualines kompozicijas.

„Viso šito ciklo užuomazgos pasirodė 2020 metais, per antrąjį karantiną, gyvenau su šešiais draugais vienkiemyje. Ten ne visą laiką turėdavome ką veikti, reikėdavo susigalvoti ką nors, tai aš turėjau knygą, į kurią piešdavau. Draugų prašydavau, kad man kiekvieną vakarą pasakytų, kokį gyvūną piešti. Po to, jau grįžusi namo, pasibaigus uždaram gyvenimui sodyboje, atradau, kad ten yra labai daug gyvūnų iš savanos, ir pradėjau galvoti, kad būtų visai įdomu parengti tokį ciklą. Tai tas dienoraštis tapo eskizais“, – kalbėjo parodos autorė V. M. Valkiūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių