Baltijos kelio atspindžiai – A. Stanevičiaus parodoje

Istoriniai 30 metų senumo įvykiai, lėmę Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą, tada, 1989 m. rugpjūčio 23-iąją, liko užfiksuoti šimtuose fotografijų. Vienas autorių, klaipėdietis Antanas Stanevičius, Juodojo kaspino dienos išvakarėse sukvietė klaipėdiečius į savo nuotraukų parodą "Baltijos kelio atspindžiai".

Tada A.Stanevičius buvo dienraščio "Tarybinė Klaipėda" vyriausiasis redaktorius ir, kaip pats teigė, rimtu fotografu savęs tuokart nelaikė, tačiau, vykdamas į Baltijos kelio ruožą Pasvalys–Saločiai, kuris buvo skirtas klaipėdiečiams, nujautė, kad bus kažkas labai svarbaus, todėl pasiėmė krūvą fotojuostų.

A.Stanevičius tada liko už kadro, nes fotografavo, tačiau pats dėl to nė kiek nesigraužia, svarbiausia esą, kad jam pavyko gana kokybiškai užfiksuoti bene reikšmingiausią laisvos užgimstančios Lietuvos momentą, kuris Baltijos šalių nepriklausomybės siekį išgarsino visame pasaulyje.

Apie tai kalbama ir po 30 metų.

Viena nuotrauka pakliuvo į prestižinį Vakarų Europos leidinį. Kai kuriose A.Stanevičiaus fotografijose jau vėliau save atpažino Baltijos kelio dalyviai.

Vienas jų – klaipėdietis Pranas Čičirka, tada į šį renginį išvykęs kartu su kolegomis iš tuometės Butų ūkio avarinės tarnybos.

"Į Baltijos kelią išvažiavo beveik visi įmonės darbuotojai, kurie tą dieną nebudėjo. Buvo labai daug transporto, sunku prasibrauti. Tik jau gerokai po tų įvykių pamačiau, kad mes pakliuvome į istorine tapusią nuotrauką", – šypsojosi P.Čičirka.

Parodos "Baltijos kelio atspindžiai" atidaryme jos autorius A.Stanevičius teigė, kad į Baltijos kelią nebuvo įmanoma nevažiuoti.

"Jausmas buvo toks, tarsi nusileido skraidanti lėkštė. Nes tai, kas įvyko, atrodė neįmanoma. Pamenu, buvo baiminamasi, kad klaipėdiečiams skirtame ruože gali nepakakti žmonių. Tačiau jų buvo tiek, kad netilpo. Įvyko stebuklas, ir mes laimingi, kad mums teko tą stebuklą patirti", – kalbėjo A.Stanevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Nors Antanas Stanevičius buvo "Tarybinės Klaipėdos" vyriausiasis redaktorius, bet atgimimo laikotarpiu buvo tikras Lietuvos patriotas, Nepriklausomybės siekėjas. Bet kada buvo galima užeiti pas Jį į kabinetą, išreikšti savo nuomonę per "Tarybinę Klaipėdą". Pabandykite dabar patekti pas ne "Tarybinės Klaipėdos" redaktorių? Visi pamiršo ir tautos patriotą žurnalistą Aldą Vabolą, Alvydą Ziabkų, Bernardą Aleknavičių ir kt. Tai buvo tikri tiesos, sąžiningumo ir doros skleidėjai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių