BLON animacijos ir videožaidimų festivalis: tikrumo ir fantastinio pasaulio gerbėjams

  • Teksto dydis:

Penktąjį kartą Klaipėdoje vyksiantis tarptautinis BLON animacijos ir videožaidimų festivalis balandžio 11–14 dienomis į Kultūros fabriką vilios šioms industrijoms neabejingus, įkvėpimo ir naujų patirčių ieškančius žmones.

Pirmąkart – konkursinė programa

Šešiose skirtingose programose – apdovanojimus pasaulyje pelnę animaciniai filmai šeimai ir suaugusiesiems, taip pat ypatinga žaidimų ir virtualios realybės patirčių rinktinė. „Naujosios bangos“ programoje publiką vilios ateities sprendimai animacijoje, jau šiandien leidžiantys auditorijai nerti į naujus potyrius.

Pirmą kartą BLON festivalyje bus pristatyta konkursinė programa. Jai iš daugiau nei 100 darbų atrinkti geriausi trumpo metro filmai iš Baltijos ir Šiaurės šalių – 15 kūrinių iš Vokietijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Latvijos ir Lietuvos. Tarp kitko, net devynių filmų autorės – moterys, o tai yra gana retas reiškinys animacijoje. Visi konkursinės programos dalyviai varžysis dėl geriausio trumpo metro animacinio filmo apdovanojimo, kurį įteiks tarptautinė žiuri.

Kokybė ir įvairovė

Festivalio vadovė Laura Almantaitė tvirtino, kad atrinkdama filmus festivaliui vadovaujasi keliais kriterijais: svarbu aukšta meninė kokybė, temų ir stiliaus įvairovė, edukaciniai aspektai.

„Norisi, kad žiūrovai ne tik gerai praleistų laiką, pamaitintų savo fantaziją įvairia animacijos stilistika, muzika, bet ir sužinotų kažką nauja apie kultūrinius, socialinius, politinius dalykus. Filmai išties įvairūs ir nagrinėja svarbias, globalias temas. Tokias kaip į Libaną priverstų trauktis palestiniečių pabėgėlių dramą, karinius konfliktus Afrikoje ar pasakoja istoriją apie mažos mergaitės rūpestį savo šeima, valdant Talibano režimui Afganistane. Beje, šis filmas „Maitintoja“ buvo nominuotas „Oskarui“, jo prodiuserė – Angelina Jolie. Tradiciškai parodysime kelis puikius tradicinės animacijos filmus vaikams ir šeimai, įspūdingos bei sudėtingos lėlinės animacijos kūrinį „Tas nuostabus pyragas!“, pristatytą Kanų festivalyje, intriguojantį detektyvą apie meno kūrinių vagį ir kitų animacinių filmų“, – pasakojo festivalio vadovė.

Bus galima išbandyti

BLON videožaidimų programa – tradiciškai unikali savo svečiais ir žaidimų bei animacijos profesionalus vienijančiomis temomis. Kūrybingų, empatija ir istorijomis pulsuojančių žaidimų kūrėjai pasakos apie savo motyvacijas kurti, o lankytojai galės patys išmėginti daugumą demonstruojamų žaidimų bei aptarti juos su kūrėjais.

„Pristatysime kelis svečių darbus, kurie sulaukė tarptautinio pripažinimo įvairiuose žaidimų festivaliuose ir apdovanojimuose. Garsios Čekijos studijos „Amanita“ naujasis žaidimas „Chucel“ ką tik pelnė tarptautinių mobilių žaidimų apdovanojimą IMGA kaip geriausias praėjusių metų žaidimas pasaulyje. Svečias iš Danijos pristatys japoniškos animacijos įkvėptą kinematografinį nuotykių žaidimą „Forgotton Anne“. Iš Ispanijos atvyks išskirtinės pixel art stilistikos ir įtemptos išgyvenimo istorijos žaidimo „Stay“ sumanytojai. Bus galima išbandyti ir dar kuriamą intriguojantį lietuvių kūrėjų Sneaky Box virtualių kortų žaidimą „Streets of Cyberworld“, – intrigavo žaidimų programos vadovas Artūras Rumiancevas.

Virtualios realybės patirtys

Virtualios realybės (VR) patirtys – dar viena, jau tradicija tampanti festivalio programa. VR darbai reikalauja daug kūrėjų kantrybės, investicijų ir tai yra gana nauja medija, kino kalba, leidžianti kurti visiškai naują, intymų pasaulį, tarsi ranka pasiekiamą jį stebinčiai auditorijai.  Šioje programoje bus galima pamatyti geriausius VR pionierių sukurtus animacinius filmus.

Festivalyje, kurį finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kino centras, dalyvaus 25 animacijos ir žinomų žaidimų studijų kūrėjai iš Skandinavijos šalių, Vokietijos, Ispanijos, Latvijos bei Lietuvos. Festivalio metu jie ves nemokamus seminarus industrijų gerbėjams ir profesionalams, dalysis savo kūrybine patirtimi.

Festivalio programa –  www.blon.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių