Ekskursijos P. Domšaičio galerijos erdvėse: ką verta pamatyti?

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijoje, Liepų g. 33, Klaipėda,  veikia nuolatinė iš Rytų Prūsijos (dabar Kaliningrado) kilusio garsaus tapytojo ekspresionisto Prano Domšaičio (1880–1965) kūrybos ekspozicija, šiuolaikinių Lietuvos ir užsienio menininkų parodos.

P. Domšaičio ekspozicijoje pristatoma neįkainojama dailininko palikimo dalis – 260 kūrinių. Aliejiniai paveikslai, pastelės, akvarelės, ofortai, piešiniai ir net siuvinėtos kompozicijos eksponuojamos jaukiose, nedidelėse salėse. Visi darbai Lietuvių fondo (Čikaga, JAV) padovanoti Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui. P. Domšaitis, iki Antrojo pasaulinio karo žinomas Europoje, po karo išgarsėjęs Pietų Afrikoje, tapė portretus, natiurmortus, bet svarbiausi  jo kūryboje buvo peizažai ir darbai bibliniais motyvais.

Galerijoje nuo gegužės 19 d. veikia paroda „Horst Skodlerrak (1920–2001). Didelis mažame“ iš Rytprūsių krašto muziejaus (Liuneburgas, Vokietija) rinkinių, tęsianti prasmingą galerijos ir šio muziejaus bendradarbiavimą. H. Skodlerrakas, kilęs iš Juknaičių (Šilutės apskr.), studijavęs Karaliaučiaus dailės akademijoje, po Antrojo pasaulinio karo buvo gerai žinomas Vokietijoje. Parodoje eksponuojami 49 tapybos ir grafikos darbai. Nedidelio formato paveiksluose vaizduojami miesteliai, paslaptingi Šiaurės Vokietijos, Klaipėdos krašto gamtos vaizdai... Juose išnyra schematiškos žmonių figūrėlės, telegrafo stulpai, kelio ženklai.

P. Domšaičio galerijoje pristatomos ir dvi šiuolaikinių menininkų Patricijos Gilytės ir Juozo Laivio parodos.

P. Gilytė – Vokietijoje gyvenanti ir kurianti menininkė, Miuncheno vaizduojamųjų menų akademijoje baigusi skulptūros studijas ir kurianti tarpdisciplininio meno srityje. Jos parodoje „Krašto kraštai“ kalbama apie tai, ką reiškia būti pakraštyje, apie ribas ir paribius, Klaipėdą, kuri visada buvo krašte, kitokia ir savita. Anot parodos kuratorės dr. Jurgitos Ludavičienės, „menininkė kuria užvaldydama muziejaus erdves: kiekviena nauja erdvė reikalauja naujos koncepcijos ir naujo apmąstymo“. Paroda veikia iki liepos 31 d.

J. Laivio parodoje „Nieko naujo“ eksponuojama 14 diagramų, sukurtų remiantis P. Domšaičio galerijos pastato rekonstravimo projekto brėžiniais. Vaizdams išgauti naudojami pastatui būdingi ir realybėje patikrinami mato vienetai, sudarantys spalvines jungtis ir proporcijas. Pastato vidus ir išorė susipina su vidinio kiemo ir toliau už jo atsiveriančio miesto peizažu.

Ekskursijos:

po P. Domšaičio nuolatinę ekspoziciją ir H. Skodlerrako parodą – liepos 20 ir 27 d. 16 val.

Parodose: P. Gilytės „Krašto kraštai“ ir J. Laivio „Nieko naujo“ – liepos 21 ir 28 d. 16 val.

Bilieto kaina suaugusiajam – 5 Eur, šeimai – 6 Eur, mokiniui – 3 Eur.

Būtina registruotis tel. (8 46) 41 04 21 arba el. p. domsaicio.edukacija@lndm.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių