Festivalis „Permainų muzika“: tai, kas geriausia, vertinga ir tikra

  • Teksto dydis:

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“ klaipėdiečius ir Lietuvos kultūros sostinės svečius kvies atsiverti pokyčiams ir naujiems įspūdžiams. Veržliai ir energingai pristatantis įdomiausią dabarties kūrybą festivalis siūlys įsiklausyti į nuolat kintantį ir atsinaujinantį garsų pasaulį. Gyvybinga jų tėkmė inspiruos keisti mus supančią aplinką ir keistis patiems.

Klaipėdos koncertų salės pristatoma „Permainų muzika“, anot festivalio rengėjų, – tai, kas geriausia, vertinga ir tikra: unikali Heinerio Goebbelso instaliacija-spektaklis „Stifterio daiktai“, stulbinantis Niujorko energijos pliūpsnis „Bang on a Can All-Stars” koncerte, Steave’o Reicho liaupsės šiuolaikiniam miestui Klaipėdos kamerinio orkestro programoje, intriguojantis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro „Koncertų koncertas“, Davido Lango hipnozės seansas su choru „Jauna muzika“ ir pianistu Petru Geniušu, įkvepiantys susitikimai su garsiais užsienio kūrėjais H.Goebbelsu ir D.Langu, Lietuvos muzikologų konferencija, aktualizuojanti reformacijos ir Klaipėdos krašto temą. 13-ąjį kartą rengiamas festivalis „Permainų muzika“ vyks rugsėjo 7 – spalio 7 dienomis.

Kvapą gniaužiančios erdvės

Rugsėjo 7 ir 8 dienomis Klaipėdos „Švyturio“ arenoje bus pristatyta instaliacija-spektaklis „Stifterio daiktai“. Tai H.Goebbelso kompozicija penkiems fortepijonams be pianistų, pjesė be aktorių, performansas be atlikėjų, kitaip tariant, tai projektas be dalyvių. Čia pagrindiniais veikėjais tampa šviesa, vaizdai, ūžesiai, garsai, balsai, vėjas ir dulksna, vanduo ir ledas. Tai kvietimas publikai įžengti į kvapą gniaužiančią erdvę, kupiną garsų ir vaizdų, kvietimas regėti ir klausytis. Pasaulinio pripažinimo sulaukęs kūrinys bus rodomas pirmąkart ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Rugsėjo 4 d. Klaipėdos koncertų salėje vyks susitikimas su jo autoriumi vokiečių režisieriumi ir kompozitoriumi H.Goebbelsu.

„Miesto gyvenimas“, Klaipėdos koncertų salėje skambėsiantis rugsėjo 29-ąją, – tai liaupsės šiuolaikiniam miestui, kurias gieda žymaus amerikiečių minimalisto S.Reicho kūrinys, pritaikytas kameriniam ansambliui ir skaitmeniniu būdu sumodeliuotiems miesto garsams. S.Reicho „Miesto gyvenimas“ užbaigs Klaipėdos kamerinio orkestro koncerto programą, kurią pradės kitas jo kūrinys – „Duetas“. Jo solo partijas grieš smuikininkės Dalia Dėdinskaitė ir Teodora Morta Ajauskaitė. Amerikiečių eksperimentatoriaus J.Cage'o kūrinyje “Credo in us”, be fortepijono ir mušamųjų instrumentų, dar bus naudojami įrašytų klasikinių kūrinių, radijo laidų fragmentai. Prancūzo E.Sejourne Koncerto vibrafonui ir šiemet 60-mečio jubiliejų mininčio lietuvio A.Malcio Koncerto fortepijonui solines partijas gros šiandienos ritminei muzikai neabejingi solistai Pavelas Giunteris ir Guoda Gedvilaitė. Programą diriguos šiuolaikinės kūrybos entuziastas Mindaugas Piečaitis.

Koncertiniai susitikimai

„Koncertų koncertas“ spalio 4-ąją žada net tris įtaigius koncerto žanro kūrinius, atliekamus trijų talentingų solistų ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro. Tą vakarą prie dirigento pulto stovės Latvijos nacionalinės operos vyr. dirigentas Martinas Ozolinis Z.Bružaitės Koncerto altui ir simfoniniam orkestrui „Pabudimas“ bei S.Prokofjevo „Sinfonia Concertante“ violončelei ir simfoniniam orkestrui solo partijas grieš Romualdas Romoslauskas ir Povilas Jacunskas. Hanoveryje gyvenantis pianistas Gintaras Januševičius atliks G.Gershwino Koncertą fortepijonui ir orkestrui.

Harmoningi ir skambūs Vaclovo Augustino vadovaujamo choro „Jauna muzika“ balsai, hipnotizuojanti amerikiečių kompozitoriaus postminimalisto D.Lango muzika bei maestro Petro Geniušo kalbinamo fortepijono garsų magija. Visa tai darniai susijungs koncertinėje programoje „Nes meilė stipri...“ spalio 6-ąją. Garbingas festivalio svečias ir šios programos akcentas D.Langas – aistringas ir išradingas šiuolaikinės muzikos kūrėjas, nuolat plečiantis įprastus muzikos žanrų rėmus ir brėžiantis naujus horizontus. Prieš koncertą vyks susitikimas su juo.

Niujorko kultūros ambasadoriai

Kultinis amerikiečių ansamblis „Bang on a Can All-Stars”, šiemet minintis 30 metų sukaktį, atvyks į Klaipėdą, kad jubiliejine programa „Kelyje“ spalio 7-ąją pristatytų naujausią savo įkūrėjų ir meninių lyderių M.Gordono, D.Lango ir J.Wolfe muziką. „Bang on a Can All-Stars” visame pasaulyje garsėja savo nepaprastai dinamiškais pasirodymais ir įdomios dabarties muzikos įrašais, kuriuose nebelieka ribų tarp klasikos, džiazo, roko, world ir eksperimentinės muzikos. Ansamblis laikomas vienu žymiausių Niujorko kultūros ambasadorių, 2005 m. pripažintas geriausiu Amerikos ansambliu, o jo lyderiai  M.Gordonas, D.Langas ir J.Wolfe – vienais garsiausių postindustrinės muzikos kūrėjų.

Spalio 7-ąją  Klaipėdos koncertų salėje taip pat vyks Lietuvos muzikologų konferencija, kurioje šalies muzikologai ir svečiai iš užsienio aktualizuos liuteronybės kultūrinį paveldą ir jo impulsus, savaip paveikusius muzikos istorijos raidą. Reformacijos 500-osios metinės – puiki proga tai aptarti dramatiškų istorinių pervartų mieste, Mažosios Lietuvos, kuri padovanojo iškilių kultūros vardų, širdyje. Konferenciją rengia Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikoologų sekcija, bendradarbiaudama su Klaipėdos koncertų sale.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių