Pereiti į pagrindinį turinį

Gastroliuos J. Miltinio dramos teatras

2015-05-15 11:38
DMN inf.
Šeimai: „Anė iš Žaliastogių” – gerumu ir švelnumu persunkta romantinė drama.
Šeimai: „Anė iš Žaliastogių” – gerumu ir švelnumu persunkta romantinė drama. / Panevėžio J.Miltinio dramos teatro archyvo nuotr.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, šiemet kovą gastroliavęs Klaipėdoje, baigiantis gegužei vėl užsuks į uostamiestį su dar dviem spektakliais, patikrintais laiko ir įvertintais publikos.

Ugdo jautrumą ir gerumą

Gegužės 28 d. 12 val. Klaipėdos kultūros fabrike panevėžiečiai parodys spektaklį visai šeimai „Anė iš Žaliastogių” pagal kanadietės rašytojos Liusės Modės Montgomeri to paties pavadinimo romaną. 5-ajame Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalyje Varėnoje šis pastatymas, ugdantis jautrumą ir gerumą, pelnė geriausio spektaklio vaikams apdovanojimą.

„Anę iš Žaliastogių” Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatre 2012 m. režisavo Antanas Gluskinas, scenografiją ir kostiumus sukūrė Anželika Šulcaitė, sceninį judesį – choreografas Donatas Bakėjus.

Vaikų namų augintinės našlaitės Anės – svajoklės mergaitės morkų spalvos plaukais, kurios niekas nenori įvaikinti, „nes ji – ne berniukas”, – vaidmenį sukūrė jauna teatro režisierė ir aktorė Inga Jarkova. 2013 m. už šį vaidmenį ji pristatyta Auksiniam scenos kryžiui Jaunojo menininko nominacijoje. Taip pat už šį vaidmenį XXIX profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“ I.Jarkova apdovanota kaip simpatiškiausia aktorė.

„Anė iš Žaliastogių” – gerumu ir švelnumu persunkta romantinė drama apie ypatingą vaiko vaizduotės jėgą, draugystę, pirmąją meilę, savo vietos pasaulyje paieškas, pasiaukojimą dėl artimų žmonių. Tai spektaklis šiandien „nemadingomis” temomis. Tėveliai, mamytės, močiutės, krikštatėviai ar mokytojai, atvedę vaikus ir paauglius žiūrėti šios jaudinančios, aktorių itin jautriai pasakojamos istorijos, nesigaili – jie turi apie ką pasikalbėti grįžę namo...

Režisieriaus A.Gluskino teigimu, „Lietuvos vaikai šiandien apvogti, nes gal 95 proc. jų žiūrimų filmų – ne aukščiausio lygio holivudinė produkcija, dažnai kupina agresijos. Namie dažnai tvyro tėvų skyrybų skausmas, mokykloje – paauglių smurto problemos. Vaikus slegia per didelis informacijos srautas iš aplinkos – interneto, televizijos, – tai slopina emocijas. Vaikai vis mažiau skaito knygų. Todėl reikalingi tokie spektakliai“.

Trūkstant dramaturgijos ir spektaklių vaikams bei jaunimui, J.Miltinio dramos teatras stengiasi išlaikyti tradiciją – kasmet pastatyti po vieną išties jaudinantį vaidinimą jauniesiems žiūrovams.

Romantinėje dramoje „Anė iš Žaliastogių”, be I.Jarkovos, dar vaidina Eleonora Koriznaitė, Laimutis Sėdžius, Toma Razmislavičiūtė, Ligita Kondrotaitė, Deividas Rajunčius, Jolita Skukauskaitė. Spektaklio trukmė – 2 val. 15 min. Bilietai – po 5 Eur (17,26 Lt).

Rašytoja nepamiršo vaikystės

L.M.Montgomeri gimė 1874 m. Princo Edvardo saloje Kliftaune, Kanadoje. Mirė 1942 m., palaidota Kevendiše, jos knygoje vadinamame Evonliu.

Rašytojos pirmoji knyga „Anė iš Žaliastogių” išleista 1908 m. ir iškart tapo bestseleriu. Skaitytojams pageidaujant pakartoti dar šeši leidimai. Autorės buvo prašoma tęsti Anės istoriją, tad L.M.Montgomeri „augino” savo heroję dar 20 metų ir parašė 10 knygų apie rusvaplaukės našlaitės gyvenimą Evonlyje. 

Anės istorija turi realius prototipus, romane daug autorės autobiografinių detalių. Būdama vos dvejų, Modė neteko mamos. Ją užaugino seneliai, todėl knygose apie Anę taip šiltai ir įtikinamai atskleisti Matijaus ir Merilės charakteriai. Mergaitė buvo griežtokai auklėjama, dažnai jautėsi vieniša, tačiau nuostabi Princo Edvardo salos gamta ugdė jos vaizduotę, turtino vidinį pasaulį.

L.M.Montgomery vertinama kaip rašytoja, kuri puikiai atsiminė savo vaikystę, suvokė jautraus vaiko išgyvenimus ir mokėjo giliai sujaudinti skaitytojų sielas. Markas Tvenas, perskaitęs „Anę iš Žaliastogių“, knygos autorei parašė, kad „literatūroje tokio mielo, tokio jaudinančio, tokio žavaus vaiko paveikslo nebuvo nuo Alisos laikų” (turėta galvoje Luiso Kerolo „Alisa Stebuklų šalyje“, 1865). „Anė iš Žaliastogių” buvo mėgstamiausia švedų rašytojos Astridos Lindgren vaikystės knyga. Augdama Astrida vaidino siužetus iš romanų apie Anę. Galbūt todėl tarp Anės Šerli ir Pepės Ilgakojinės esama išvaizdos ir sielų giminystės. 

Lietuviškai romanas pasirodė 2001 m. Išverstos abi „Anės” dalys: „Anė iš Žaliastogių” ir  „Anė iš Evonlio” (iš anglų kalbos vertė Viltaras Alksnėnas).

Tai vienas iš nedaugelio romanų vaikams ir paaugliams, kuris tebėra populiarus. Mokytojai lituanistai sugeba sudominti vaikus šia romantine istorija, kuri nostalgiškai skaitoma ir tų, kuriems per 30.

Atrakins žiūrovų širdis

Gegužės 28 d. 18.30 val. Klaipėdos kultūros fabrike publika laukiama J.Miltinio dramos teatro spektaklyje „Margarita“. Šios Maros Zalytės vienos dalies dramos premjera Panevėžyje įvyko 2005-aisiais, spektaklis vaidinamas jau 10 metų ir vis dar nestokoja publikos. Jį režisavo Auksinio scenos kryžiaus laureatas Albinas Kėleris, spektaklio dailininkė – Dalia Klimavičiūtė, kompozitorius – Antanas Jasenka.

M.Zalitė (g. 1952) – šiuolaikinė latvių poetė ir dramaturgė. Gimė ir vaikystę praleido Krasnojarske, sugrįžusi į Latviją, mokėsi Rygos valstybiniame universitete, Filologijos fakultete. Baigusi studijas, vadovavo Rygos jauniesiems literatams, dirbo žurnalistinį darbą. Nuo 2002 m. ji yra Latvijos valstybinės kalbos komisijos pirmininkė. Įvertinta literatūrinėmis premijomis, jos pjesės statomos užsienio teatrų scenose.

„Margarita” – dviejų dalių kamerinė pjesė apie meilę. Pagrindinė herojė Margarita nuteista kalėti 25 metus už padarytus tris sunkius nusikaltimus. Margarita – visų užmiršta, jos byla guli užmesta, taip ir neišnagrinėta... Atrodo, kad gyvenimas nebegali nustebinti šios kalinės. Bet štai į visų pamirštą kalėjimą atvyksta jaunas ir energingas advokatas, kuriam patikėta senoji, painioji kalinės byla, nuo kurios išnagrinėjimo eigos priklausys tolimesnė teisininko karjera. Jaunasis advokatas imasi narplioti Margaritos nusikaltimų virtinę. Dėliojant faktus ir detales, išaiškėja, kad kalinė yra jo motina, o jis – tai tas pats vaikas, kurį kažkada  nesėkmingai bandė nuskandinti Margarita...

Pagrindinį vaidmenį spektaklyje atlieka Auksinio scenos kryžiaus laureatė Asta Preidytė, anot J.Miltinio dramos teatro vadybininkės Gitanos Kartanienės, tikrai atrakinsianti žiūrovų širdis. Taip pat vaidina Andrius Povilauskas, Donatas Kalkauskas, Marius Cemnickas.

Trukmė – 2 val. Bilietai – po 7 Eur (24,17 Lt). Bilietus į J.Miltinio dramos teatro gastroles Klaipėdoje platina „Bilietai.lt“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų