Į Klaipėdos dramos teatro sceną žengia itališka komedija

Klaipėdos dramos teatras po didžiulio publikos dėmesio sulaukusios Arvydo Juozaičio „Karalienės Luizės“ premjeros rengiasi kitai – pirmajai šių metų premjerai. Žinomo italų dramaturgo Eduardo De Filippo lyrinę komediją „Kalėdos Kupjelų namuose“ režisuoja ilgametis teatro meno vadovas Povilas Gaidys.

Neapolietiška istorija

Naujas spektaklis kuriamas mažojoje teatro scenoje. Premjera numatyta kovo viduryje, o žiūrovai sulauks istorijos apie Luką Kupjelą – paprastą neapolietį, nedidelės spaustuvės darbuotoją, šeimos galvą. Jo šeimoje ne viskas gerai: žmona nuolat burba, sūnus – ne tik lepūnėlis, bet dar ir vagišius. Dukra, ištekėjusi už verslininko, įsimylėjo kitą ir žada su juo pabėgti. Po namus dar slankioja viskuo nepatenkintas Luko brolis, neturintis kur gyventi. Lukas jau prarado viltis suvaldyti savo griūvantį nedidelį pasaulėlį. Tačiau jam svarbiausia – kaip kasmet sumeistrauti Kalėdų prakartėlę, mažytę grožio ir harmonijos salelę. Vis dėlto panašu, kad grožis ir harmonija terūpi tik jam vienam.

Išgarsėjo visoje Europoje

Pjesės autorius italų dramaturgas E. De Filippo (1900–1984) – aktorius, gabus režisierius, talentingas rašytojas, sukūręs 55 pjeses ir išgarsinęs neapolietišką teatrą toli už Italijos ribų. Savo šalyje jis iki šiol švelniai vadinamas tiesiog vardu – Eduardo.

Eduardo pirmąkart pasirodė scenoje, kai jam tebuvo ketveri. Vaikystę ir jaunystę jis praleido teatre – vaidindamas, mėgindamas rašyti nedideles pjeses. Kartu su juo vaidino sesuo ir brolis – su jais 1930 m. Eduardo įkūrė savo trupę „Komiškasis De Filippo teatras“. E. De Fillipo savo pjesėse sugebėjo pratęsti itališkosios commedia dell'arte ir neapolietiškojo dialektinio teatro tradicijas. „Kalėdos Kupjelų namuose“ (1931) ir parašytos Neapolio tarme – tai visiškai nesukliudė pjesei išgarsėti visoje Italijoje, o vėliau ir visoje Europoje.

E. De Fillipo pjesės – tarsi pats gyvenimas. Kartais šiurkštus, kartais graudus, dažnai komiškas ir visada spalvingas. Jose puikiai sudera viskas – groteskas, lyrika, gilus psichologizmas ir taiklūs pastebėjimai, o viską vainikuoja sodrus neapolietiškas humoras.

Lietuvoje dar nestatyta

„Kalėdos Kupjelų namuose“ – Lietuvoje dar nestatytas veikalas. Spektaklio režisierius P.Gaidys sakė pjesę nusižiūrėjęs jau seniai, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių vis atidėdavo. „Tai puiki, meistriškai parašyta komedija ir svarbiausia, kad ne lėkšta. Manyčiau, kad čia geriausias E. De Fillipo kūrinys. Veiksmas intensyviai rutuliojasi, personažai charakteringi, itališki. Šiame veikale iš pirmo žvilgsnio lyg ir nėra mandrybių, tačiau labai graži pagrindinė mintis – kaip svarbu žmogui visą gyvenimą išlaikyti vaikišką švarumą, naivumą, svajonę. Pagrindinis personažas Lukas visą savo gyvenimą išsaugoja norą kasmet sukurti Kalėdų prakartėlę. Kalėdos jam išlieka šventu dalyku. Deja, jį ir jo šeimą supanti realybė kitokia“, – apibendrino P.Gaidys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipediete

Klaipediete portretas
KDT šaunuoliai, tik atsidarė, o jau antra premjera. Džiugu, kad komedija, pasiilgome. Būtinai atvyksime. Sėkmės!

aha

aha portretas
paskutiniu metu šio teatro scenoje daug kažkokių nesusipratimų, niekam nežinomų teatrų su abejotina produkcija, etc...

ats

ats portretas
Nuotrauka optimistiškai nenuteikia... Visuose veiduose vienoda emocija...Panašu KDT Liūdesys...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių