Į Klaipėdos koncertų salę vilioja „Prancūziškas aromatas“

  • Teksto dydis:

Jo atliekama muzika kas kelios dienos skamba vis kitoje pasaulio vietoje, bet jis visuomet randa laiko ir Lietuvos pajūrio publikai. Šiuosyk pianistas Lukas Geniušas sugrįš su išskirtinai prancūziška programa, kurią atliks kartu su pussesere dainininke Marija Geniušaite, smuikininke Dalia Dėdinskaite ir violončelininku Glebu Pyšniaku. Viliojantį „Prancūzišką aromatą“ gegužės 15-ąją Klaipėdos koncertų salėje skleis prancūzų autorių Georgeso Bizet, Maurice’o Ravelio, Franciso Poulenco, Reynaldo Hahno ir Claude’o Debussy kūriniai.

Apsupo ir nebepaleido

Geniušų pavardė Lietuvos koncertų programose reiškia aukščiausio profesinio lygio atlikimą, o L.Geniušo laimėjimai svarbiuose konkursuose ir aktyvi karjera kelia didelį susižavėjimą. F.Chopino (2010) ir P.Čaikovskio (2015) tarptautinių konkursų laureatas mokėsi tų pačių kompozitorių pavardėmis pavadintose mokyklose – Maskvos F.Chopino muzikos atlikėjų koledže ir Maskvos valstybinėje P.Čaikovskio konservatorijoje.

Dviejų tautybių ir kultūrų atstovas L.Geniušas viename interviu teigė: „Į Lietuvą visada atvažiuoju kaip namo. Taip buvo nuo vaikystės ir taip, esu įsitikinęs, bus visada.“ Jis gimė Maskvoje, kelių kartų muzikų šeimoje. L.Geniušo močiutė Vera Gornostajeva – garsi fortepijono pedagogė, senelis Rimas Geniušas – ilgametis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) dirigentas, o tėvai Petras Geniušas ir Ksenija Knorre – žinomi pianistai ir pedagogai. Lukas juokauja, kad neturėjo galimybės rinktis profesijos: jau vaikystėje jį apsupo muzikai ir nebepaleido.

Vienos giminės talentai

L.Geniušą kritikai ypač vertina kaip siekiantį itin aukštų muzikinių tikslų. „Kol jo bendraamžiai daro viską, kad sužavėtų visus aplinkui, L.Geniušas ėmėsi kur kas rimtesnės misijos: ieško tokio atlikimo stiliaus, kuris būtų visiškai modernus ir atlieptų laikmečio dvasią“, – po jo koncerto rašė Rusijos dienraštis. Šių laikų muzikos naujovių nevengiančiam muzikantui tradicija yra labai svarbi, jį dažniausiai galima girdėti atliekantį būtent laiko patikrintą kūrybą, savęs novatoriumi jis nelaiko.

Kitas Geniušų giminės jaunasis talentas – Luko pusseserė M.Geniušaitė. Teatro aplinkoje užaugusi (Marijos tėtis – operos dirigentas Julius Geniušas, mama – pianistė) muzikė pirmiausia suko pianistės keliu. Ji baigė bakalauro studijas Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, o šiuo metu Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje gilina operinio dainavimo žinias. „Opera ir dainavimas mane labai traukė nuo vaikystės, todėl, baigusi fortepijono studijas, nusprendžiau išbandyti save šioje srityje. Manau, kad fortepijono studijos labai pravertė mokantis dainavimo ir gilinantis į jį“, – tvirtino solistė. M.Geniušaitė yra sukūrusi vaidmenų LNOBT, Kauno valstybiniame muzikiniame teatre, taip pat yra „Vilnius City Opera“, jaunųjų operos solistų ansamblio narė, kamerinės muzikos atlikėja, pasirodanti Lietuvoje ir užsienyje.

Duetas ir trio

„Tik pradėję repetuoti su Marija iš karto pajutome, kad yra muzikinė trauka ir tarpusavio supratimas, daugelio dalykų tiesiog nereikėjo aiškintis“, – sakė Lukas. „Labai džiaugiuosi, galėdama koncertuoti kartu su Luku, jausmas fantastiškas!“ – neslėpė Marija. Visą gyvenimą pažįstami ir artimai bendraujantys muzikai tik praėjusiais metais debiutavo kaip duetas scenoje. Šiame koncerte jie atliks R.Hahno, F.Poulenco ir C.Debussy vokalinę kūrybą.

Vakaro pradžioje L.Geniušas paskambins G.Bizet šešias „Reino dainas” fortepijonui solo. Po pertraukos jį publika išgirs ir kaip fortepijoninio trio narį, – jo kolegos bus puikiai Klaipėdos publikai pažįstami dideli kamerinės muzikos entuziastai D.Dėdinskaitė (smuikas) ir G.Pyšniakas (violončelė). Nuskambės M.Ravelio Fortepijoninis trio – įspūdingo grožio ir itin sudėtingas kūrinys, darni impresionistinio tapybiškumo ir klasikinės formos sintezė.

Jaunosios kartos žvaigždės

G.Pyšniakas yra vienas ryškiausių jaunosios kartos violončelininkų Baltijos šalyse, jo pasirodymus lydi puikūs kritikų pasisakymai spaudoje: „Ypač talentingas, giliai muzikalus, turintis išskirtinę ekspresijos įtaigą atlikėjas.“ Neseniai Klaipėdos kamerinio orkestro violončelių grupės koncertmeisterio postą palikęs muzikantas šiuo metu griežia Čiurlionio styginiame kvartete ir nepaprastai daug koncertuoja bei organizuoja savo projektus.

Smuikininkė D.Dėdinskaitė – respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė, koncertavusi daugelyje Europos valstybių, JAV bei Naujojoje Zelandijoje, grojusi solo su svarbiais Lietuvos ir užsienio orkestrais. Ji taip pat buvo Klaipėdos kamerinio orkestro koncertmeisterė, o šiuo metu dirba didžiausiame pasaulyje muzikos universitete Vienoje.

Koncerto pradžia – 18.30 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių