Į Neringą po dvejų metų pertraukos grįžta „Stintapūkis“

  • Teksto dydis:

Po dvejų metų pertraukos Kuršių nerijoje šį savaitgalį vėl vyks tradicinė žiemos šventė „Stintapūkis“, daugiausiai renginių numatyta šeštadienį, pranešė organizatoriai.

„Kuršių nerija garsėja ne tik visais metų laikais užburiančia gamta, bet ir turtingomis žvejybos tradicijomis. Nors dėl natūralių gamtinių veiksnių ir žmogaus veiklos jaunesni žvejai ilgainiui ėmė rinktis lengvesnius žūklės būdus ir priemones, bumbinimą išmanančių Neringoje yra iki šiol“, – pranešime spaudai teigė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktorė Edita Lubickaitė.

Pasak rengėjų, šiemet šventėje netrūks ne tik šviežios stintos ir kitų žuvies patiekalų, bet ir tradicinį pamario amatą pristatančių edukacinių veiklų, žygių gamtoje, koncertų.

Šventės dalyviai tradiciškai joje galės susipažinti su bumbinimu. Tradicinė bumbinamoji stintų žvejyba bus demonstruojama ant Nidos molo.

„Bumbinimas ne tik unikalus, labai muzikalus ir tik šiam kraštui būdingas žvejybos būdas, bet ir Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybė, tad jo pristatymas – vienas svarbiausių „Stintapūkio“ šventės Neringoje akcentų“, – sako E. Lubickaitė.

Bumbinimas ne tik unikalus, labai muzikalus ir tik šiam kraštui būdingas žvejybos būdas, bet ir Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybė.

Šiemet „Stintapūkio“ šventėje bus galima susipažinti su dar vienu autentišku žvejybos būdu – poledine stintelių žvejyba sukant „bobas“. Šis Lūšių ežere praktikuojamas žvejybos būdas taip pat yra įtrauktas į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Dauguma „Stintapūkio“ renginių vyks šeštadienį. Tądien Nidoje be daugybės kitų veiklų vyks ir megėjiškos stintų gaudymo varžybos „Nidos blizgė 2023“.

Šeštadienį ir sekmadienį Naglių gatvėje Nidoje nusidrieks „Stintapūkio gardumynų alėja“: šventinėje mugėje bus galima rasti ne tik žuvies, bet ir kitų kulinarinio paveldo gaminių, tautodailės dirbinių, skanėstų. Čia bus ir tradicinių ukrainietiškos virtuvės žuvies patiekalų. Juos ruoš Nidos meno kolonija drauge ukrainiečiais, gyvenančiais Neringoje.

Mėgstančius sveikatinimosi procedūras, užsukti kvies „Stintapūkio pirtis“, įrengta ant molo Nidoje ties UNESCO paminklu. Bus galima išmėginti ir karštų jūros akmenų naudą.

Šventėje bus organizuojamos ir kitos aktyvaus laisvalaikio veiklos, estafetės, žaidimai, orientavimosi rungtys, linijinių šokių mokymai, edukacinės veiklos.

Į „Stintapūkio“ šventę įsilies Donato Bielkausko-Donio sukurta garso instaliacija „Tabalai“. Vakarą vainikuos atlikėjų „Baltos Varnos“ koncertas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

UPS

UPS portretas
Grįžta Audrapūkis..

grįžta „Stintapūkis“

grįžta „Stintapūkis“ portretas
o bus "SPINTATŪPIS"

Aš \\\\\.../////

Aš \\\\\...///// portretas
ir veltui neimsiu po "GRIGEO" paprieskoniavimo.___Užuojata verslininkams.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių