Internete – knygos „Klaipėdos senųjų kapinių istorijos“ pristatymas

  • Teksto dydis:

2021 m. balandžio 23 d., penktadienį, 17.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia stebėti tiesioginę konkurso „Klaipėdos knyga 2020“ renginio transliaciją – pristatysime knygą „Klaipėdos senųjų kapinių istorijos“. Renginyje dalyvauja šios knygos istorijas surinkusios ir užrašiusios žurnalistė Jurga Petronytė ir muziejininkė Sondra Simanaitienė. Moderuoja Loreta Liutkutė.

Tiesioginė transliacija vyks bibliotekos Youtube kanale, nuoroda https://youtu.be/wEneEr9eL4k. Nuoroda taip pat skelbiama svetainėje www.biblioteka.lt.

Knyga sudaryta iš istorijų, nutikusių senosiose miesto kapinėse iki 1985 m. Senosios miesto kapinės, kadaise buvusios miesto pakraštyje, šiandien yra skulptūrų parkas, atsidūręs Klaipėdos miesto centre, apsuptas gyvenamųjų namų ir įvairių įstaigų. Senieji klaipėdiečiai lig šiol šią vietą vadina kapinėmis. Jaunoji karta, nežinanti šios teritorijos istorijos, mato čia parką – laisvalaikio poilsio ir pramogų zoną.

Jei žiūrėtume į kapines kaip į visuomenės veidrodį, matytume, kokios deformacijos vyko viešoje erdvėje keturis dešimtmečius po karo – nykstančių kapų melancholija, kaukoliniai vaiduokliai, aukso paieškos, laidotuvių dūdų orkestrai, vaikų slėpynės, besideginančios moterys, tušti degtinės buteliai, saugumas prie sukilėlių kapo, šokiai prie cerkvės… laidojimai, perlaidojimai, palikimai, užmiršimai ir atsiminimai. Apie tai – ši knyga.

Leidinį galima vadinti vienu iš būdų pažvelgti į jautrią uostamiesčio teritoriją iš skirtingų požiūrio taškų, užmegzti ryšį ir dialogą tarp skirtingų kartų, tautybių, įsitikinimų klaipėdiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buras

Buras portretas
Okupantai, padedant vietiniams, is Siauliu, Vilniaus privaziavusiu kaloborantu, pamazu paverte senasias miesto kapines skulpturu parku...

Lina

Lina portretas
Mokiausi K. Donelaicio vidurinėje mokykloje. Per darbų pamokas vesdavo mūsų klase į šį parką (tada dar jis parkų nesivadino)žmonių kaulų rinkti, nes buvo pravažiavęs traktorius, kuris išjudino žemę su palaikais! Vaizdas ir jausmas - nekoks!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių