Pereiti į pagrindinį turinį

J. Miltinio dramos teatras vaidins pajūryje

2015-08-21 06:09
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Žiūrovų simpatijų prizą pelniusiu spektakliu „Laisvi drugeliai“ su dainininku Mantu Jankavičiumi rytoj pajūryje vasaros gastroles pradeda Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras. Klaipėdoje, Palangoje ir Kretingoje jis parodys keturis tituluotus, populiariausius savo spektaklius.

„Laisvi drugeliai“ – su Mantu

L.Gershe 2-jų dalių pjesė „Laisvi drugeliai, režisuota Dainiaus Kazlausko, pelnė žiūrovų simpatijų prizą D.Tamulevičiūtės profesionaliųjų teatrų festivalyje, tapo lankomiausiu pastarųjų metų J.Miltinio dramos teatro pastatymu.

Tai istorija apie ypatingą jaunuolį, bandantį savo talentu užkariauti Niujorką. Gitara grojantį ir dainas kuriantį vaikiną iš mažo Amerikos miestelio spektaklyje vaidina žavusis M.Jankavičius. Jis scenoje ir gyvai dainuoja. Spektaklyje vaidina ir I.Jarkova, E.Špokaitė, A.Preidytė, L.Sėdžius, V.Fijalkauskas.

Kaip teigė režisierius D.Kazlauskas, „Laisvi drugeliai“ – tikras atradimas ir dovana aktoriams. Ši pjesė tarsi specialiai parašyta pagrindinio vaidmens atlikėjui – muzikantui ir dainininkui M.Jankavičiui“.

Šis spektaklis jau nesyk buvo rodomas Klaipėdoje – ir visuomet salė lūžo nuo publikos. Todėl teatras Žvejų rūmuose jį parodys ir vėl, kad pamatytų tie, kurie dar nespėjo.

Kitokie „Devynbėdžiai“

J.Miltinio dramos teatro gastrolės Klaipėdoje ir Kretingoje šią vasarą – išskirtinės. Į uostamiesčio Žvejų rūmus ir Kretingos kultūros centrą atvyks jauniausieji legendinio teatro aktoriai – visas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) vaidybos specialybės diplomantų kursas.

Panevėžį savo pastatymais sudrebinęs 18-ukas – žinomų aktorių ir teatro pedagogų Veltos ir Vytauto Anužių ugdytiniai, kurių siekis, kaip teigė vienas jų, režisierius Marius Meilūnas, – „užkariauti pasaulį“.

Šį žygį jie pradeda nuo pajūrio su K.Sajos „Devynbėdžiais“ – 2-jų dalių muzikiniu spektakliu G.Kuprevičiaus muzikos motyvais. Spektaklį režisavo M.Meilūnas, pastatymo vadovai – Velta ir Vytautas Anužiai.

Žiūrovai, net ir skeptiškiausieji, kurie iš šiuolaikinio teatro nesitiki nieko gero, po „Devynbėdžių“ išeina priblokšti. Begalinis aktorių nuoširdumas, profesinis maksimalumas, jaunatviška energija pavergia ilgam. „Spektaklį kūrėme drąsiai, negailėdami savęs, ieškodami šviežios, ekspresyvios teatrinės kalbos“, – sakė jo režisierius M.Meilūnas, kurso draugų visiškai rimtai charakterizuojamas, kaip „esantis arti genijaus“.

Atrodė, kad  prieš 40 metų statytą 1974-ųjų muzikinę pasaką atkurti nebus lengva, – vyresnieji žiūrovai dar mena Vaclovo Blėdžio režisuotą nuostabų spektaklį su Kaziu Vitkum – Aleliumu, šiemet birželį 90-metį pasitinkančia Regina Zdanavičiūte – Boba Vienaake ir kitais J.Miltinio mokiniais. Be to, LMTA studentų kursas buvo laikomas nedainuojančiu, o spektaklis – muzikinis. Kur dar „Lietuvos“ ansamblio pastatymas su vienu už kitą garsesniais atlikėjais?!.

Bet jaunieji „miltinukai“ nesidairė į autoritetus, ieškojo visais laikais universalių ir nūdienos kontekste aktualių prasmių. Rado su kaupu – amžiną dvasinių ir materialiųjų vertybių konfliktą, grėsmę šimtametėms tautos tradicijoms, kurias užgožia „užjūrio blizgučiai“, griaunančią puikybės ir karjerizmo jėgą, savo gerovės kūrimą kitų laimės sąskaita, pataikavimą tironui dėl riebesnio kąsnio. Spektaklyje suskamba atsakomybės prieš bendruomenę, kuri tave užaugino, tema, išryškėja šiandieniniai emigracijos skauduliai.

Spektaklyje žiūrovų laukia naujai skambančios legendinės devynbėdžių dainos, kvapą gniaužiantys šokiai, įspūdingos masinės scenos, žaisminga vaidyba, gyvai atliekama muzika. Šis muzikinis spektaklis – gera proga pamatyti jaunus talentus, toli gražu nebeprimenančius „nedainuojančio kurso“.

„Devynbėdžių“ autorius K.Saja po šio panevėžiečių pastatymo liko sužavėtas: „Visų vaidmenys tokie, kad nėra antraeilių. Labai įdomus prisistatymas, daug išradingų dalykų. Žiūrint spektaklį buvo malonu nuolat nustebti. Manau, kad nustebs ir tie žiūrovai, kurie seniai lankėsi Miltinio teatre. Ankstesni „Devynbėdžiai“ buvo žemiškesni. Čia tokie sacrum, pakylėti muzikos. Kai kurių tekstų pasigedau, bet visai nesigailėjau. Laikas vėl atrasti Panevėžį“, – tikino rašytojas.

Šiemet balandį „Devynbėdžiai“ pelnė geriausio festivalio „Lietuvos teatrų pavasaris“ spektaklio titulą. Prizais apdovanoti režisierius M.Meilūnas ir aktorius T.Junevičius.

Pasivaikščiojimas „Basomis parke“                     

Palangos senojoje gimnazijoje panevėžiečiai vaidins N.Saimono šiuolaikinę komediją „Basomis parke“. Režisierius, interpretacijos ir muzikinio apipavidalinimo autorius – Peteris Stoičevas (Šveicarija).

Tai šiuolaikiška ir aktuali istorija, nes ji – apie meilę. Tokią meilę, kuriai nėra amžiaus ribų, kadangi meilės ir laimės trokšta ne tik jauna, ką tik susituokusi pora, – to jausmo ilgisi ir brandaus amžiaus žmonės – keistuoliai kaimynai, orios mamos, kuriems kvailioti ir šėlti lyg ir nepritinka... Ar tikrai?.. „Žmogaus laimės paieškos – neišsemiama tema, bet kaip tą laimę rasti ir kur ieškoti? Tik jau ne „įstatymo raidėje“ ir ne pagal kažkieno nustatytą „tvarką“, – mano Lietuvos žiūrovų pamiltas režisierius P.Stoičevas, po gero dešimtmečio vėl su malonumu grįžęs kurti į J.Miltinio dramos teatrą.

Taigi teatras kviečia kartu pasivaikščioti po parką basomis. Vaidina aktoriai A.Kėleris, V.Fijalkauskas, I.Talušytė, A.Povilauskas, E.Koriznaitė, G.Žiogas, P.Kežys, J.Čepulis, D.Rajunčius.

Įkliuvo „Vyras spąstuose“

Palangoje J.Miltinio dramos teatras taip pat parodys R.Thomas neįtikėtiną istoriją „Vyras spąstuose“ (rež. D.Kazlauskas).

Tai nepaprastai įdomus, elegantiškas nuotykis, neleidžiantis nurimti emocijoms iki pat spektaklio pabaigos. Intriga užsimezga jau pirmojoje scenoje: „Komisaras: Kas čia vyksta?! Jūsų žmona pabėgo, o kai sugrįžo, paaiškėjo, kad ji – ne jūsų?! Kaip tai suprasti? Žiuljenas: Taip ir suprasti – ji ne mano! Šita moteris – ne mano žmona!

Kebliausios situacijos seka viena paskui kitą. Bet... „niekada nėra taip blogai, kad nebūtų dar blogiau“, – personažų dialogais ugnį pakursto autorius, ne vieno vingraus siužeto kūrėjas, žymus prancūzų dramaturgas R.Thomas, meistriškai vedžiojantis publiką painiais siužeto labirintais. Situacija komplikuojasi, įtampa auga: kažkas vietoje viskio išgeria nuodų, kažkam gresia kalėjimo grotos „su vaizdu į kalnus“, kažkam – psichiatrijos ligoninė… Vos tik atrodo, kad tiesa aiškėja ir tuoj priartės išganinga atomazga, – istorija vėl sukteli aštriu kampu. Spektaklio pabaiga pribloškia neįtikėtinu ir nenuspėjamu režisieriaus D.Kazlausko sumanytu finalu. Pasak jo, šiais laikais sudėtinga rasti kitą tokią pjesę, kurioje įvykiai taip įelektrintų žiūrovų salę ir vestų į kulminaciją be atokvėpio smalsaujant – o kas toliau?

Spektaklyje vaidina A.Povilauskas, T.Razmislavičiūtė, A.Kėleris, D.Kalkauskas, P.Kežys, I.Atkočiūnienė, E.Špokaitė, D.Rajunčius. 

Gastrolių maršrutas

Rugpjūčio 22 d. 18.30 val. Klaipėdos žvejų rūmuose – L.Gershe 2-jų dalių pjesė „Laisvi drugeliai“ (rež. D.Kazlauskas). Grupėms nuo 4 asmenų bilieto kaina asmeniui – 9 Eur, perkant bilietus www.bilietai.lt – 10–13 Eur.

Rugpjūčio 23 d. 19 val. Palangos senojoje gimnazijoje – R.Thomas 2-jų dalių neįtikėtina istorija „Vyras spąstuose“ (rež. D.Kazlauskas). Grupėms nuo 4 asmenų bilieto kaina asmeniui – 7 Eur, perkant bilietus www.bilietai.lt – 9–12 Eur.

Rugpjūčio 24 d. 19 val. Palangos senojoje gimnazijoje – N.Saimono  2-jų dalių šiuolaikinė komedija „Basomis parke“ (rež. P.Stoičevas). Grupėms nuo 4 asmenų bilieto kaina asmeniui – 7 Eur, perkant bilietus www.bilietai.lt – 9–12 Eur.

Rugpjūčio 25 d. 18.30 val. Klaipėdos žvejų rūmuose ir rugpjūčio 26 d. 18.30 val. Kretingos kultūros centre – 2-jų dalių muzikinis spektaklis – K.Sajos „Devynbėdžiai“ (rež. M.Meilūnas, pastatymo vadovai Velta ir Vytautas Anužiai). Grupėms nuo 4 asmenų bilieto kaina asmeniui – 6 Eur, perkant bilietus www.bilietai.lt – 10–13 Eur.

Bilietus grupėms galima užsisakyti tel. 8 687 17 226, 8 630 81 469. Bilietus jau galima įsigyti ir spektaklių rodymo vietose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų