Kaip prisijaukinti elektrinę gitarą?

„Žemynos“ gimnazijos vienuoliktokė Dominyka Mauliūtė jau septynerius metus J. Karoso muzikos mokykloje mokosi groti elektrine gitara. Šiuo instrumentu džiazą grojanti jaunoji atlikėja ne tik skina laurus įvairiuose konkursuose – internete vienas jos atliekamas kūrinys sulaukė stulbinamo populiarumo.

„Lipo ir prilipo“

Prieš septynerius metus, dar būdama dešimties, Dominyka atėjo mokytis į muzikos mokyklą, kur pradėjo groti klasikine gitara, bet, palietusi elektrinės gitaros stygas, šio instrumento iš rankų nepaleidžia iki šiol.

Ji vienintelė mergina, šitoje mokykloje grojanti šiuo instrumentu.

„Mokytojas Deividas Kontrimas pastebėjo, kad jai neblogai sekasi, tai taip lipo ir prilipo tas instrumentas. Nuo to laiko Dominyka panirusi muzikoje, kuria ir groja. Groja tiesiog puikiai, tą rodo ir jos atlikimo peržiūrų skaičiai internete“, – džiaugėsi merginos mama Kristina.

„Dominyka nuo pat pradžių groja elektrine gitara, tiesiog sumanėme pabandyti. Mačiau didelį jos norą, mačiau, kad gali. Ir kasmet ji vis tobulėjo, kasmet dalyvaudavo konkursuose ir laimėdavo aukštas vietas. Pradėjome įrašinėti jos atlikimą, koncertuoti su mūsų mokinių grupe „Stop jazz“, ji yra šios grupės narė. Ir rezultatai akivaizdūs, manyčiau, link to ėjome kryptingai ir nuosekliai“, – teigė Dominykos gitaros mokytojas D. Kontrimas.

Groja tiesiog puikiai, tą rodo ir jos atlikimo peržiūrų skaičiai internete.

Populiarumas užgriuvo netikėtai

Populiarumas Dominyką užgriuvo netikėtai, kai į internetą buvo įkeltas vos daugiau nei 4 minučių įrašas iš koncerto muzikos mokykloje.

Jaunoji muzikantė pergrojo žinomos gitaristės Emily Remler kūrinį. Jis vos per du mėnesius sulaukė per 169 tūkst. peržiūrų.

„Niekas nesupranta, kas nutiko, bet žmonėms patinka, jie klausosi ir labai smagu. Tiesa, šis kūrinys ne jos kūryba, bet ji ir pati kuria, pati groja. Mokytojas D. Kontrimas labai ja džiaugiasi ir vis kartoja, kad jis pats tokius kūrinius grodavo studijų metais, kuriuos Dominyka groja dabar, o jai tik 16 metų“, – džiaugėsi mama.

„Visiems nuostabą kelia tas jos įrašų peržiūrų skaičius internete, bet juk mes jau septintus metus to mokomės. Žmonėms patiko ir tai nekeista, nes Dominyka tam ruošėsi gana daug laiko“, – pabrėžė mokytojas.

Beje, kitąmet J. Karoso muzikos mokykloje planuojama atidaryti Džiazo skyrių, nes yra nemenkas įdirbis, parengta speciali mokymo programa, tikimasi, kad ir daugiau vaikų susidomės šiuo muzikos žanru.

„Turiu mokinių džiazo grupę jau 20 metų, muzikantai keičiasi, bet mes nenutrūkstamai koncertuojame, grojame, dalyvaujame konkursuose. Pats ruošiu gitaristus, bet kitose specialybėse nėra mokytojų, kurie paruoštų, pavyzdžiui, džiazo pianistą. Į grupę susirenka išties tokie, kurie gabūs ir galėtų pasiekti tokių pat rezultatų, kaip Dominyka, bet jiems tiesiog nebuvo suteikta proga, jie grojo kitokio stiliaus muziką. Todėl negalėčiau teigti, kad nėra daugiau tokių gabių vaikų, bet jiems reikia laiko atsiskleisti“, – pastebėjo D. Kontrimas.

 

 

Prireiks daug kantrybės

Gitaros mokytojas, paklaustas, kokių savybių reikia elektrinės gitaros muzikantui, teigė, kad pirmiausia – užsispyrimo ir didelio noro.

„Džiazas reikalauja papildomo darbo ir laiko, o dažniausiai tai reiškia, kad jaunam žmogui reikia kažko atsisakyti – kažkur nenueiti, nesusitikti su draugais. Žinoma, būtinas ir talentas. Jei nėra viduje kibirkšties, bus labai sunku ką nors išmokti ir parodyti. Dominyka nori ir gali. Daug priklauso ir nuo muzikinio skonio, ji jau dešimties, kai atėjo mokytis į muzikos mokyklą, klausydavosi „The Beatles“, F. Sinatros, E. Presley'io kūrinių. Tokiam jaunam žmogui tai neįtikėtina, šitas atvejis retas. Aš pakreipiau ją į džiazą, ji pradėjo klausytis, domėtis ir dabar groja“, – džiaugėsi D. Kontrimas.

Mokytojas linkėjo savo mokinei susikaupti ir pasistengti atlaikyti tą įtampą, kuri neišvengiama, augant populiarumui, esą reikės išmokti su tuo gyventi.

„Jei viskas toliau taip vystysis, jai teks apsiginkluoti kantrybe ir kai kurių dalykų nepastebėti, ir daryti tai, ką darė iki šiol“, – linkėjo mokytojas Dominykai, kuri, pasak jos mamos, labai kukli, nesivaiko vienadienės šlovės, bet daug ir atkakliai dirba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių