Kas šauniausiai šoka „Klumpakojį“?

  • Teksto dydis:

Taigi – kas šauniausiai sušoks „Klumpakojį“? Tai sužinosime šį sekmadienį, gegužės 21 d., Klaipėdos Žvejų rūmuose, kur 12 val. prasidės VI šalies tautinių šokių grupių ir ansamblių konkursas-festivalis „Klumpakojis“. Renginyje dalyvaus 25 tautinių šokių kolektyvai, apie pusė tūkstančio šokėjų iš visos Lietuvos.

Skelbiama, kad prieš šimtmetį labdaringoji Petrapilio lietuvių ir žemaičių draugija surengė lietuvišką vakarą, kuriame greta kitų koncertinių numerių pirmą kartą scenoje buvo pašoktas lietuvių liaudies šokis klumpakojis. Tiesa, tada jis sušoktas be klumpių.

Dabartinį sceninį „Klumpakojo“ variantą (muzika E. Pilypaičio) sukūrė žymus lietuviškų tautinių šokių autorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Šokio katedros įkūrėjas ir buvęs ilgametis jos vedėjas, Klaipėdos kultūros magistras profesorius Juozas Gudavičius (1926–2008).

Po to, kai valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ pirmąkart (1951 m.) sušoko „Klumpakojį“, šis šokis tapo labai populiarus ir šlovingai keliauja per Lietuvos ir pasaulio scenas.

„Vien pasirodymas scenoje su klumpėmis sukėlė ovacijas. Tada tai atrodė egzotiška“, – prisiminimuose yra pasakojęs J. Gudavičius.

Iš viso choreografas yra sukūręs ir pritaikęs scenai virš 30-ties liaudiškų šokių. Populiariausi jų – „Rezginėlė“, „Viliotinis“, „Sūkurėlis“ ir kt.

Pirmasis festivalis-konkursas „Klumpakojis“ surengtas dar prof. J. Gudavičiui gyvam esant – 2003 m.

Sekmadienį vyks jau šeštasis šokėjų sambūris. Kolektyvai varžysis jaunimo ir vyresniųjų šokių grupėse.

Konkursinėje programoje privaloma atlikti po du šokius (vienas jų – iš J. Gudavičiaus kūrybos). Šokėjų pasirodymus vertins kompetentinga komisija, vadovaujama buvusio ilgamečio valstybinio ansamblio „Lietuva“ baletmeisterio, daugelio dainų švenčių scenarijaus autoriaus ir meno vadovo choreografo Vytauto Buterlevičiaus.

Po konkursinės dalies, kol vertinimo komisija išrinks nugalėtojus, susirinkusi publika pamatys Vilniaus miesto jaunimo tautinių šokių ansamblio „Sietuva“ šokio spektaklį „Cosmo“ (choreografas Edmundas Žička).

Konkurso laureatai bus apdovanoti organizatorių ir rėmėjų prizais bei diplomais. Įsteigti specialūs prizai – už geriausiai atliktą J. Gudavičiaus kompoziciją ir už originalią kolektyvų vadovų autorinę kūrybą.

Kviečiami visi neabejingi lietuviškam tautiniam menui į šešių valandų trukmės (su pertraukomis) liaudiško šokio maratoną. Įėjimas į renginį nemokamas.

VI šalies tautinių šokių grupių ir ansamblių konkurso-festivalio „Klumpakojis“ Žvejų rūmų Didžiojoje salėje programa:

12 val. Konkurso atidarymas;

12.15–14.30 val. Jaunimo tautinių šokių grupių pasirodymai;

15.30–17.30 val. Studentų ansamblių ir vyresniųjų šokių grupių pasirodymai;

17.30–18.30 val. Vilniaus miesto jaunimo tautinių šokių ansamblio „Sietuva“ šokio spektaklis „Cosmo“;

18.30 val. Konkurso laureatų apdovanojimas.

Konkursą-festivalį „Klumpakojis“ organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centras Žvejų rūmai, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Šokio katedra, viešoji įstaiga „Edukateka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aaa

Aaa portretas
Nuostabi šventė, kiek yra Lietuvoje tiek daug gražių jaunų žmonių šokančių

o vietiniai Klaipėdos ruskiai armėnai ir kitokie suskiai

o vietiniai Klaipėdos ruskiai armėnai ir kitokie suskiai portretas
kurie valkatos sėdi ant mūsų babkių sugebėtumėt taip pašokti, pyderai niekam nereikalingi

o

o portretas
koks lgbt durnynas panaikyno Loretos v musu tautyni ansambli kur buvo visi musu klumpakojai dainos su visa tautos dvasia kuri siu isgamu naikinama kada karma juos nubaus uz visas sias negandas ???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių