„Kažkur Ten“ – maži stebuklai

Šokių studija "Kūrybos kišenė" Klaipėdos universiteto mokomajame teatre parengė ir parodė judesio spektaklį "Kažkur Ten". Juo siekiama sutelkti visuomenės dėmesį į neįgaliųjų bendruomenę ir kartu mokytis būti vieniems su kitais.

"Mažasis princas mumyse"

Antrakursė choreografijos studentė Gabrielė Raudytė įsiliejo į projektą "Mes esame kartu". Jo tikslas – integruoti neįgaliųjų bendruomenę į jaunimo kultūrines veiklas, pasitelkiant šešėlio teatrą, šokį, judesį.

"Neįgaliųjų centre "Klaipėdos lakštutė" turėjome susitikimus nuo liepos ir darydavome terapines užduotis. Po to pradėjau ieškoti medžiagos judesio spektakliui. Tada atradome vokiečių psichoterapeuto Mathiaso Jungo knygą "Mažasis princas mumyse" ir pagal šią medžiagą pradėjome dirbti. Mūsų tikslas – kad šiandieninis bėgantis, skubantis žmogus stabtelėtų ir pamatytų, kaip kai kurios situacijos atrodo iš šono, nes neįgaliųjų integracija yra labai sudėtinga misija", – pasakojo G.Raudytė.

Kalbėdama apie kūrybinio darbo specifiką, Gabrielė džiaugėsi, kad darbas su neįgaliaisiais buvo įdomus, nors pradžioje baiminosi, kad gali būti sunkiau. Mergina neslėpė, kad tarp jos ir spektaklio artistų atsirado glaudus ryšys.

Abipusis pasitikėjimas

"Supratau, kad ši bendruomenė kartais yra daug laimingesnė nei mes, sveikieji. Tačiau, neslėpsiu, man buvo nemenkas iššūkis dirbti su jais. Esu tikra, kad jie scenoje atliks viską kaip reikiant. Iš jų sklinda stipri energija. Jie labai jaučia judesį. Labai pasitikiu jais ir, manau, jie – manimi", – teigė G.Raudytė.

Kūrėja tikino norinti, kad žmonės per jos sukurtą meninę formą stabtelėtų ir pamatytų kasdienį tuščiagarbiškumą ir apgavystes.

"Noriu, kad žiūrovai pamąstytų, ką jie pasirinktų – tyrinėjimo ar visko ignoravimo kelią. Mūsų kūrinys – dvipusis. Be to, siekiame atkreipti visuomenės dėmesį į neįgaliųjų bendruomenę ir kartu mokytis būti vieniems su kitais ne tik per tiesioginį kontaktą. Norisi, kad nebūtų jokių ribų ir jokių užribių", – sakė Gabrielė.

Maži kasdieniai stebuklai

Mergina pasakojo, kad po susitikimų su neįgaliųjų centro "Klaipėdos lakštutė" jaunuoliais į gyvenimą pažvelgė kitomis spalvomis. Jie išmokė džiaugtis mažais kasdieniais stebuklais, priimti save ir kitus tokius, kokie jie yra, nieko nekeičiant.

Judesio spektaklis "Kažkur Ten" kalba apie šiuolaikinį žmogų, jo jausmus, vidinius išgyvenimus ir prigimtinius norus, kurie visai nepriklauso nuo žmogaus protinių ar fizinių gebėjimų.

Per premjerą Klaipėdos universiteto mokomojo teatro salė buvo pilnutėlė.

Spektaklyje dalyvavo ne tik profesionalai ir mėgėjai menininkai, aktoriai, šokėjai, bet ir neįgaliųjų bendruomenė, Klaipėdos universiteto studentai, šokių studijos "Kūrybos kišenė" mažieji šokėjai, rankų šešėlio teatras "Budrugana Lietuva", kurie vos prieš pusmetį grįžo iš Gruzijos ir parsivežė išties unikalią ir nuostabią rankų šešėlio techniką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių