Klaipėdą nušvietė šviesų festivalis

Penktadienio vakarą uostamiestyje siautulingai prasidėjo pirmasis Klaipėdos šviesų festivalis. Senamiesčio gatvėmis nusidriekusi ryškiaspalvė ir triukšminga festivalio dalyvių ir lankytojų eisena paskelbė pirmą kartą uostamiestyje surengto šviesų festivalio pradžią. Penktadienį ir šeštadienį klaipėdiečius naujai atrasti miestą kvies įvairiausios šviesos ir vaizdo projekcijos.

Penktadienio vakarą uostamiestyje siautulingai prasidėjo pirmasis Klaipėdos šviesų festivalis. Senamiesčio gatvėmis nusidriekusi ryškiaspalvė ir triukšminga festivalio dalyvių ir lankytojų eisena paskelbė pirmą kartą uostamiestyje surengto šviesų festivalio pradžią.

Penktadienį ir šeštadienį klaipėdiečius naujai atrasti miestą kvies įvairiausios šviesos ir vaizdo projekcijos.

Apšvietimą pakeitė instaliacijos

Vos sutemus penktadienį prasidėjo pirmasis Klaipėdos šviesų festivalis. Jo pradžią griausmingai paskelbė festivalio dalyvių ir lankytojų eitynės nuo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro.

Antroji eisena senamiestyje buvo suplanuota 20 val. Vos prasidėjus festivaliui Turgaus g. užgeso įprastas gatvės apšvietimas ir įsižiebė kitas – naujas ir iki šiol uostamiestyje nematytas. Įvairiaspalvėmis šviesų projekcijomis suspindo minėtos gatvės pastatai.

Svarbiausias šio savaitgalio šviesų festivalio reginys klaipėdiečius viliojo prie „Žvejų baro“ pastato. Čia lankytojai išvydo vaizdo projekciją, kurioje animuota grafika pasakojo apie uostamiestį.

Nušvito ir dangus

Ne ką mažiau lankytojų sulaukė ir Vilniaus dailės akademijos studentų darbas „Spalvų švyturys“, nušvietęs akademijos Klaipėdos fakulteto stadioną.

Čia iš plastiko statinių pastatytas kelrodis, lyg laivus jūroje tikras švyturys, žmones viliojo į stadioną.

Ant Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) vidinės sienos akį traukė centro darbuotojų ir Henriko Žižiaus audiovizualinis kūrinys „Paskutinis bastionas“.

Užsukusieji į KKKC Meno kiemą ten vaikštinėjo užvertę galvas, mat čia buvo įrengta Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos instaliacija. Gimnazijos auklėtiniai sukūrė ir pakabino tris dešimtis originalių dangaus žibintų.

Šviesos gimimas

Naujai uostamiesčio senamiestį tamsuoju paros metu atrandančius gyventojus Teatro aikštėje pasitiko tik ypatingomis progomis įžiebiamos Dramos teatro fasado iliuminacijos.

Keliaujantieji siauromis senamiesčio gatvelėmis ir užsukę į Danės krantinę ties Žvejų g. 2 rado upę nušvietusias žibančias bures.

Visi suplanuoti vaizdiniai akį traukė iki pat 23 val., išskyrus vieną, kurį buvo galima išvysti tik 19 val.

Dienovidžio aikštėje, esančioje netoli Klaipėdos fotomenininkų sąjungos buveinės – Tomo ir Didžiosios Vandens g. sankirtoje, vyko „Šviesos misterija“. Renginio metu aikštė ir jos prieigos paskendo šviesos ir dūmų chaose, čia buvo galima išvysti simbolinį šviesos gimimą.

Miestą atrasti padėjo gidai

Bijojusieji pasiklysti naktį neatpažįstamu virtusiame Klaipėdos senamiestyje iš anksto registravosi ekskursijai su gidu.

„Iš tiesų nustebino klaipėdiečių susidomėjimas ekskursijomis. Mums netgi teko vieną gidą papildomai pasitelkti“, – pastebėjo festivalį organizuojančios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Goda Giedraitytė.

Šeštadienį klaipėdiečiai senamiestį kartu su gidu apvaikščiojo du kartus. Pirmąjį kartą 19 val. ir darkart – 21 val.

Šviesų festivalio organizatoriai džiaugėsi, jog prie šios iniciatyvos noriai prisijungė ir senamiesčio verslininkai. Dažnas kvies netradiciškai apšviestoje aplinkoje išgerti kavos. Kai kurie žada ne tik jaukų žvakių liepsnelių virpėjimą, bet ir lazerių ar fakelų spalvas.

Planuojama, kad kitomis dienomis gidų bus dar daugiau ir kartu su profesionalu miestą pažins didesnė minia miestelėnų.

Tokia pat nuotaikinga reginių programa klaipėdiečių laukia ir šeštadienį, todėl organizatoriai tikisi, kad penktadienį nespėjusieji pasigrožėti šviesų festivalio projekcijomis, į miestą plūstels būtent tada nuo 18 val. ir mieste klajos iki pat pirmojo šviesų festivalio savaitgalio pabaigos. Ji numatyta šeštadienį 23 val.

Kitai savaitei žada intrigą

Šį savaitgalį mieste „kojas apšilęs“ festivalis dar kartą į Klaipėdos gatves sugrįš vasario 14–15 dienomis. Meilės dienos ir Stintų šventės savaitgalį šviesos miestą nuspalvins dar aktyviau.

Antrąjį festivalio savaitgalį klaipėdiečiai ir miesto svečiai bus kviečiami išreikšti savo meilę artimam ir tėvynei. Klaipėdiečių meilės laiškai bus tiesiogiai transliuojami ant Klaipėdos muzikinio teatro bokšto.

Visus, prisipažinsiančius meilėje, prisėsti kvies šviečianti meilės suoliukų alėja, šviesų pagalba atgis ir Klaipėdos tiltai bei Danės krantinės, Teatro aikštėje kvies šviesų ir garsų fontanas.

„Vasario 16–ąjai turėsime ir vieną neplanuotą renginį, tačiau tegul kol kas tai lieka paslaptimi“, – smalsumą pažadino G.Giedraitytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipedietis

Klaipedietis portretas
Senai supratau viena, kad ir ka mieste bedarys, vis vien bus negerai... Nebemoka miesteciai dziaugtis.

voveryte

voveryte portretas
Klaipedieciai-zyzlos kokiu reta.visi i akropoli !!!

voveryte

voveryte portretas
Klaipedieciai-zyzlos kokiu reta.visi i akropoli !!!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių