Klaipėdą užlies džiazo festivalio banga (programa)

  • Teksto dydis:

Uostamiestyje penktadienį oficialiai startuoja jubiliejinis – 20-asis ir vis dar nemokamas tarptautinis Klaipėdos Pilies džiazo festivalis. Tris vakarus Klaipėda gyvens nenuilstamu geros muzikos, gerų žmonių – džiazo ritmu.

Uostamiestyje penktadienį oficialiai startuoja jubiliejinis – 20-asis ir vis dar nemokamas tarptautinis Klaipėdos Pilies džiazo festivalis. Tris vakarus Klaipėda gyvens nenuilstamu geros muzikos, gerų žmonių – džiazo ritmu.

Į uostamiestį sugrįžtančios ar pirmą kartą atvykstančios džiazo pasaulio žvaigždės, dešimtys Lietuvos ir užsienio atlikėjų, gausybė įvairių renginių – visa tai šį savaitgalį klaipėdiečiams ir miesto svečiams žada jau dviejų dešimtmečių istoriją skaičiuojantis Klaipėdos Pilies džiazo festivalis.

Džiazuojanti tapyba

Dar ketvirtadienį uostamiesčio Baroti galerijoje atsidaryta ir iki birželio 25 d. veiks paroda „JAZZuojanti tapyba“, skirta jubiliejiniam Klaipėdos Pilies džiazo festivaliui.

Joje muzikos tema improvizuoja Lietuvos tapytojai. Įvairius žanrus, technikas, išraiškos priemones jungia vienas bendras ryšys – meilė muzikai. Ne paslaptis, kad menininkai labai dažnai kuria įkvėpti muzikos, arba net jai skambant. Tapybos menas yra ypač patogus improvizacijai ir tuo labai artimas muzikiniam džiazui.

Spalvų paletės gausa leidžia dailininkams laisvai reikšti savo emocijas ir įžvalgas. Gal todėl parodoje tokia didelė tapybos žanrų įvairovė – nuo figūratyvaus ekspresionizmo, siurrealizmo iki visiškos abstrakcijos.

Dar viena parodos improvizacija – patys parodos dalyviai – nuo ką tik baigusiųjų Vilniaus dailės akademiją (Goda Lukaitė, Adelė Liepa Kaunaitė, Vygantas Vėjas, Rolandas Marčius) iki jau gerai žinomų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje tapytojų (Jūratė Mykolaitytė, Linas Liandzbergis, Rytis Martinionis, Danielius Rusys). Džiazas įkvėpė kūrybai ir klaipėdiečius dailininkus Audrių Jankauską ir Arvydą Karvelį, kurių kūrybos darbus jau seniai teko matyti.

O unikali jubiliejinio Klaipėdos Pilies džiazo festivalio freska klaipėdiečiams bus „įteikta“ penktadienio vidurdienį. Tai festivalio organizatorių ir rėmėjų dovana miestui. Įspūdingo dydžio – beveik 4 m aukščio ir 14 m ilgio Džiazo freska nutapyta ant Pilies g. 6-ojo namo sienos. Jos pristatyme dalyvaus freskoje įamžintos Lietuvos ir užsienio džiazo žvaigždės Ericas Marienthalis, Sheila Ray Charles, Vytautas Grubliauskas-Kongas, asociacijos „Klaipėdos Pilies džiazo festivalis“ prezidentė Inga Grubliauskienė, JAV ambasadorės patarėja kultūrai, švietimui ir žiniasklaidai Rima Vydmantas, festivalio dizaineris, vienas iš freskos idėjos autorių Gorgeousas Bergmanas, bendrovės „Vakarų laivų remontas” vadovas Arnoldas Šileika. Klaipėdos Pilies džiazo festivalio komandos idėją miestui nutapyti Džiazo freską įgyvendino uostamiesčio menininkai.

Žvaigždės ir prisiminimai

Tradiciškai džiazo festivalio oficialus atidarymas vyks šiandien 18.30 val. piliavietėje, kur bus pakelta Klaipėdos miesto vėliava bei iššautos patrankos salvės.

„Ne trys patrankos salvės, kaip įprasta, o penkios. Trys – tradicinės, viena skirta pagerbti vieną iš festivalio organizatorių – šviesaus atminimo Vytautą Šliogerį, ir dar viena – specialiai jubiliejui“, – patikslino Klaipėdos Pilies džiazo festivalio organizatorė I.Grubliauskienė.

Pagrindiniai Klaipėdos Pilies džiazo festivalio koncertai, kaip ir pernai, vyks Kruizinių laivų terminale birželio 6–8 d.

Kaip tikino organizatoriai, tokios skirtingų muzikos žanrų ir stilių atlikėjų įvairovės šiame festivalyje dar nėra buvę.
Į jubiliejinį festivalį pakviestos sugrįžti jame anksčiau jau koncertavusios ir nuostabius prisiminimus Klaipėdoje palikusios vienos žymiausių džiazo pasaulio žvaigždžių. Tai gyva džiazo legenda saksofonininkas E.Marienthalis, džiazo deive vadinama saksofonininkė Candy Dulfer, Kaukazo dvasios skleidėjai iš Gruzijos „Zumbaland“, temperamentingieji bulgarai „Akaga“, viltį skleidžianti amerikietė dainininkė Sh.R.Charles.

Pirmą kartą į uostamiestį atvyks nepakartojamų šou scenoje meistras austras Raphaelis Wressnigas, džiazo ir elektroninės muzikos eksperimentatoriai vokiečiai „Jazzanova“ bei užburiamo krištolinio balso savininkė amerikietė dainininkė Paulette McWiliams.

Festivalio scenoje taip pat pasirodys dar dešimtys kitų Lietuvos bei užsienio muzikantų – visų laikų žymiausia Lenkijos džiazo grupė „Walk Away“, Lietuvos ir Latvijos džiazo atlikėjus vienijanti grupė „B-Friends“, Klaipėdos džiazo orkestras, Kongas bei kiti.

Šiemet būsią ir išskirtinių premjerų. Valentino Masalskio vadovaujamas Klaipėdos jaunimo teatras ir kompozitorius Tomas Kutavičius pristatys specialiai festivaliui sukurtas ritmą, balsą, judesį bei fortepijono skambesį jungiančias muzikos ir teatro improvizacijas. Festivalio sceną taip pat šturmuos gausios Klaipėdos krašto jaunimo džiazo pajėgos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių