Klaipėdietę blogerę vilioja gilesni vandenys

Nors ir neįgavo tokių plačių mastų kaip kai kuriose užsienio šalyse, asmeninių tinklaraščių tradicija pamažu populiarėja ir Lietuvoje. Maždaug prieš pusantrų metų vadinamąjį blogą e-interjeras.lt įkūrusi klaipėdietė Evelina Tamašauskaitė neabejoja, kad ši sritis žada daug perspektyvų.

Nors ir neįgavo tokių plačių mastų kaip kai kuriose užsienio šalyse, asmeninių tinklaraščių tradicija pamažu populiarėja ir Lietuvoje. Maždaug prieš pusantrų metų vadinamąjį blogą e-interjeras.lt įkūrusi klaipėdietė Evelina Tamašauskaitė neabejoja, kad ši sritis žada daug perspektyvų.

Įvertino profesionalai

Dėsninga, kad Vilniaus dailės akademijos absolventė, diplomuota interjero dizainerė pasirinko būtent tokią tematiką. Tiesa, Evelina prisipažino, kad sprendimas rašyti tinklaraštį apie interjero sprendimus kilo veikiau spontaniškai.

"Sužadėtinis pasiūlė rašyti maisto gaminimo blogą, tačiau tokių apstu, o interjero tinklaraščių niša Lietuvoje nėra labai plati", – kalbėjo tinklaraštininkė, pati dažniausiai naršanti po interjero, mados bei maisto gaminimo blogus.

Pašnekovė patikino, kad pradėdama rašyti tinklaraštį jokios naudos nesitikėjo. "Bent jau ne materialinės, o kad kažkas pastebės, kad gal tai bus papildomas pliusas įsidarbinant", – teigė Evelina.

Nors kol kas merginos blogas jai naujo darbo nepelnė, tačiau jau uždirbo neprastų dividendų.

Praėjusiais metais Evelinos tinklaraštis Lietuvos interneto apdovanojimuose "Login 2013" pasidalijo antrąja ir trečiąja vietas "Geriausio asmeninio tinklaraščio/blogo" kategorijoje, nusileidęs tik žurnalistės ir kulinarinių knygų autorės Beatos Nicholson internetiniam dienoraščiui.

Šokinėjau iš laimės – tokią savo reakciją prisimena Evelina, kai sužinojo apie šį įvertinimą.

Pašnekovė pripažino, jog per blogą sulaukė ir keleto nedidelių užsakymų parengti projektų vizualizacijas ar prašymų suteikti konsultacijas.

Rodys savo darbus

Tai, iš ko Evelina dabar pelno duoną, nesusiję su interjerų kūrimu. Prieš metus studijas pabaigusi ir sostinėje gyventi pasilikusi klaipėdietė prisipažino tiesiog neradusi darbo pagal savo specialybę.

"Norėjau įsidarbinti kokioje nors dizaino firmoje, tačiau nepavyko. Gal žmonės baiminasi konkurentų, – svarstė pašnekovė. – Tada apie savo paslaugas nutariau paskelbti viename specializuotame tinklalapyje, per kurį ir atėjo visi mano klientai."

Papildoma Evelinos veikla buvęs interjerų projektavimas ėmė reikalauti vis daugiau laiko, tad kol kas pusę etato darbovietėje pasilikusi mergina neabejoja, kad ilgainiui, kaip ir dera, tai taps pagrindiniu jos pragyvenimo šaltiniu.

Interjero kūrėja neabejoja, kad neilgai trukus asmeniniame tinklaraštyje galės publikuoti ne tik savo sukurtas vizualizacijas, bet ir realiai įgyvendintų darbų iliustracijas. Kitaip tariant, kūrėjos blogas bus pusiau ir jos interneto svetainė.

"Jei tai yra vien asmeninis kūrėjo interneto tinklalapis, jame įprastai publikuojami jo paties darbai, o bloge galiu parodyti ir kitų darbus, atkreipti dėmesį į įdomius dalykus bei pasidalyti savo nuomone, patarimais", – pasirinkto varianto privalumus įvardijo pašnekovė.

Turtina ir pačią autorę

Evelinai nereikia sukti galvos dėl techninės interneto svetainės pusės – tuo pasirūpina jos sužadėtinis, kuris yra programuotojas.
Tačiau pašnekovė prisipažino, kad kokybiško turinio informacijos paieškos užima be galo daug laiko.

Tai yra išties atsakingas darbas, kuriam atiduodu savo laisvalaikį, teigė Evelina, tačiau sykiu pripažino, kad tinklaraščio rašymas gerokai praplėtė ir jos pačios akiratį, tapo tarsi antrąja mokykla."Svarbu, kad interjero sprendimai man ne tik patiktų, bet būtų kokybiškos ir pačios nuotraukos. Kartais net atrodo, kad nebėra kur daugiau ieškoti informacijos", – šypsojosi interjero dizainerė.

Tinklaraščio autorės pagrindinis tikslas – pateikti originalias ir netikėtas idėjas, kaip įsirengti interjerą nuo – iki. Žinoma, tam tikra prasme pateikiamos iliustracijos demonstruoja ir pačios Evelinos skonį bei estetinį suvokimą.

Interjero dizainerė neslepia, jog savo simpatijas skiria skandinaviškam stiliui, tačiau yra neabejinga ir industriniams bei minimalistiniams erdvių sprendimams.

Tenka palaukti įkvėpimo

Pirmosiomis savaitėmis kasdien po įrašą ar net kelis paskelbdavusi Evelina šiandien sako apsiribojusi bent vienu per savaitę.

"Gal tai ir reikėtų daryti dažniau, nes būtų daugiau lankytojų, tačiau tiesiog nebespėju fiziškai. Gal kitąkart ir įkvėpimo pritrūksta. Būna, pamatau nuotrauką, kažkokį interjerą, ir iškart puolu rašyti. O jei to jausmo nėra, geriau nė nepradėti, nes prasikankinsiu dvi dienas ir vis tiek nieko gero iš to neišeis", – šypsojosi Evelina.

Jei vartotojui ant lėkštutės pateikiama visa įmanoma informacija, gal jam nė nebereikia ir interjero dizainerio paslaugų?

"Yra tokių žmonių, kurie domisi naujovėmis, mėgsta viską pasidaryti savo rankomis, tad tokiame bloge išties ras daug naudingos informacijos. Tačiau tie, kurie tam neturi laiko ar noro, mieliau rinksis specialistą. Žinoma, yra ir tokia kategorija žmonių, kurie iš principo niekada nesikreips į interjero dizainerį", – filosofiškai kalbėjo kūrėja.

Rengia tarptautinei auditorijai

Evelina neneigė, jog norėtų, kad jos tinklaraštis įgautų dar didesnį mastą ir būtų žinomas ne tik Lietuvoje.

Platesnei sklaidai bloge tekstai jau pateikiami ir anglų kalba, klaipėdietė neneigė, jog artimiausiuose jos planuose – taip pat vertimai į vokiečių, o tolimesnėje perspektyvoje – gal ir į rusų kalbą.

Užsienio patirtis rodo, kad tinklaraščių autoriai gali tapti ne mažesnėmis žvaigždėmis nei pramogų pasaulio atstovai.

Kad Lietuvoje, kurios rinka nedidelė, būtų įmanoma išgyventi vien iš šios veiklos, Evelina taip pat neabejoja.

"Lietuvoje yra tokių blogų, kurių autoriai užsiima įvairų seminarų, mokymu organizavimu bei užsidirba iš reklamos. Kai pamačiau, kiek viename populiariame tinklaraštyje kainuoja reklama, apstulbau, – prisiminusi šypsojosi pašnekovė. – Žinoma, turi būti labai kokybiškas turinys, itin kokybiškos nuotraukos ir kažkas kitokio, nei pas visus. Kitaip tariant, tinklaraštis turi būti kuriamas su didele meile ir užsidegimu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobutė Zeferina

Bobutė Zeferina portretas
O aš galvojau, kad blogeriai daro tik blogai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių