Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje atidaroma S. Dali darbų paroda

2014-01-22 08:33
Wikimedia Commons nuotr.

Sausio 23 d. prasideda unikali paroda – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro lankytojai galės pasigrožėti ispanų menininko Salvadoro Dali darbų paroda.

Paroda „Materialusis siurrealizmas“ KKKC Parodų rūmuose veiks nuo sausio 23 iki vasario 28 d., rašoma pranešime spaudai.

Salvadoras Dali – ispanų dailininkas, skulptorius, režisierius ir rašytojas. S. Dali, kaip intelektualaus menininko, kūryba pirmiausia skirta iliustruoti jo teorijas ir idėjas. Jam rūpėjo parodyti ne tai, ką mes matome, bet ką galvojame, jaučiame, gal net patys to neįsisąmonindami. Ir šiandien S. Dali išlieka įžymiausiu siurrealizmo krypties atstovu. Nors žodis „siurrealizmas“ pirmą kartą pavartotas prancūzų poeto Gerardo de Nervalio raštuose, tačiau tik XX a. Andre Bretono dėka jis tapo doktrina, mąstymo būdu. Šios parodos tikslas – suteikti žiūrovams galimybę pamatyti, kaip S. Dali išreiškia savo įsitikinimus ir nuostatas ypatinga, tik jam būdinga menine kalba. S. Dali kūryba labiau susijusi su mąstymu bei įsivaizdavimu, negu su matymu. Paranojinis-kritinis metodas tampa S. Dali mąstymo ir meninės saviraiškos būdu.

„Visos mano ambicijos vaizduojamojo meno srityje – kuo tiksliau su aršiausiu įkarščiu materializuoti irracionalaus konkretumo vaizdinius“, – teigė menininkas. S. Dali mėgo aiškinti savo darbų prasmę pernelyg nedetalizuodamas.

„Jei manote, kad tai pernelyg paprasta, nesidrovėkite, pasakykite man. Aš mielai tai truputį daugiau sukomplikuosiu...“, – sakė S. Dali.

Paroda „Materialusis siurrealizmas“. Prancūzijoje įsikūrusios organizacijos „Amiencom“ parengtą kilnojamąją parodą sudaro apie 100 S. Dali darbų iš privačios kolekcijos. Paroda „Materialusis siurrealizmas“ Lietuvoje pristatoma pirmą kartą. Rengėjų tikslas – supažindinti publiką su vieno iš garsiausių XX a. ispanų kūrybos įvairove. KKKC Parodų rūmuose bus eksponuojamas Dante Alighierio poemos „Dieviškoji komedija“ iliustracijų ciklas, Italijos vyriausybės užsakymu S. Dali kurtas 1951–1960 m., tikėjimo temų įkvėptas litografijų ciklas „Dvylika apaštalų, arba Apskritojo stalo riteriai“ (1977 m.), Pedro Antonijaus de Alarcono apysakos „El sombrero de tres picos“ („Trikampė skrybėlė“) ir to paties pavadinimo baleto iliustracijos (1959 m.), Renesanso menininko Benvenuto Cellinio autobiografijos iliustracijos (1945 m.) ir kt. Grafikos ekspoziciją papildys proginiai medaliai, juvelyrikos dirbiniai ir kt., dekoruotos keraminės lėkštės iš serijų „Žaidimo kortos“, „Las Flores Dalinianas“, „Septyni menai“, dailininko sukurtų pašto ženklų, vynų etikečių maketai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų