Klaipėdoje – B. V. Karaciejaus fotografijų albumo pristatymas

  • Teksto dydis:

2021 m. balandžio 15 d. 17 val. Klaipėdos miesto savivaldybės I.Kanto viešoji biblioteka kviečia į tiesioginę konkurso „Klaipėdos knyga 2020“ transliaciją – pristatysime Broniaus Vyto Karaciejaus fotografijų albumą „Jutimai“. Dalyvauja pats fotomenininkas, albumo sudarytoja menotyrininkė Danguolė Ruškienė. Pokalbį moderuoja Birutė Skaisgirienė.

Transliacija vyks bibliotekos „Youtube“ kanale https://youtu.be/X811PCEDcu0, nuoroda taip pat skelbiama svetainėje www.biblioteka.lt.

B. V. Karaciejaus fotografijų albumas – retrospektyvi klaipėdiečio autoriaus fotografinės kūrybos apžvalga, apimanti 1977–2020 metus. Leidinyje, kaip ir šio fotomenininko kūryboje, išryškėja itin glaudus emocinis ryšys su Klaipėda: senąja ir naująja architektūra, jūra, pajūrio gamtovaizdžiu, žinomais ir nepažįstamais miesto žmonėmis. Autoriaus fotografijose persipina aukštoji ir gatvės kultūra, šventiniai šurmuliai ir kasdienybės melancholija. Per daugelį metų susiformavęs jo kūrybinis braižas ir nuosekliai plėtojama miesto tema leidžia priskirti V. Karaciejų ryškiausiems Klaipėdos vizualiosios kultūros kūrėjams.

„Apžvelgiant ligšiolinę V. Karaciejaus fotografinę kūrybą akivaizdu, kad fotografuodamas jis nefokusavo savo dėmesio į sociumo problemas. Nematyti čia nei visuomenės skaudulių, nei paties autoriaus dramatiškų atsivėrimų. V. Karaciejus niekada nevaikščiojo socialiniais paribiais, nepersekiojo su savo fotoaparatu benamių, nesilankė pas degraduojančius ar skurstančius, netykojo nei budelių, nei aukų. Jo fotografija, sakytum, apeidavo visas temas, kurios galėjo sudrumsti harmoningą, beveik idilišką, šiek tiek melancholišką jo pasaulį. Šio autoriaus darbuose neaptiksime nieko panašaus į tai, kas galėtų sukelti neigiamas emocijas. Tokio turinio jis nei fiksavo, nei konstravo savo kūriniuose, nesvarbu, kas tai būtų, realistiški vaizdai ar visiškai perkurta tikrovė. V. Karaciejus visur ne tik matė, bet ir vaizdavo grožį. Skirtingose vietose ir situacijose įvairiais pavidalais pasireiškiančias, bet lygiai taip pat vertingas jo apraiškas. Grožio prisipildo fotografo fiksuojamas miestas. Visomis savo spalvomis išsiskleidžia miškuose, laukuose, pajūryje ir smėlynuose. Juo spindi ir fotografuojamų žmonių veidai“, – albumo sudarytoja Danguolė Ruškienė.

Dalintis feisbuke https://fb.me/e/2d7icCac8.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių