Klaipėdoje – „Baltijos kelio atspindžiai“

  • Teksto dydis:

Prieš 33 metus, 1989-ųjų rugpjūčio 23-iąją, pasmerkdami Molotovo-Ribbentropo paktą, rankomis susikibę lietuviai, latviai ir estai  susijungė į Baltijos kelią nuo Vilniaus, per Rygą iki Talino. Prisimenant šią dieną, klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami aplankyti keliaujančią fotografijų parodą "Baltijos kelio atspindžiai".

Baltijos kelias buvo protestas dėl slaptųjų protokolų ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos nepriklausomybės panaikinimo.

Prieš 33 metus Baltijos kelią surengė Lietuvos persitvarkymo sąjūdis, Estijos ir Latvijos liaudies frontai.

Minint šią datą, keliaujančiame autobuse šiandien bus galima pamatyti Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario, žurnalisto Antano Stanevičiaus fotografijas, kuriose įamžintos istorinio Baltijos kelio akimirkos.

1989-aisiais A.Stanevičius buvo dienraščio "Tarybinė Klaipėda" vyriausiasis redaktorius ir, kaip pats teigė, rimtu fotografu savęs tuokart nelaikė, tačiau, vykdamas į Baltijos kelio ruožą Pasvalys–Saločiai, kuris buvo skirtas klaipėdiečiams, nujautė, kad bus kai kas labai svarbaus, todėl pasiėmė krūvą fotojuostų.

Viena nuotrauka pateko į prestižinį Vakarų Europos leidinį. Kai kuriose fotografijose jau vėliau save atpažino Baltijos kelio dalyviai.

Pirmąkart paroda buvo pristatyta minint Baltijos kelio 30-metį. Parodos atidaryme jos autorius A.Stanevičius teigė, kad į Baltijos kelią nebuvo įmanoma nevažiuoti.

"Jausmas buvo toks, tarsi nusileido skraidanti lėkštė. Nes tai, kas įvyko, atrodė neįmanoma. Pamenu, buvo baiminamasi, kad klaipėdiečiams skirtame ruože gali nepakakti žmonių. Tačiau jų buvo tiek, kad netilpo. Įvyko stebuklas, ir mes laimingi, kad mums teko tą stebuklą patirti", – prieš trejus metus dienraščiui kalbėjo A.Stanevičius.

Juodojo kaspino dieną klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami apsilankyti keliaujančioje fotografijų parodoje "Baltijos kelio atspindžiai", kuri bus eksponuojama klaipėdiečių pagamintame aplinkai draugiškame elektriniame autobuse "Dancer", kuris judės per visą miestą.

Nuo 11 iki 16.30 val. autobusas po maždaug valandą stovės Atgimimo aikštėje, Šiauriniame rage, Teatro aikštėje, prie prekybos centrų "Akropolis", "BIG" ir "Molas".



NAUJAUSI KOMENTARAI

ir susirinko

ir susirinko portretas
ten Trys dručkiai konserviniai. Šventė, viens kitą pamylėjo.

Ką jūs

Ką jūs portretas
sakot, ką?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių