Klaipėdoje besikuriantis Miniatiūrų teatras pastatė pasakų fejeriją

  • Teksto dydis:

Pirmadienį 13 val. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje Miniatiūrų teatras kviečia į premjerą – pasakų fejeriją vaikams „Virš viso pasaulio...“
Pasakas seks, žais ir dainuos aktoriai Ieva Kancevyčiūtė ir Linas Lukošius. Dekoracijas vaidinimui sukūrė dailininkė Rūta Jankevičiūtė, o scenarijaus ir muzikos autorius bei režisierius – Sigutis Jačėnas.

„Vaikystėje labai mėgau skaityti H.K.Anderseno pasakas iš knygos, kurią radau senelio namo palėpėje“, – pasakojo S.Jačėnas. Anot jo, tai buvo rinktinės Anderseno pasakos, su paveikslais, antras leidimas. Knygą vertė J.Balčikonis, išleista Kaune Švietimo ministerijos knygų leidimo komisijos. Beje, 1923 m. ji atspausdinta būtent Klaipėdoje, spaustuvėje „Lituania“, ir iki pat šeštojo praėjusio amžiaus dešimtmečio tai buvo paskutinis Anderseno pasakų leidimas Lietuvoje.

„Kai gimiau, tai H.K.Anderseno pasakų knygai buvo 40, o šiemet – jau 90 metų. Iš tos pačios knygos pasakas skaitėme ir dukrai Julijai. Vėliau drauge dainavome mano daineles pagal Violetos Palčinskaitės eilėraščių ciklą „Prisiminkim Hansą Kristianą...“ – prisiminė S.Jačėnas. – Tuo metu ir kompaktinę plokštelę buvome išleidę...“

Plokštelės anotacijoje tuomet poetė rašė: „H.K.Anderseno pasakas skaito visas pasaulis. Jos nesensta ir yra nemirtingos. Anderseno knygų tiražus pranoksta nebent Biblija. Rašytojui dar gyvam esant, Danijoje buvo pradėtos rinkti lėšos jo paminklui. 70-ojo gimtadienio proga pats karalius atvyko paspausti jam rankos ir įteikė ordiną. Kurpiaus ir skalbėjos sūnus, užgimęs dideliame varge, kažin ar būtų galėjęs pasvajoti apie tokią šlovę... Tačiau didžiausias paminklas rašytojui – jo skaitytojų meilė, nes būtent ji išsaugo tuos neįkainojamus stebuklus, kai įsižiebus senam pasakų žibintui, pasaulis nušvinta gėrio, grožio ir fantazijos spalvomis, kuriose žaidžia visos gyvos būtybės ir net daiktai“.

Pasakų fejerijoje „Virš viso pasaulio...“ aktoriai  I.Kancevyčiūtė ir L.Lukošius žais, juokaus ir liūdės, dainuos bei kvies vaikus ir jų artimuosius drauge pabūti jūros bangomis, vėju, skrendančiais paukščiais...

Projektas jau pristatytas Tauragės moksleivių kūrybos centre, pavasarį planuojama jį parodyti H.K.Anderseno gimtinėje Danijoje.

„Pasivadinome Gerlacho palėpės Miniatiūrų teatru. Kas žino, gal įvyks stebuklas ir atsiras Klaipėdoje vietos dar vienam nedideliam teatrui, kuris iš tikrųjų jau gyvuoja keletą metų, kartais pristatydamas įvairius literatūros sceninius skaitymus I.Simonaitytės bibliotekoje. Ačiū jai už globą, o už simbolinę paramą – Kultūros ministerijai“, – nepamiršo padėkoti S.Jačėnas.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

informacija

informacija portretas
NEMOKAMAI!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių