Klaipėdoje – „Jaunoji banga“

  • Teksto dydis:

Rytoj, balandžio 1 d., 16 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje (K. Donelaičio g. 4) vyks antrasis jaunimo mišrių chorų festivalis „Jaunoji banga“. Organizatoriai tikisi, kad šis renginys išaugs, sustiprės, taps tradiciniu, miestą puošiančiu bei garsinančiu kultūriniu reiškiniu.

Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tęsiamos kultūros tradicijos ir renginiai gerai žinomi ne tik Lietuvoje, jie garsina mūsų miestą, kraštą, o aidai sklinda ir pasaulyje.

„Visa tai nėra atsitiktinis reiškinys, o gilias chorines tradicijas mieste menanti patirtis. Šių tradicijų ištakos – prasminga Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto lietuvių dainų švenčių istorija, ir ne tik. Tai ir įdomus, turtingas bei savitas kultūros reiškinys, kurio pradžia siekia kur kas ankstesnį šio krašto kultūrinį laikotarpį – XIX a. pabaigą. Tai ir prasminga tuometinės bendrijos „Aukuras“ tautos kultūrai kelti veikla, na, ir, žinoma, šio krašto didžiavyrių – Vydūno, Adomo Brako, Antano Vaičiūno, Stasio Šimkaus, Jeronimo Kačinsko ir kitų kultūrinė, visuomeninė veikla“, – kalbėjo vienas festivalio organizatorių, Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas Algirdas Šumskis.

Miesto, o ir viso krašto chorinio vyksmo tąsą ir plėtrą šiandien vykdanti Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ plečia savo renginių arsenalą.

Be jau tradicinių iškilių chorinių renginių – dainų švenčių, tarptautinio S. Šimkaus chorų konkurso, Klaipėdoje rengiami kiti ne mažiau reikšmingi ir garsūs renginiai – Kalėdinių giesmių festivalis, vis populiarėjantis chorinės muzikos festivalis „Dainoje tautos dvasia“, jau nekalbant apie tradicinius koncertus „Mūsų vaikai – Tėvynei Lietuvai“, skirtus Valstybės atkūrimo, Vasario 16-ajai paminėti, ir kitus renginius.

Prie šių tradicinių iškilių chorinių renginių puokštės prisijungia bei prasmingai auga ir, tikimasi, taps tradiciniu jaunimo mišrių chorų festivalis „Jaunoji banga“.

Festivalyje dalyvaus: Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos mišrus choras (meno vadovė ir dirigentė Vilma Masienė, chormeisterė Ramutė Štreimikytė, koncertmeisterės Dalia Jatautaitė ir Daiva Maskoliūnienė), Kauno „Saulės“ gimnazijos mišrus jaunimo choras (meno vadovė ir dirigentė Jovita Kulakauskienė), Vilniaus Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijos mišrus choras (meno vadovė ir dirigentė Renata Gilienė, chormeisterė Valerija Skapienė, koncertmeisterė Janina Kalinaitė), Klaipėdos Vydūno gimnazijos jaunimo mišrus choras (meno vadovė ir dirigentė Ingrida Bertulienė, chormeisterė Vaiva Šaulienė, koncertmeisteris Romualdas Kalvėnas), Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos mišrus choras (meno vadovė ir dirigentė Jolanta Vyšniauskienė, chormeisteris Ramūnas Baršauskas, koncertmeisterė Živilė Čapienė) bei Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos jaunimo simfoninis orkestras (meno vadovas Egidijus Miknius).

Tikimasi, kad šis festivalis iš dalies užpildys Lietuvoje susidariusį vakuumą jaunimo chorų veikloje.

Šiuo choriniu kultūriniu renginiu ketinama papildyti ir įprasminti jaunimo užimtumo, saviraiškos, kultūrinės veiklos ir plėtros vyksmą, daryti įtaką jų vertybinei bei meninei – kultūrinei brandai, plėtoti Lietuvos chorines tradicijas ir pagyvinti Klaipėdos koncertinį gyvenimą.

Šio festivalio iniciatorė yra Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“, o festivalio sumanytoja ir aktyvi organizatorė – bendrijos tarybos narė J. Vyšniauskienė.


Šiame straipsnyje: Jaunoji bangafestivalischorai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių