Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje – Tradicinių giedojimų vakaras

2015-04-22 11:46
DMN inf.
Kunigas dr. Saulius Stumbra.
Kunigas dr. Saulius Stumbra. / Organizatorių nuotr.

Balandžio 25 d. 17 val. Klaipėdos etnokultūros centras (Daržų g. 10) kviečia į Tradicinių giedojimų vakarą „Velykinės giesmės. Katalikai, stačiatikiai, liuteronai“. Drauge pažvelgsime į šiandienį Klaipėdos kraštą – per šv. Velykų giesmes didžiausiose krikščionių bendruomenėse.

Pati didžiausia visų krikščionių šventė – šv. Velykos – Kristaus prisikėlimo iš mirties diena.

Tikėjimo turinys išgyveninamas šioje iškilmėje gražiai peraugęs tautiniais papročiais, apipintas dainomis, rateliais ir šokiais.

Svarbiausia iš visų tikėjimo švenčių – šv. Velykos, savo prisikėlimo žinia garsiai skamba ir giesmėse. Lietuvių liaudies giesmės, perėmusios dalį liaudiškų melodijų skamba velykiniu priskėlimo turiniu atpasakodamos Šventojo Rašto žodžius ir įvykius, be dažnai kartojamu džiaugsmingu Dievo garbinimo šūksniu  „Aleliuja“. Katalikų giesmėms įtakos turėjo ir lenkų giesmės ir profesionali muzika. Tuo tarpu Lietuvos liuteronams (Klaipėdos kraštas) didžiausią įtaką darė vokiškieji choralai. Stačiatikių giedojimo tradicija unikali ir net kildinama iš Jeruzalės ir Antikos giedojimo tradicijų. Liturginis giedojimas  unikalus – nenaudojami jokie instrumentai, tik gyvas žmogaus balsas. Liaudies giesmėse pastebimi ir tautiniai, šalies liaudies dainų motyvai.

Renginyje dalyvauja: Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės giedotojai (vad. Vidmantas Budreckis), folkloro asociacijos „Vėčiora“ giedotojai (vad. Marija Serebriakova). Renginį veda kun. dr. Saulius Stumbra.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų