Klaipėdoje viešės Vilniaus puodžių cecho meistrai

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 24 d. Klaipėdos etnokultūros centre lankytojams atvers duris paroda „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ iš VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ fondų.

Ketvirtadienį 17 val. vyks parodos sutiktuvės ir dailininko keramiko Dainiaus Strazdo paskaita „Gotikos ir renesanso kokliai: dizaino ir meno kūrinio technologija“. Paskaitoje bus apžvelgta gotikos ir renesanso krosnių raida, šildymo funkcijos tobulinimas, koklių bei koklių matricų gamyba, istorinių glazūrų atkūrimo technologija. 18.30 val. vyks koklio lipdymo edukacinis užsiėmimas, kuris bus kartojamas rugsėjo 25 d. 17 val. Į parodos atidarymą ir edukacijas būtina registracija tel. 8 46 310 022.

Parodoje „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ pateikiami įvairūs pagal archeologinę medžiagą atkurtų renesanso koklių replikų pavyzdžiai. Čia bus galima pamatyti skirtingomis technologijomis padarytus koklius: ir žiestus puodyninius, ir plokštinius, spaustus nuo medinių, molinių ar gipso matricų. Juos kūrę meistrai taikė ir įkūnijo savo laikmečio skonio ir kompozicijos principus, tad, nepaisant to, kad koklis yra sudėtinė krosnies dalis, jį visai pagrįstai galima vertinti kaip atskirą dizaino elementą, taip pat kaip savarankišką meno kūrinį. Koklių plokštėje paprastai formuojamas geometrinis ar augalinis ornamentas, kartais ir figūrinis, pasiskolintas iš ano meto graviūrų ir kūrybiškai perdirbtas pasaulietinis ar religinis siužetas. Papildomo puošnumo kokliui suteikia spalvotos glazūros, tad puošnios ir prabangios renesanso krosnys tapo pagrindiniu interjero akcentu. Dalis parodoje „Renesanso koklių rekonstrukcijos“ eksponuojamų koklių dengti pagal cheminių tyrimų duomenis atkurtomis glazūromis.

VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ nuotr.

Koklių rekonstrukcijų autoriai – Elena Aleksejeva, Jurgita Radžiūnaitė, Laura Sodeikaitė ir D. Strazdas. Eksponuojami kokliai saugomi VšĮ „Vilniaus puodžių cechas“ fonduose.

Renesanso koklių rekonstrukcijų paroda Etnokultūros centre veiks iki gruodžio 16 d. Tai Klaipėdos etnokultūros centro projekto „Mažosios Lietuvos amatystė“, finansuojamo Lietuvos kultūros tarybos, renginys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių