Klaipėdos Baroti galerijoje – nauja A. Gražio tapyba

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities dailininkų sąjunga ir Baroti galerija sugrįžo į renovuotas patalpas Klaipėdos senamiestyje (Aukštoji g. 1 / Didžioji Vandens g. 2) ir tęsia kultūrinę veiklą. Šį penktadienį 18 val. čia bus atidaryta pirmojo aukšto ekspozicinė erdvė, kurioje bus pristatyta Audriaus Gražio tapybos paroda „Ne(pa)kartojama“.

Tapytojas A. Gražys vėl grįžta į savo gimtąjį miestą Klaipėdą su dar niekur neeksponuota paroda „Ne(pa)kartojama“.

Nors jau kelis dešimtmečius Audrius gyvena ir tapo Vilniuje, jo sąsajos su Klaipėda niekuomet nebuvo nutrūkę. Jis čia rengė personalines parodas, pristatė ne vieną tarptautinį projektą. Bene ryškiausias jų – „Bitės meno erdvės“ (kartu su Vilmantu Marcinkevičiumi), kai atvirose miesto aikštėse tapytojai iš Lietuvos, Italijos, JAV, Farerų salų viešai kūrė didelio formato darbus. Prieš dvejus metus dailininkas tarptautiniu projektu paminėjo pirmojo Lietuvos civilinės aviacijos skrydžio Palanga–Klaipėda 80-metį.

A. Gražys ne tik tapo, jis kuria instaliacijas, scenografiją bei videomeną. Yra surengęs daugiau nei 60 personalinių parodų. 2017 m. šis menininkas įvertintas Lietuvos dailininkų sąjungos apdovanojimu – Auksiniu ženkleliu už meninės kūrybos įvairiapusiškumą ir refleksyvumą.

„Žmogus, judėdamas laiko spirale ir periodiškai grįždamas prie pradžios su jau esama patirtimi, keičia ir pradžios formą, jos nebeatkartodamas. Man atsirado poreikis grįžti prie klasikinės lietuvių tapybos, pastozinio (tiršto) potėpio, kolorito tradicijos. Naujausiuose mano darbuose laisvas potėpis iš verbų motyvo virsta moters siluetais, kai kur griežtėdamas iki apčiuopiamesnės formos ir vėl minkštai išsilydydamas drobėje“, – pasakojo autorius apie naujausių savo darbų parodą „Ne(pa)kartojama“.

Kažkas, aplankęs parodą, nustebs, kad tokios A. Gražio tapybos dar nėra matęs. Kiti įžvelgs sąsajų su jau įprastu tapytojo braižu. Ko gero, taikliausiai apie A. Gražio tapybą yra atsiliepęs klaipėdietis filosofas Leonidas Donskis: „Nieko nėra nereikšmingo šiame tėkmės ir nenutrūkstamos kaitos pasaulyje. Įdėmiai pažvelk į save kiekvienoje laiko atkarpoje, nes rytoj būsi ją praradęs – tai žinia, kurią siunčia gilus, refleksyvus, sykiu spontaniškai įvairiapusis ir nenuspėjamas A. Gražio menas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip sakant

Kaip sakant portretas
"marmaduką malam"....

Po šimts

Po šimts portretas
Mano anūkė gražiau ir supratingiau nutapo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių